Dzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju
Moja DelicjaKolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich
Moje domowe kucharzenieKsiążka zaczyna się od informacji na temat domowego pieczenia. Następnie kolejny rozdział jest poświęcony przygotowaniu zakwasu żytniego. Kolejne, to przepisy na chleby na zakwasie, pieczywo drożdżowe, bułki, drożdżówki, muffiny, rogaliki, ciasta, wypieki sezonowe, pieczone przekąski na słodko i słono, Tłusty Czwartek, drugie życie czerstwego chleba. Nie wymienię Wam przepisów, które przypadły mi do gustu, bo jest to książka(...)polecić tę książkę. Będzie też idealna na prezent :-) Polecam, a poniżej przepis na pyszne jagodzianki. My zrobiliśmy tylko do nich kruszonkę, bo wolimy wersję z nią niż z lukrem ;-) Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko 240 g cukru (ja dałam o 100 mniej) 4 łyżki oleju
kruche babeczkirazem. Wszystko się zgadzało, była taka, jak zawsze, ale niestety nie do końca. Okazało się, że zamiast makreli wędzonej na ciepło przywieźliśmy do domu… wędzoną na zimno. Składniki: - 2 duże makrele wędzone na zimno- masło (bez soli!)- pęczek koperku- folia aluminiowa Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem- cebulka prażona- olej sezamowy- sezam Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper(...)zburzyć struktury ryby.Sposób na makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach. Ale o tym pieczywie, następnym razem. Tymczasem - smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka z makreli wędzonej na zimno appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSkładniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 220ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Napełnić nią małą torebkę foliową albo szprycę z cieniutką końcówką i wycisnąć na gotowe rogaliki dekoracyjne zygzaki
Świat Ciastapasuje do obu okazji i co już od dawna chciałam upiec, tylko czułam się...onieśmielona? Francuskie wypieki są mistrzostwem w pulchnych słodkościach, a mając w pamięci moją przygodę z rogalikami ( pełna optymizmu wymarzyłam sobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą(...)eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła! W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 7 żółtek
Gotowanie to kochaniepysznej mąki z Młyna zbo ż owego w Szadku Do lukru użyłam aromatycznych Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Zapraszam :) Składniki : 50 g drożdży 1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja 1/2 szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki soku(...)uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor. Cukier puder wymieszać z cytrynkami , ma mieć konsystencję lejącą. Udekorować lukrem
Sama słodycz i szczypta chiliŚwietny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Gofry z mąki gryczanej i suszonych pomidorów, podane z rukolą i jajkiem sadzonym. Postanowiłam sobie, że będę starała się
SMYKWKUCHNImoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie Fresano 15g erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy(...)wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól(...)posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bigos ze słodkiej kapusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSkładniki : 50 dkg dobrej margaryny lub masła 250 ml ( 1 szklanka ) jasnego piwa 4 szklanki ( około 80 dkg ) mąki pszennej Dodatkowo przygotuj : marmolada, powidło śliwkowe itp. cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M argarynę lub masło przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić w lodówce, można nawet włożyć na krótki czas do zamrażalnika, powinna być twarda. Twardą margarynę(...)trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne
Przepisy i porady kulinarnePyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale. Zrobisz je bardzo szybko i sprawnie, więc można je zaliczyć do deserów idealnych Składniki na 16 rogali: 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 1 łyżka kakao 16 łyżeczek nutelli Uwaga: szklanka o pojemności(...)Ciasto może się kleić do wałka, dlatego trzeba posypać mąką Każde koło dzielę na 8 części jak pizzę. Na każdym kawałku kładę 1 łyżeczkę nutelli i zwijam rogalik. Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Smacznego Artykuł Łaciate rogale pochodzi z serwisu
Słodki sentymentprzewodnik dla początkujących adeptów zielarstwa i zarazem zbiór przepisów na lecznicze napary, syropy i naturalne kosmetyki, które można samodzielnie przygotować. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania i łatwy dostęp składników, które bez problemu znajdziesz na pobliskich łąkach i w lasach, a w ostateczności kupisz w sklepie zielarskim. Sprzęt AGD na prezent Jestem zwolenniczką prezentów, które oprócz walorów użytkowych, mają(...)pracy. Od niemal 8 lat używam wolnowarów firmy Crock-Pot i w mojej opinii jest to sprzęt, który zasługuje na kulinarnego Nobla. Działa w myśl prostej zasady - włóż wszystkie składniki - włącz wolnowar - idź do pracy, na spacer, do fryzjera albo rób to na co masz ochotę - po skończeniu swoich zajęć nałóż sobie na talerz gorący obiad lub kolację z wolnowaru
Cztery Fajeryzawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta(...)rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichcenie