posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego masła wlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.Teraz(...)połączyć niewielkie ilości pomarańczowej i czarnej masy.Babeczki udekorować najpierw kremem (fot.3), następnie posypką a na końcu poukładać na nich kapelusiki (fot.4).Smaczego Halloween-owego :)Źródło: cynamonowelove i rogalik Przepis bierze udział w akcjach
Świat CiastaPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte(...)kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu). Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kulinarny Pamiętnikświetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją(...)wiśni wyszedł przepyszny. Gęsty, lekko winny z całymi owocami wiśni. Kupujcie i róbcie go.... bo zima długa, a jakże cudownie otworzyć słoiczek swojego dżemu gdy za oknem śnieg.;-) Składniki: 2 kg. wiśni 1 kg. cukru ( można użyć więcej lub mniej -kwestia smaku) 2 szt. Dżemixu (2:1) 60 g. Wiśnie umyłam. Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie. Wydrylowane owoce przełożyłam
potrawyregionalnebardzo smaczne, mięciutkie rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze rogale drożdżowe, jakie do tej pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie. Składniki (na 22 szt.): 1 kg mąki 1 kostka drożdży (100 g) 150 g masła pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek pół łyżeczki soli Na nadzienie: ulubione powidła/ marmolada(...)Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/ marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja: 7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę) , pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować
Domowa Cookierenka Agismaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki(...)łyżki wody 5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem) i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące. Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez
Życie zaczyna się w kuchniMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem) i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące. Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h. Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach(...)maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines
Życie zaczyna się w kuchniłyżka mąki (do rozczynu z drożdży) 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego parę kropli zapachu waniliowego 200 g masła 4 szt.jaj 1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła(...)minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalnesię nie skusić? OLEJ PALMOWY JEST ZDROWY ! Oszalałam? Bynajmniej. Olej palmowy jest tłoczony z nasion palm egzotycznych. Jest pełen witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę E, K, koenzym Q10, beta karoten i nie zawiera cholesterolu. Niestety takie dobro znajdziemy jedynie w pierwotnej wersji oleju palmowego. CZARY MARY PRODUCENTÓW SPOŻYWCZYCH Producenci produktów spożywczych niestety wszystko to, co dla nas cenne(...)polecam wpis – jak cukier wpływa na mózg dziecka – 13 potwierdzonych przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa
W Kawiarencesię nie skusić? OLEJ PALMOWY JEST ZDROWY ! Oszalałam? Bynajmniej. Olej palmowy jest tłoczony z nasion palm egzotycznych. Jest pełen witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę E, K, koenzym Q10, beta karoten i nie zawiera cholesterolu. Niestety takie dobro znajdziemy jedynie w pierwotnej wersji oleju palmowego. CZARY MARY PRODUCENTÓW SPOŻYWCZYCH Producenci produktów spożywczych niestety wszystko to, co dla nas cenne(...)polecam wpis – jak cukier wpływa na mózg dziecka – 13 potwierdzonych przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa
W Kawiarencebułki z dawnych lat, ale prawie im dorównują. Przepis na bułki jest jednak na tyle dobry, że dzielę się nim z Wami, do tego są niezwykle proste do przygotowania. Składniki na około 12 bułek z przedziałkiem: 1 szklanka letniego płynu (ok. 125 ml mleka + 125 ml wody) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki płaskie soli 1 jajko(...)termoobiegu) przez około 15 – 20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. Jednak najlepsze są jeszcze ciepłe z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na zdjęciu bułki wrocławskie są z rogalikami z parówką i serem i czarnuszką, gdyż piekłam je tego samego dnia. The post Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChlebek z dodatkiem jogurtu greckiego oraz z otrębami, ziarenkami lnu i słonecznika. Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki soli 5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi(...)dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego :) Polecam również pyszne ROGALIKI Z SEREM
Pani na deserUwielbiam te kruche angielskie, bułeczki. Pierwszy raz miałam okazję ich próbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są
Smakołyki Asiodpowiednio gęsty. U nas najlepiej sprawdza się Piątnica i President, ewentualnie Jana. Mąka? - Najlepsza jest tortowa z roztocza. POZOSTAŁE PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK - KLIKNIJ. :) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki(...)poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz Wymalujmasła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita”) 1 jajko 240 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka olejku waniliowego Szczypta soli 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Składniki na kruszonkę 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 drobnego cukru 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych Dodatkowo: 3 łyżki masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita) 1 rozmącone jajko 1 łyżka wody(...)szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala. Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie
Na słodko lub wytrawnie