rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:88/116)

Rogale solanki 92

drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem jajko z odrobiną mleka do posmarowania rogali sól morska gruboziarnista do posypania rogali Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto(...)Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą. Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z cytryn 113

pora roku nie sprzyja robieniu konfitur, ale z cytryn, czemu nie ? Składniki : 600 g cytryn 600 g cukru Przygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę  z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień(...)czystych słoiczków, zamknęłam czystymi, suchymi dekielkami.                                           Do rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi

Proste Potrawy
Konfitura z płatków róży 151

aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy z białych(...)cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 85

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona

W garach u Gosi
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 160

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona

W garach u Gosi
Ciasto makowa Bonanza 175

jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam(...)palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru

mecooks
Rogaliki czekoladowo- budyniowe 334

nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)   Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml(...)kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE MAŚLANE ROŻKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 217

Dodałam zimne masło i szybko posiekałam je nożem. Wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodałam żółtka     śmietanę i zapach waniliowy. Posiekałam wszystko nożem i zagniotłam składniki w jednolitą kulę. Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki. Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej(...)pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

potrawyregionalne
Rogale Marcińskie. 139

Rogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 193

kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku,  Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy(...)pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem

Pudełko rozmaitości
Biscotti Bożonarodzeniowe 170

pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się(...)wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka

Słodkie Przyjemności
Ciasto kruche 160

filmu: 027 Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów Składniki: 350g dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej) 200g masła 1 duża łyżka oleju kokosowego lub smalcu (ok. 50g)  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie:      Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na stolnicę i w miarę szybko zagniatamy ciasto(...)foliowego woreczka, 1/3 zamrozić, a 2/3 do lodówki aby się dobrze schłodziło), przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu możemy już robić wypieki: rogaliki, ciasteczka, czy inne desery. Takie ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a nawet zamrozić i wykorzystać dopiero jak będzie nam potrzebne. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta na cieście francuskim 191

Bardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni.  Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)rana do wieczora, wszyscy, z Malwinką na czele. W standardzie mamy w lodówce opakowanie malin ("miti-miti") i borówek amerykańskich ("gódki"). A ta tarta zawiera wszystkie nasze ulubione składniki, jest pyszna, lekka, idealna na upalne dni :) Składniki: MASA SEROWA: 3 opakowania serka Almette Fruit o smaku morelowo - waniliowym 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie

Cakes By Kejt
Ciastka w 5 minut 73

zawsze znajduje się w mojej lodówce. Z jego dodatkiem można wyczarować wiele ciekawych dań i przekąsek. Możemy je wykorzystać zarówno do przepisów w wersji na słodko i przygotować pyszne rogaliki z nutellą a także na słono tworzą na przykład pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego . Oczywiście przygotowanie domowego ciasta francuskiego jest dosyć pracochłonne. Na szczęście w marketach możemy kupić gotowe ciasto(...)ciasteczka z ciasta francuskiego, których przygotowanie zajmie Wam zaledwie 5 minut. Wystarczy pokroić gotowe ciasto francuskie na dowolnej wielkości kwadraciki i wstawić do piekarnika! Pyszne i kruche ciasteczka gotowe! Składniki gotowe ciasto francuskie cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Rozwinąć ciasto francuskie i posypać je cukrem. Delikatnie wałkować cukier, aby przykleił się do ciasta. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraciki

Przepiski.pl
Chlebowy pudding z grzybami 107

upiec następnego dnia. Czas : 1 godzina Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Choć pieczywa raczej u nas w domu się nie jada, to mamy mnóstwo resztek bułek, bajgli, rogalików, które nasz syn napoczął, wydłubał środek, albo przeciwnie – ogryzł skórkę – i zostawił. Wyrzucanie chleba to grzech, wiadomo, dlatego zostawiamy te wszystkie kawałki do wysuszenia i wykorzystujemy później na różne sposoby(...)zapiekankę z chleba i grzybów. Anglicy mówią na takie danie „pudding” i generalnie w anglosaskiej kulturze kulinarnej taki sposób wykorzystywania czerstwego pieczywa jest popularny. Danie jest bardzo proste: wystarczy składniki przesmażyć, włożyć do formy, na wierzch położyć chleb i zalać masą jajeczną. Całość odstawiamy do lodówki, żeby pieczywo mocno nasiąknęło i zmiękło. Najlepiej dać mu na to całą noc. Jeśli

Niedzielny kucharz