Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste racuchy z truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach 😊. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania racuchów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 18 racuchów 400 g mąki pszennej (około 2 ½ szklanki 250 ml) 400 g jogurtu naturalnego (może(...)pieczenia ale według mnie na sodzie są pulchniejsze) szczypta soli i około 250 g truskawek (mogą być inne owoce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Racuchy z truskawkami Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na racuchy oprócz mąki i dokładnie mieszam, tak żeby składniki się połączyły (można użyć rózgi lub miksera). Następnie dodaję mąkę
Uwaga Babcia Gotujedomu przed wyjazdem, nie zdążyłam opublikować przepisu. Teraz po powrocie nadrabiam to i już dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem. Prosty przepis na ciasto i mało wymagające wykonanie. Racuchy w tej formie nie wymagają zbyt wiele czasu ani wprawy w toczeniu okrąglutkich pączusiów . Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką prosto z miski, w której rosło. Ich kształt wychodzi nieregularny(...)jeśli chcielibyście bardziej uregulowaną formę, to można pokusić się o użycie rękawa cukierniczego. Wyciskana porcja powinna mieć wielkość orzecha włoskiego, którą najlepiej odciąć nożyczkami. Racuchy po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i to już prawie wszystko. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować prostą i szybką frużelinę z jagód z dużą ilością cynamonu. Do przygotowania
SprawdzonaKuchnia.pldodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer! U nas zawsze znikają solo lub z mnóstwem świeżych warzyw. Pasują też do różnych sosów. Polecam! Ps. Jeśli lubicie racuchy na słodko to koniecznie skorzystajcie z przepisu na Racuchy drożdżowe z jabłkami według sprawdzonej receptury mojej mamy - klik . Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - składniki: (około(...)pszennej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka drożdży (płaska) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej Dodatkowo: 6-7 pieczarek 4 plastry żółtego sera Ponadto: olej do smażenia Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut
Di gotujeRacuchy drożdżowe, pachnące świeżymi drożdżami i pięknie wyrośnięte to idealny widok na śniadaniowym stole, obok kubka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Racuchy oprószam cukrem pudrem, polewam miodem/syropem klonowym lub podaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy jogurtowe z truskawkami. Racuchy drożdżowe SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką) 1 średnie jajko olej do smażenia cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Zamiast cukru
Zasmakuj KuchniRacuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz wzbogacone są o The post Racuchy z bananami na maślance appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeostatnio wyjątkowo szaro. Przydałoby się trochę więcej słoneczka. Może wspomnienie polskiej, złotej jesieni i poniższy przepis na śliwkowe racuchy z zsiadłego mleka. Przepis wypróbowałam już jesienią zeszłego roku. Racuchy wyszły bardzo smaczne, chociaż zsiadłe mleko zastąpiłam pół na pół maślanką i jogurtem naturalnym. Takie racuchy są idealne jako deser, lżejszy obiad lub uzupełnienie pierwszego dania. Racuchy(...)razie potrzeby należy dodać dodatkową porcję mąki. Na patelni mocno rozgrzej olej. Smaż na nim niezbyt duże racuszki. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zezłocą. Gotowe racuchy przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przepis na takie racuchy znalazłam na stronie Mała Cukierenka
blog.moje-pasje.infomnie ostatnio naszło na racuchy... 😆 A jako, że u mnie od pomysłu do realizacji, czasu nie mija wiele, tak więc już tego popołudnia były racuchy do kawy, gorące prosto z patelni- najlepsze, wręcz bajeczne. I nie wiem czy to za sprawą dodania kefiru zamiast części mleka, czy już tak dawno nie jedliśmy racuchów, faktem jest, że były(...)pyszne, że nie mogliśmy się nimi najeść... najlepsze racuchy pod słońcem... 😋😋😋 Zdecydowanie smak dzieciństwa, co prawda bardziej dzieci niż mój, ale zawsze to smaki dzieciństwa. Na tak smakujące racuchy chodziliśmy dawno temu na wakacjach w Kołobrzegu- smakowały identycznie... 😋😃 Inspiracją był stary wpis , wprowadziłam w nim jednak małe zmiany, m.in. część mleka zastąpiłam kefirem. Z podanych ilości wyszło
Smaczne ZdroweDrożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa? U nas najlepsze racuchy robiła babcia. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine. W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje(...)smak tamtych lat. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:) 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. mleka 2 jajka 25-30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sporą szczyptę soli. Mleko wlewamy do większego garnuszka, podgrzewamy. Zdejmujemy
Smaki Na Talerzuczasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy gryczaną lub kukurydzianą. Dzisiaj przedstawiamy przepis na złociste, smaczne racuchy z mąki kukurydzianej . Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu. Składniki na racuchy z mąki kukurydzianej(...)ciepłe mleko, jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta. Racuchy z mąki kukurydzianej smażyć z obu stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Racuchy z mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparydrożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka ;) Te pyszne, puszyste racuchy polecam szczególnie dzieciom :) Przepis na puszyste racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów
Korniszonkidrożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka ;) Te pyszne, puszyste racuchy polecam szczególnie dzieciom :) Przepis na puszyste racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów
Gotujemy i jemyMój syn uwielbia racuchy z tego przepisu. Potrafi zjeść ich cały talerz. Racuchy robi się szybko. Co najważniejsze są one całkowicie bez mleka i bez śmietany. Dla dzieci można ich nie posypywać cukrem pudrem. Jabłka sprawiają, że racuszki są wystarczająco słodkie. W racuchach najlepiej sprawdzą się Szare renety i Antonówki. Te jabłka są kwaśne i nie rozpadają(...)naleśniki. Dodajemy jabłka i mieszamy. Na rozgrzany olej kokosowy lub smalec kładziemy porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek jabłka. Smażymy z obu stron aż racuchy się nie zarumienią. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem
Dieta bez mlekaDyniowe racuchy na proszku z czekoladą to hit tegorocznej jesieni. Smażę dyniowe racuchy 3 dni pod rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne. Dyniowe racuchy to prawdziwa(...)jesień na talerzu. Te placki mają dokładnie taki sam kolor jak liście na drzewach. Uwielbiam placki na śniadanie. Smażę placki na obiad . Jest to uniwersalne danie! Dyniowe racuchy Składniki: 300 g pszennej mąki 1 łyżeczka cynamonu ½ kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 4 łyżki roztopionego masła 200 g dyniowego puree 375 ml zsiadłego mleka
codojedzeniaroku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki(...)Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylkozrobienie placków z twarogiem? Chore dziecko, które siedzi obecnie ze mną w domu. Tola jak każde dziecko jest wielkim miłośnikiem placków. Najlepiej też wchodzą oczywiście naleśniki, omlety biszkoptowe i racuchy z jabłkami. Pierwszy raz postanowiłam jej podać placki z twarogiem. No zaskoczyło, zdecydowanie. Za jednym posiedzeniem zjadła jakieś 8 sztuk. I nie, nie były to normalnej wielkości placki, specjalnie(...)delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy z gruszkami Artykuł Placki
Kardamonovy