racuchy - 2384 przepisów (strona:19/159)

Racuchy na jogurcie greckim 122

ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia) . Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać

Ugotować
Racuchy ze śliwkami + film 81

Racuchy ze śliwkami to puszyste i smaczne placuszki uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dodatek śliwek do racuchów to już prawdziwa uczta smaków, można je również przygotować z innymi owocami.     składniki na 10-12 sztuk 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli(...)dużych śliwek olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je w kostkę. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski

Smakowite Dania
Wytrawne ziemniaczane racuchy 98

temperatury ok. 180 ° C. Na rozgrzany olej kładziemy po kilka krążków, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy gorące. Wytrawne ziemniaczane racuchy podałam z naturalnym jogurtem greckim i różyczką z łososia wędzonego na zimno. Do dekoracji użyłam nitki chilli, rzeżuchę, listki mięty, czarnuszkę i kwiatki(...)rozmarynu. Ubiegając ewentualne pytanie – odpowiadam – racuchy nie są przesiąknięte tłuszczem. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty . Gorąco polecam i życzę smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyły: Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Wytrawne ziemniaczane racuchy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 324

niego jednak żadnego tłuszczu (to nadrobimy podczas smażenia ;) i ma niewiele cukru – właśnie dlatego tak dobrze smakuje ze słodkim dżemem lub posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości racuchów, z podanych proporcji wychodzi ok. 15-20 niedużych placuszków. Jeśli szukacie innych inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto

Ciastkozercy
RACUCHY DROŻDŻOWE 118

już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków. Inspiracją był ten przepis , jednak wróciłam do źródła ... Z podanych ilości wyszło nam 20 racuchów. Składniki: - 500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol ) - 1,5 szklanki letniego mleka ( u mnie(...)laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić

Smaczne Zdrowe
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 157

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy marchewkowe 119

proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie(...)głowy – cynamon np ? Marchewka jest strukturalnie niewyczuwalna, za to daje piękny kolor. Racuchy są puszyste i wilgotne. Pycha. Moje dzieci zjadły po dwa… tym bardziej że powiedziałam, że to coś w rodzaju pączka Danie idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Racuchy można jeść na ciepło i na zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły

Kulinarna Patilogia
Twarogowe racuchy na kefirze 155

składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta(...)łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy z Kujawską Spółdzielnią Mleczarską KESEM Artykuł Twarogowe racuchy na kefirze pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Racuchy jabłkowo-bananowe 93

względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe(...)olej kokosowy. Wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów. My lubimy zajadać je z masłem orzechowym oraz

Cooking Monster
Racuchy z jabłkami 92

dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych Do smażenia racuchów już od dawna używam foremek silikonowych – mają one specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć(...)olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się ich smakiem Smacznego! Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bezglutenowe racuchy z jabłkami. 111

wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam, zmiksowałam i wyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi(...)cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym, miodem i cynamonem!   Artykuł Bezglutenowe racuchy z jabłkami. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 102

racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkiem i bananem 21

Racuchy z jabłkiem i bananem to moja wariacja klasyki z dodatkiem pysznych, dojrzałych, mega słodkich bananów oraz z dodatkiem mąki grahamki dla zdrowia i urody. Lubicie racuchy? U nas pojawiają się one z reguły na śniadanie lub na kolację i są chętnie jadane. Wiem, że niektórzy robią je nawet na obiad, ale u nas akurat obiady na słodko(...)cieszą się zbytnim powodzeniem. Jak jest u was? PRZEPIS RACUCHY Z JABŁKIEM I BANANEM Składniki: 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 jajko 2 dag drożdży 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukry 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan dojrzały 1-2 jabłka olej do smażenia cukier puder do podania Jak zrobić racuchy

Dorota Smakuje
Pomarańczowo – bananowe racuchy z nutą cynamonu 30

Każdemu z nas zdarza się nie mieć czasu przygotować obiadu czy śniadania. Wiadomo gdy ma się w domu dzieci – obiad musi być. A wszelkiego rodzaju placki, racuchy czy naleśniki są u nas mile widziane. Z pomocą przychodzą Polskie Młyny i ich świetna mieszanka do przygotowania domowych racuchów. Z jednego opakowania zrobimy około 20 racuchów. Taką gotową mieszankę(...)cynamon.  Dodatkowo chciałabym Was zaprosić do odwiedzenia sklepu Polskie Młyny . Znajdziecie tam bogaty asortyment produktów.  A teraz czas na przepis: Składniki: 1 opakowanie gotowej mieszanki  Racuchy domowe od Polskie Młyny 1 jajko 250 ml mleka 3,2% 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 1 banan Przygotowanie: Gotową mieszankę wsypujemy do miski, wbijamy

VioletoweKucharzenie
Racuchy drożdżowe – super przepis 12

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne racuchy drożdżowe- babcine! Smaki z dzieciństwa. Smażone na złoty kolor placuszki, posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. Są pachnące, niesamowicie puszyste i bardzo delikatne.Wszyscy je uwielbiają, a najbardziej przepadają za nimi dzieci. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy składniki: 3 szklanki(...)cukru waniliowego 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajo odrobina soli 1/3 kostki świeżych drożdży (33 g ) olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypki racuchów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy wykonanie: Najpierw przygotować rozczyn. W misce pokruszyć 33 g drożdży, dodać 2 łyżki cukru,cukier waniliowy i 200 ml letniego mleka ( to będzie około

Olcia gotuje!