tłusty czwartek każdy musi zjeść pączka, jeżeli chce cieszyć się powodzeniem i pomyślnością w całym roku! W alternatywie dla pączka można skusić się na faworki, zwane chrustami lub rogaliki. Idealny pączek Czy można wskazać pączka idealnego? Dzisiaj bogactwo przepisów na pączki sprawia, że trudno wybrać tego jednego jedynego najpyszniejszego pączka. Musi jednak być on puszysty i pyszny, smażony lub pieczony(...)przykład pączki pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Na bazie oleju kokosowego ! Są zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne, a równie pyszn e. PRZEPIS NA PĄCZKI Z PIEKARNIKA Składniki (na 15 małych pączków): 400 g mąki pszennej 175 g oleju kokosowego 3 jajka 60 g świeżych drożdży 65 g cukru szczypta soli konfitura cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn
Mostek w kuchniSkładniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskichCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną(...)kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi
My Culinary ArtPrzepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb
Słodki sentymentSkładniki: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g zimnego masła 82% tłuszczu 2 żółtka 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 op cukru wanilinowego (16g) kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie : Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Walijskie PichcenieZamiast gotowych mieszanek przypraw możemy w domu zrobić doskonałą przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza(...)dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą
Dieta bez mlekaMalutkie, na dwa kęsy, pulchniutkie i obowiązkowo ze smażonymi wiśniami w środku. Składniki: -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -4 jajka -4 szklanki mąki Szymanowskiej 480 -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoiczek smażonych wiśni -cukier trzcinowy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy trójkąty. Nakładamy porcję wisienek i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyodpalony przed chwilą komputer posłusznie wyświetla ulubiony serial. Małż jeszcze smacznie śpi, więc by go nie budzić zakładam słuchawki na uszy i otulona kocem, z kawą w ręku i rogalikiem w zębach, zaczynam idealny sobotni poranek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda? Kiedy małż ospale wygląda z sypialnej(...)rozetrzeć w palcach jak kruszonkę. Wlać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć na stolnicę i zagnieść, aż będzie gładkie. Nie powinno to trwać zbyt długo, tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować w prostokąt, owinąć w folię i schłodzić przez 1 h w lodówce. Zimne masło obłożyć folią spożywczą z góry i z dołu, po czym rozwałkować na płasko. Schłodzone
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęsto do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej o wadze 100g 1szkl. wody 1,5szkl. mleka 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób(...)woreczka, zalać jedną szklankę mleka i zblendować na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i resztę mleka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Naleśniki smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małej patelni, a następnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne naleśniki
Waniliowe Improwizacjetaki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 szklanka cukru - 500 ml mleka - 4 jajka - 250 g margaryny - szczypta soli - konfitura Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy(...)ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę konfitury i zwijamy w rogaliki. Pieczemy w 180 C około 20 minut
Zainspirowana w kuchniwyczarować wiele ciekawych przekąsek w ekspresowym tempie. Ciasto francuskie można przygotować w wersji na słodko, jak i na słono. Jeśli chodzi o słodkie przekąski, mogą to być różnego rodzaju rogaliki czy ciasteczka. Tym razem jednak przygotowałam coś pysznego w słonej wersji, a mianowicie, zapiekanki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym . Zapiekanki z mięsem mielonym na cieście francuskim to bardzo smaczna(...)Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną przekąskę z ciasta francuskiego, zapiekanki z mięsem mielonym będą idealne. PRZEPIS NA ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego kilka pieczarek 1/3 puszki kukurydzy 150 g sera żółtego sól pieprz ketchup Wykonanie Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą, następnie dusimy
Przepiski.plSkładniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 150 g miękkiego masła 100 g miękkiej margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka *** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą(...)pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać(...)zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Izę, od której mam ten przepis :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennateż się jakoś tak nazywały. Moje ciastka to nic innego jak ciastka kruche przełożone masą serową i razem pieczone, oprószone cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szl. mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 małe jajka(...)śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem
Waniliowe Improwizacjedziś w domu sami możemy wykonać te pyszne rogale, które rozpływają się w ustach. Ciężko się im oprzeć, ale raz do roku możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej tortowej – 110 g miękkiego masła – 300 g masła do wałkowania – 100 erytrytolu – 2 jajka – żółtko(...)mąki. Mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy erytrytol, sól i masło łączymy ręką składniki. Dodajemy zaczyn, jajka, wanilię. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma. Do momentu aż stanie się gładkie. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Ciasto lekko
Zdrowy Styl Joannymasła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy. Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki. Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski. Ciasto podzieliłam na dwie części(...)bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem
potrawyregionalne