racuchy - 2186 przepisów (strona:10/146)

Racuchy na zsiadłym mleku 108

Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy(...)nabiałowych z całej Polski. To jakość, smak i wielka tradycja sięgająca aż do początków minionego wieku. Firma istnieje na naszym rynku od 1913 roku. A wracając do przepisu… Racuchy na zsiadłym mleku jemy najczęściej na słodszy obiad lub obfite śniadanie. Moja rodzina je bardzo lubi. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że starczy, że ktoś z domowników

Słodkie okruszki
Racuchy drożdżowe 35

więc proporcje nie zostały spisane, jednak z pomocą Mojego Bartka, niezastąpionego w przeliczaniu i ważeniu, wkrótce zrobimy te bezglutenowe wersje, a przepisy zamieścimy na stronie. Udostępnij Składniki na racuchy drożdżowe 1 / 2 kg mąki 50 g świeżych drożdży 1 1 / 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Wyrobić łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać je w drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką namoczoną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Z podanych ilości można przygotować tyle racuchów, że wystarczy na śniadanie dla 4 osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Drożdżowe racuchy z jabłkami 40

jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami . Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego nie wynagrodzi? Warto dodać, że można je również przygotować(...)obiad, kolację lub jako słodki deser, który z pewnością wszystkim przypadnie do gustu. Udostępnij Składniki na drożdżowe racuchy z jabłkami 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 3 jabłka 1 szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko

niecodziennikpary
Idealne racuchy drożdżowe z nutellą 83

Nutellę w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy rękawa, to w następnych etapach przygotowania układamy nutellę na racuch za pomocą łyżeczki. Gdy ciasto urośnie, nagrzewamy patelnię z olejem. Radzę smażyć w dużej ilości oleju, wtedy racuchy wychodzą najlepiej, są wysokie i złociste. Na rozgrzaną patelnię wykładamy jedną sporą łyżkę ciasta drożdżowego, na środek racucha wyciskamy niedużą(...)obydwu stron po ok. 60-90 sekund, aż się ładnie zrumienią. (Jeżeli w trakcie smażenia widzimy, że ciasto jest rzadkie, a nutella wycieka z racucha, to dodajemy kilka łyżek mąki.) Smażę po max 3 racuchy za jeden raz, bo inaczej patelnia zbyt szybko wystyga. Z całej ilości ciasta wyszło mi 15 sporych racuchów. Serwujemy! Ja podałem z nutellą

Kuchnia Łukasza
Racuchy drożdżowe z kardamonem 94

Dzisiaj nabrałam ochoty na racuchy drożdżowe z kardamonem. Smażę je na maśle, a potem obtaczam w cukrze. Racuchy drożdżowe jemy z twarożkiem i owocami na śniadanie lub na kolację. Bardzo je lubię, choć ostatnio rzadko sobie pozwalam na takie dobrocie. Przepis na racuchy drożdżowe to przepis lekko zmodyfikowany. Chciałam aby placki były mniej słodkie ale wciąż puszyste(...)smaczne. Dodałam odrobinę mąki grahamki i mojego ulubionego kardamonu. Doszłam do wniosku jedząc racuchy, że wolę kardamon od cynamonu. Pewnie mi się znowu odmieni jak upiekę kolejne cynamonki . Racuchy drożdżowe Składniki: na 16 racuchów 250 g pszennej mąki 100 g mąki grahamki 3 łyżki trzcinowego cukru ¼ łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 50 ml wody

codojedzenia
Racuchy drożdżowe z jagodami 96

wykazują oporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść(...)Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film z przygotowania Składniki – Racuchy drożdżowe z jagodami 300 g mąki pszennej 1 jajko 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 350 ml mleka 250 ml jagód Przepis – Racuchy

Kuchennyviral.pl
Racuchy drożdżowe z jagodami 89

wykazują oporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść(...)Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego , albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą . Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film z przygotowania Składniki – Racuchy drożdżowe z jagodami 300 g mąki pszennej 1 jajko 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 350 ml mleka 250 ml jagód Przepis – Racuchy

Kuchennyviral.pl
Racuchy z gruszką na maślance 116

Delikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Racuchy wspaniale smakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka(...)wmieszać je w ciasto. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu. Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem. Zobacz również: Racuchy drożdżowe

Kuchcik gotuje
Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis 353

Racuchy na jogurcie z truskawkami robi się błyskawicznie i nie wymagają wiele pracy. Są za to pyszne, leciutkie i puszyste. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Zamiast truskawek można dodać do nich inne owoce np. jabłka, borówki czy maliny. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można od razu zrobić je z podwójnej porcji(...)część skonsumować dzień po przygotowaniu. Z czym podać racuchy na jogurcie z truskawkami? Racuchy można podać bez niczego albo tylko posypane cukrem pudrem. Można je również oblać miodem czy syropem klonowym. Dodać kapkę dżemu czy jogurtu albo jeszcze większą ilość truskawek czy innych owoców. Możliwości jest wiele, w zależności od tego co akurat macie pod ręką

e-PrzepisyKulinarne
Racuchy na maślance 23

Racuchy na maślance Racuchy na maślance. Przepis na racuchy na maślance.       Racuchy na maślance - cudownie puszyste, lekkie i mięciutkie, ze złotymi i chrupiącymi brzegami. Przepis jest bardzo prosty i warty wypróbowania.  Idealne ciasto na racuszki z maślanką.  Przepis na racuchy z maślanką, proszkiem do pieczenia, sodą i stopionym masłem. Proporcje(...)ciasto powinniśmy odstawić na chwilę, aby 'odpoczęło'. Kiedy zaczynam smażyć placuszki zaraz po przygotowaniu ciasta zazwyczaj pierwsza partia jest cienka i płaska. Ponad to im mniej mieszamy ciasto, tym racuchy są grubsze i bardziej puszyste. Nie należy się przejmować jeżeli pozostanie kilka grudek. Zwykle rozpuszczają się, kiedy ciasto odstawiam aby 'odpoczęło'. Usmażone racuszki na maślance podawać z miodem, syropem

Moja Książka Kucharska
KETO RACUCHY BIAŁKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 55

Keto racuchy białkowe, to kolejna propozycja na racuszki obok tych z przepisu na pulchne racuchy oraz ich wersję bez laktoz y. Jednak tym razem znajdziecie w nich makro z większym udziałem białka i niższym tłuszczów, czyli idealne na redukcji. Keto racuchy białkowe powstały na potrzeby moich podopiecznych, którzy nie mają tostera lub gofrownicy i nie mogą przygotować(...)sycące a ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. W zależności od użytych dodatków możecie zindywidualizować przepis pod kątem preferencji smakowych oraz dostosować makro pod Wasze zapotrzebowanie. Składniki – keto racuchy białkowe (3 sztuki): 1 jajko 20 g izolatu białka bez cukru bezsmakowego lub w ulubionym smaku (u mnie na zdjęciu z użyciem czekoladowego) 10 g mąki kokosowej szczypta proszku

Ola la LCHF
Racuchy z jabłkiem i marchewka bez drożdży. 32

Pyszne racuchy z jabłkiem i marchewka według przepisu z kanału Słodki Smak Pasji. Rewelacyjne na siadanie lub kolacje. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 ml mleka 300 ml maślanki lub kefiru 150 g startego jabłka 150 g startej marchewki cukier puder do posypania racuchów odrobina cukru z wanilia(...)WYKONANIE: Do miski wsypać mąkę, dodać do niej sól i proszek do pieczenia i wymieszać. Do maki wbić jajka i mieszając powoli dodawać mleko i kefir. Gotowe ciasto na racuchy odstawić na bok na min 15 minut. W międzyczasie zetrzeć marchew i jabłko i dodać je do gotowego ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowe racuchy z jabłkami 37

czytania: 2 min Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad, a i na kolację też będą super. Pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka . Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić(...)jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na ich przemycenie. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie. Myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem lub z miodem skusi nawet największego niejadka. Może to pierwszy krok do zachęcenia dzieci do jedzenia owoców najlepiej, kiedy zaangażujecie je do przygotowania racuchów . Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 44

zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe, posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję(...)różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 63

zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe, posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję(...)różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze

smakowitehistorie.com
Racuchy drożdżowe z jabłkami 79

drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam(...)tego smaku i robię je swoim bliskim. Jabłka do racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe

Gotuj w domu
genialne racuchy serowo bananowe i jednodniowa superbohaterka 70

daję 6 z mąki owsianej. Zamiast droższy odrobinę sody. Nie są wprawdzie tak cudownie pulchne, ale nie mniej przez to nam smakują. obiad robię w 5 minut. Już uwielbiają racuchy serowo-bananowe, które posypuję dla nich „kruszonym cukrem” a swoją porcje kokosem. I już gonimy, kto pierwszy na trampolinę, na zjeżdżalnię, do lasu i nad potok, pozrywać(...)Kora merdają ogonami. I nagle padają słowa: mamo jesteś superbohaterką moją! koniec, kropka, to mi na dziś już wystarczy przepis jak zostać jednodniową bohaterką w swoim domu – RACUCHY SEROWO BANANOWE składniki: – 2 dojrzałe banany – biały ser – około 180 g – soda – na czubku łyżeczki – 2 jajka – 3 łyżki cukru brązowego /ksylitolu /lub

W Kawiarence
Racuchy drożdżowe z gruszkami 105

pokrył całość patelni. Na rozgrzany olej wylewamy po 1,5 łyżki ciasta na każdy racuch – polecam łyżkę zamoczyć w oleju z patelni po czym dopiero nabrać ciasto z miski – będzie łatwo z niej spływać. W chwili wylania porcji racuchów, zmiejszamy ogień pod patelnią na średni(...)racuchy nie powinny się ostro smażyć, bo spalą się zanim się upieką w środku. Na wierzchnią stronę każdego racucha układamy po plasterku gruszki i delikatnie dociskamy je w nieupieczone ciasto. Upieczone po jednej stronie na złoto racuchy obracamy i pieczemy na złoto z drugiej strony. Upieczone wykładamy na ręcznik papierowy i smażymy kolejne porcje.   Gotowe, ciepłe racuchy

Smaczna Strona
Racuchy - czyli proste, szybkie i pulchne placuszki na słodko 249

już nie pamiętam ich smaku, ani nie znam przepisu. Wiem tylko, że te placuszki moja mama robiła z zsiadłym mlekiem. Czas wrócić do tych beztroskich czasów i przygotować racuchy - na śniadanie lub na kolację. Idealnie pasuje do nich gorące kakao! Przeczytałam cały internet, przewertowałam tony książek kucharskich, ale nie miałam odwagi spróbować, bo jeśli to nie to, to więcej(...)jest z 1990 r. Racuchy zrobione, zjedzone. Zrobione raz jeszcze i znów zjedzone. Kolejna próba - efekt taki sam! Aż się dziwię, że zdążyłam zdjęcia zrobić... Pyszne! Delicious! Mniam! Racuchy to takie pulchne smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem 1760

Racuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią(...)płycie ceramicznej racuchy smażę na polu o mocy 7. Racuchy są gotowe, gdy są ładnie zrumienione, a jasne ciasto na środku wyrośniętego racucha nie wygląda na surowe.  Po zdjęciu z patelni, racuchy odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego

Smak mojego domu