już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie(...)widzę, że chłopaki dzielnie maszerują z pięknymi bukietami róż. Wszystko się zmienia i dobrze:) a ja wracam do swoich rozważań nad kawą i moim bombowym ciachem. Składniki:Rolada: (można użyć gotową)3 jajkapół szklanki mąkipół szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamasa makowa, dżemem lub konfituramasa:500ml śmietany kremówki 30%2 galaretki owocowe2 łyżeczki cukru pudruowoce opcjonalnie Wykonanie: Białka
ciastkarnia na kruchym spodziewkawiarence.pl Olej palmowy w produktach zalega półki sklepowe i jest jego cała masa niemal w każdej kuchni. Dziwisz się, skąd tyle szumu wokół tego popularnego składnika spożywczego? Utwardzony olej palmowy jest bardzo bardzo niezdrowy, a co więcej giną przez niego… lasy i zwierzęta! Mam dla Ciebie propozycję – otwórz swoją lodówkę i kuchenną szafkę i policz ile masz(...)się nie skusić? OLEJ PALMOWY JEST ZDROWY ! Oszalałam? Bynajmniej. Olej palmowy jest tłoczony z nasion palm egzotycznych. Jest pełen witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę E, K, koenzym Q10, beta karoten i nie zawiera cholesterolu. Niestety takie dobro znajdziemy jedynie w pierwotnej wersji oleju palmowego. CZARY MARY PRODUCENTÓW SPOŻYWCZYCH Producenci produktów spożywczych niestety wszystko to, co dla nas cenne
W Kawiarencezawsze mam więcej pomysłów niż mocy przerobowych, więc dopiero teraz ten pomysł doczekał się realizacji. Teraz już wiem, że to będzie moja ulubiona wersja naleśników z serem. Oto przepis: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody niegazowanej szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz: ok. 600g białego sera półtłustego(...)kropelki olejku śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa śmietanowa: 200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1 jajko Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek. Naleśniki smażyłam na małej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Waniliowe ImprowizacjeMa być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!urokliwa, zima ⛄ osobliwa, wiosna 🌼🌹🌷kolorowa i znów wakacje 🌌☀ 😎 będą od nowa. Kształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚. Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie(...)ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty. Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta ok. 10/15 cm. Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować. Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej
Moniki Smakołykiprzygotować konfiturę na bazie tego, co aktualnie jest dostępne w sadzie. Stąd obecność jabłek. A do tego pigwowce, bo zawierają bardzo dużo pektyn, które nadadzą konfiturze naturalnej żelowej konsystencji. Składniki : 1,5 kg zamrożonej aronii (masa przed mrożeniem) 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek (doskonałe są antonówki) 0,5 kg pigwowców (masa przed oczyszczaniem) 0,8 kg cukru 1 litr(...)zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziepiwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam! Składniki: 6 żółtek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki piwa 2 i 1/2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dodatkowo: olej do smażenia – minimum 0,5 litra(...)pudrem i układamy na paterze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI / CHRUŚCIKI PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ KARNAWAŁOWE RÓŻE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faworki na piwie – bardzo kruche pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rogaliki na LM 15% + drożdże 1%. Zrobiłem je w wersji "odchudzonej", zmniejszając w recepturze cukier i masło. Pycha, polecam! Receptura na 8 rogali: 240 g mąki pszennej typ 650 240 g mąki pszennej typ 00 lub 450-550 75 g zakwasu pszennego Lievito Madre, rozpuszczone w 50 g wody 50 g wody + 100 g mleka 1 jajko (odrobinę żółtka(...)grudek, następnie podgrzewać w rondelku na minimalnej mocy do uzyskania gęstego kleiku. Przed dodaniem do ciasta kleik musi zupełnie ostygnąć do temp. pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza solą i masłem. Wyrabiać ok. 10 min do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od dzieży. Dodać sol i parę kropli wody i wyrobić do wchłonięcia soli. Na końcu dodać masło
Przepisy na domowy ser i chlebPrzygotowanie takiego barszczu trzeba zacząć od nastawienia zakwasu z buraków , dlatego musimy o barszczu pomyśleć przynajmniej na tydzień przed Wigilią. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów czystego barszczu. Można podawać go z uszkami lub krokietami z kapustą kiszoną. Doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Dla dzieci można dodać do niego ugotowane wcześniej marchewki, pietruszkę i buraki. Słodkie warzywa przełamią(...)wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek
Dieta bez mlekaroztopionego masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe(...)stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
potrawyregionalneChleb pszenny z sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki(...)mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni Miejskarównież możliwość opiekania zamrożonych kromek pieczywa oraz możliwość podgrzewania rogalików na specjalnym ruszcie. Przy opiekaniu rogalików ważne są również szerokości otworów na pieczywo, które są dość duże, przez co rogalik ma szansę ogrzać się w całości. I najważniejsze! Szufladka na okruchy, dzięki której w łatwy sposób mogę się ich pozbyć. Bardzo ładnie komponuje się w zestawieniu z białymi meblami(...)drugą warstwą pieczywa. W naczyniu rozkłócamy jajka z mlekiem oraz syropem z agawy. Mieszaniną zalewamy nasz chleb i odstawiamy całość na około 15 minut, aby chleb nasiąkł płynnymi składnikami. Piec rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy w nim nasz pudding przez 20-25 minut. Wierzch musi być wyraźnie zarumieniony i chrupiący. Podajemy posypany cukrem pudrem. Smacznego! Wioleta Gargula
MamaOskarka