racuchy - 2122 przepisów (strona:14/142)

Racuchy dyniowe z jabłkami 13

dynia od czarnocińskiej mamy, czyli ze sprawdzonego źródła, zebrana na bank wtedy, kiedy należało ją zebrać. Na upartego postałabym jeszcze parę tygodni, postanowiłam jednak w końcu ją zużyć. Racuchy dyniowe z jabłkami to obiad zaplanowany od a do z. Od dawna miałam go zapisanego w kajecie, dopiero teraz został zrealizowany. Smakowo nie zaskoczył mnie jakoś bardzo, natomiast kolor przeszedł(...)tego przepisu to dynia Hokkaido. Pamiętajcie, że jej nie trzeba obierać, jest bardzo łatwa w obsłudze. Jeżeli chodzi jeszcze o sam przepis, na początku planowałam go zrobić na bazie racuchów z drożdżami (i plan zostanie zrealizowany na 100% w najbliższym sezonie dyniowym). I nie pamiętam w sumie czemu zmieniłam plany, bo suszone drożdże mam zawsze w domu. Chyba chodziło

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe 45

Smak mojego dzieciństwa – racuchy drożdżowe, posypane cukrem pudrem. Takie puszyste i grubiutkie, jakie pamiętam ! Lubicie? Takie smaki, w dorosłym, życiu powodują, że człowiekowi o wiele lepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest(...)dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju z patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy

CookYourself
Racuchy na maślance 179

maślance  bez drożdży i bez użycia miksera. Zrobisz je błyskawicznie, dosłownie w 10 minut. A na prawdę warto, placki są pyszne i puszyste. Dzieci je uwielbiają! Takie racuchy na maślance to super pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet obiad. Placki są bardzo dobre na ciepło, ale równie smaczne na zimno, dlatego można je usmażyć wieczorem i rano tylko(...)zapakować w pudełeczko do pracy. Racuchy na maślance nie są za słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Super smakują również z dżemem. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na te pyszne racuszki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na racuchy na maślance: 200 g mąki pszennej  1 jajko 1 szklanka maślanki 1 łyżka cukru

Gotuj z Prezesem
Racuchy drożdżowe z jabłkami (sprawdzony przepis mojej mamy) 42

bardziej, że w lodówce leżały drożdże. Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy! Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Polecam! Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki: (ponad 40 sztuk) 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mleka(...)szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: 4 jabłka Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania   Racuchy drożdżowe z jabłkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy

Di gotuje
RACUCHY Z JABŁKAMI 30

Taką porą wszelakie wypieki z jabłkami cieszą mnie jak nic Uwielbiam jabłka pod każdą postacią, w racuchach dodatkowo dostają słodkości, specyficznego aromatu, są miękkie i zarazem lekko chrupiące, gorące, najlepsze! Do racuchów wybieram dość twardawe i niezbyt słodkie jabłka, nie do końca je obieram, skórka jest rewelacyjna i zdrowa. Racuchom z cukrem pudrem, jeszcze gorących z kubkiem(...)trochę skórki (opcja), kroję w niezbyt dużą kostkę i dodaję do ciasta. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, niewielką ilość. Łyżką nakładam porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Racuchy odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe 94

Racuchy drożdżowe to dla mnie smak dzieciństwa, bardzo je lubię. Lubią je również moi domownicy, mam nadzieję że moim dzieciom tez będą się zawsze dobrze kojarzyć, jak mi Racuchy drożdżowe podaję zwykle z owocami jagodowymi i cukrem pudrem lub syropem owocowym albo klonowym. PRZEPIS NA RACUCHY DROŻDŻOWE Składniki na racuchy drożdżowe: 2 szkl mąki 1 jajko(...)drożdży 1,5 szkl mleka 3 – 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy olej Jak zrobić racuchy drożdżowe: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na złoto z obu stron. Artykuł Racuchy

Dorota Smakuje
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 88

pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne i puchate, a zaraz(...)dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie. Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Tak usmażone racuszki powinny być

Moja Książka Kucharska
Racuchy z rodzynkami 87

Dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy – ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba(...)rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie – pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Racuchy z rodzynkami Racuchy z rodzynkami Składniki: (wyszło 26 racuchów) 3 szklanki mąki pszennej (te od herbaty 250 ml) 2 szklanki wody 200 g rodzynek 1 jajko

Zasmakuj Kuchni
Racuchy z truskawkami 147

truskawkami Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy z bananami , więc teraz przyszedł czas na racuchy z truskawkami , bo w końcu mamy na nie sezon, więc trzeba je maksymalnie wykorzystać. Porady: Chcesz zrobić wersję bezglutenową ? Racuchy wyjdą również na mące gryczanej ! Koniecznie spróbuj. Jeśli nie masz pod ręką truskawek, a racuchy spędzają Ci sen z powiek, to sięgnij po inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki . Nie chcesz używać mleka sojowego? Nic straconego. Zastąp je ewentualnie mlekiem ryżowym lub migdałowym . Artykuł Racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Przepis na rachuchy z jabłkami 293

smakować każdemu. Nie ma wielkiej tajemnicy w ich przygotowaniu ale żeby placki z jabłkami były tak puszyste, trzeba ubić na jednolitą masę jaja i cukier. Ot, taki kogel mogel. Racuchy z jabłkami – składniki mleko – 1 szklanka (może być odtłuszczone) mąka – 2 szklanki, ja często daję orkiszową, o taką jak ta tutaj — > KLIK , placki(...)około 2 łyżki, może być też sypki słodzik jajo – średniej wielkości proszek do pieczenia – mniej więcej 2 łyżeczki 3, spore jabłka oliwa do smażenia Przepis na racuchy z jabłkami Najpierw ubijamy jajo i cukier – opcjonalnie słodzik. Później dolewamy mleko, dosypujemy mąkę, i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką. Na koniec, ścieramy na tarce o grubych oczkach nasze

Matylda Gotuje
Racuchy z bananami Ewy Wachowicz 75

przez sitko mąkę wraz z sodą. Zmiksować do połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą(...)się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię nałożyć pokrywkę, góra racucha zajdzie wtedy lekko. Wyrośnięty i złocisty racuch wyciągać na ręczniki papierowe (dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu). Racuchy można podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub posmarowane dżemem. Mi najbardziej smakują z kwaśnym, wiśniowym dżemem

Passions hobbies life
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 131

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać(...)ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie, kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia. Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut. Białka

https:KKuchniaMniam
Racuchy drożdżowe z bananami + film 109

3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto(...)kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek delikatnie mieszając, dodajemy pokrojone banany i wszystko razem mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na rumiano , po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Racuchy drożdżowe 102

Racuchy pamiętam od dzieciństwa...zawsze były mięciutkie i pulchniutkie. Zawsze takie racuchy jadłam z truskawkami tzn.poduszone truskawki z jogurtem :).To była poezja smaków. Racuchy idealnie się sprawdzą na śniadanie czy deser. Należy pamiętać aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Pierwsza moja próba zrobienia i odtworzenia racuchów okazała się totalną klapą. Ciasto było(...)idzie na patelni ciasto się rozpływało. Teraz wyszły idealne,nie dosypywałam mąki,nie dodawałam nic dodatkowego i ciasto wyszło takie jak ma być :) Zapraszam :) Przepis na 12 sztuk racuchów SKŁADNIKI: 350g mąki pszennej 30g drożdży świeżych 3 łyżki cukru szczypta soli 200ml mleka letniego 1 jajko Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy

Słodkie rewolucje
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 66

caly ogrod swoim odurzajacym,czarujacym zapachem. Pijemy lemoniade z kwiatami bzu,ogromna porcja kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow. A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami. Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej(...)zoltka jaj ,sol i sode wszystko wymieszamc na gladka,jednolita mase.Bialka jaj ubic na sztywno. Polaczyc  razem Rozgrzac patelnie,wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu. Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!