racuchy - 2122 przepisów (strona:22/142)

RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 61

Czytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno  się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu(...)cennych i ważnych dla prawidłowego rozwoju składników odżywczych, może wyjść z korzyścią (zdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe.  Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu

Jeść, by żyć w zdrowiu
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 77

Czytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno  się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu(...)cennych i ważnych dla prawidłowego rozwoju składników odżywczych, może wyjść z korzyścią (zdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe.  Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 109

łaty - którego by można obszczekać.  Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem.  Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu, w wolny weekend(...)zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie - są pyszne! Idealny sposób na rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy drożdżowe gruszkowe 91

cukrem pudrem. Palce lizać! Dziś u mnie na drugie śniadanie racuchy gruszkowe. Można opcjonalnie dodać do nich szczyptę cynamonu lub przyprawy do grzańca – są idealne, uwierzcie! Gotowe racuchy obowiązkowo posypuję dużą ilością cukru pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak a rozpusta jest(...)całego! Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 2 obrane duże gruszki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki

Zasmakuj Kuchni
racuchy drożdżowe 2000

kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej chrupiąca część racucha. Z podanej porcji wychodzi 30 - 35 racuchów, więc warto zaprosić gości ;-) Polecam Wam również sprawdzone przepisy na tradycyjne  chruściki (faworki) oraz małe pączki serowe . składniki: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 1/2 szklanki(...)środku pozostaną surowe.  Łyżkę maczam w gorącym oleju (zapobiega przyklejaniu się ciasta) i nakładam porcję na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na średnim ogniu na złoty kolor. Racuchy osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe

babka w formie
Racuchy drożdżowe 157

Racuchy drożdżowe nie mogą(...)smakować. Ja przynajmniej nie znam nikogo kto by odmówił Ładnie wyrośnięte, delikatne w smaku, pachnące świeżymi drożdżami, delikatnym cynamonem i gorącymi apetycznymi lekko słodkimi jabłkami. Są obłędne. Uwielbiam racuchy! Podaję je z cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową

Zasmakuj Kuchni
Racuchy orkiszowe 119

Zdrowsza wersja przepysznych racuchów z mąki orkiszowej. Smażone na oleju kokosowym. Z dodatkiem erytrola :). Racuchy wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Niczym się nie różnią od tradycyjnych racuchów robionych przez nie jedną babcię. Wszystkie produkty możecie zakupić w sklepie radix-bis online. Link do sklepu  TUTAJ  . Zapraszam :) SKŁADNIKI: mała paczka suszonych drożdży ciepłe mleko mąka orkiszowa(...)łyżki wykładamy porcje ciasta na patelnię i smażymy na malym ogniu z obu stron. Za każdym razem kiedy wykładałam ciasto na patelnię moczyłam łyżkę w zimnej wodzie. Ciasto na racuchy powinno być gęste nie lejące. Smacznego

Słodkie rewolucje
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym 642

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku.  - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem,  które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze(...)smaku zaś będą niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku .. poezja

AniaGotuje.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem 95

500g. mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka Dodatki: 3 duże słodkie jabłka 2 duże dojrzałe banany olej + masło do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, dodać sól, cukier oraz mąkę. Wlać mleko, wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto: Do dużej miski(...)usunąć gniazda nasienne, wraz z bananami pokroić w kostkę. Owoce dodać do ciasta, delikatnie przemieszać. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dużą łyżką nabierać porcję ciasta, smażyć rumiane racuchy z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.     Smacznego

Szczyptachili
Racuchy z jabłkiem i bananem 80

puszyste, doskonałe w towarzystwie aromatycznej kawy lub ciemnego kakao. Placuszki z pewnością wyczarują uśmiech na twarzy i wprowadzą w dobry nastrój na cały dzień… Składniki: Racuchy (10 racuchów): 1,5 szklanki (200 g) mąki 2 jajka 1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia(...)koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 6) Na patelni rozgrzać olej i chochelką nakładać ciasto. 7) Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8) Usmażone racuchy najlepiej odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 9) Oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy 61

kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami. Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋  Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego(...)jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: jabłka 2 szt, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto

kulinarne odsłony pati
Racuchy z jabłkami 81

można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki papierowe, łopatki do obracania racuchów, mały garnek lub rondelek, widelec. Przygotuj składniki(...)drożdży, 1 szklankę mleka, 3 łyżki cukru, 2 jajka, szczyptę soli, 16 g cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju + olej do smażenia, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania racuchów, ewentualnie sok z cytryny. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Mleko podgrzej w garnku lub rondelku. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wsyp po jednej łyżce mąki i cukru. Do mleka

blog.moje-pasje.info
Racuchy drożdżowe z truskawkami 58

dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.  Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji(...)małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym

Gotuj Sam!
Racuchy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym 63

mnie z kaszą ma niewiele wspólnego. Smak i struktura po ugotowaniu jest zupełnie inny, od kaszy sypkiej. Z kaszy można wyczarować wiele. A dzisiaj propozycja kaszy gryczanej w racuchach, lub jak to woli w kotlecikach, polane śmietanowym sosem z pieczarek. Mniam. Składniki: szklanka kaszy gryczanej prażonej 1 duży ziemniak, bądź 2 mniejsze duża cebula 2 jajka 2-3 ząbki(...)przecisnąć przez praskę. Ziemniaka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kaszę wymieszać z jajkami, ziemniakiem, czosnkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować małe, płaskie kotleciki - racuchy i smażyć na małym ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na maśle przesmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, delikatnie posolić, by szybciej puściły sok, smażyć

na moim stole...
Drożdżowe racuchy z jabłkami 52

Jesień na dobre zawitała, a kiedy jesień, to i jabłka. Ich zapach połączony z zapachem słodkich, cynamonowych racuchów to coś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą racuchów jest to, że szybko się je przygotowuje (samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut), wadą jednak jest, że trochę trwa, zanim ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie. Ale za to późniejszy ich smak wynagradza(...)mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajo - 1 cukier cynamonowy - 3-4 łyżki cukru trzcinowego - szczypta soli - 6 małych jabłek - cynamon do opróczenia jabłek - cukier puder do posypania gotowych racuchów - olej do smażenia Przygotowuję ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, troszkę mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż rozczyn "ruszy" (pojawią

Wielopokoleniowo