racuchy - 2186 przepisów (strona:19/146)

Przepis na racuszki z jagodami 19

Przepis na racuszki z jagodami Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki(...)jakie ciasto? Jak smażyć drożdżowe racuchy? Oto najczęściej nurtujące nas pytania. Przepis na racuszki Racuszki z jabłkami to te najczęściej robione. Można także przygotować racuszki z bananami, truskawkami, czekoladą czy rabarbarem. Ciasto na racuszki można przygotować na mleku jak i na kefirze, maślance czy jogurcie. A także te najbardziej sentymentalne racuszki jak u Babci na zsiadłym mleku. Te Babcine

Dieta moja pasja
Racuchy z truskawkami. Grube, puszyste i rozkosznie pyszne. PRZEPIS 18

Koleżanka dała nam ten przepis, zresztą, nie miała innego wyboru po tym, gdy nas nimi poczęstowała, inaczej byśmy jej tego nie wybaczyli – takie są pyszne. Przepis na racuchy z truskawkami Składniki: 20 gramów świeżych drożdży, pół szklanki lekko ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, szklanka “z górką” mąki pszennej 1 jajko, świeże truskawki – 2-3 garście(...)olej do smażenia, cukier puder do podania. Jak zrobić racuchy z truskawkami? Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, wlej mleko i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Wsyp mąkę, wbij jajko, wszystko dokładnie wymieszaj na gładką i gęstą masę, odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Z truskawek oderwij szypułki, pokrój plasterki. Na patelni rozgrzej

Kulinarna Polska
Racuchy drożdżowe z jabłkami 33

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: 55 min Czas smażenia: 20 min   Składniki: (na 10 sporych racuchów) 250 g mąki (1,5 szklanki(...)trakcie smażenia) Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony * Racuchy smaż na średnio-małym ogniu, żeby miały szansę dobrze się usmażyć w środku Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu Gotowe racuchy posyp obficie

Słodki Blog
Racuchy z musem jabłkowym bez jajek 36

Print Racuchy z musem jabłkowym bez jajek Recipe by Aleksandra Course: Dania główne, Deser, Przekąska, Kolacja, Śniadanie Cuisine: polska Difficulty: łatwy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 150 gramów mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki mąki z ciecierzycy 3 łyżki cukru brązowego szczypta soli(...)Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni. Można podawać z jogurtem, albo dżemem np. z aronii. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Racuchy z musem jab\u0142kowym bez jajek","image":"","description":"","keywords":["wega\u0144skie","wegetaria\u0144skie","placki","racuchy","jab\u0142ka","mus","bez jajek","obiad","kolacja","przek\u0105ska","deser","szybkie","proste"],"author

Heca w kuchni
Racuchy drożdżowe na jogurcie 38

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską. Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były(...)syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe racuchy stały się niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która rozgrzała i uzupełniła cały posiłek. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie i smażenie Składniki

Kuchcik gotuje
Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy). 45

Pulchne racuchy (placki) drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki (racuchy) z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym(...)łasuchom zarówno tym małych jak i dużym. Na blogu znajdziecie już przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy) Składniki 2 szklanki mąki 300 g 1 szklanka mleka 250 ml 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml oleju 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych 7 g szczypta soli

To co lubię - gotuję i polecam
Racuchy ziemniaczane z farszem mięsnym 44

Pyszne racuchy ziemniaczane z mięsnym farszem to prosty pomysł na smaczny i treściwy obiad. Wyśmienicie smakują podane z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Podstawowe składniki,szybkie w przygotowaniu sycące danie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę ziemniaczaną: 3 duże ziemniaki 4 pełniejsze łyżki mąki pszennej 4 pełniejsze łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki mleka sól, pieprz, olej(...)powstanie jednolita masa, ( w razie gdyby wydała nam się za rzadka możemy dodać jeszcze trochę mąki), na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykładamy porcję ciasta, lekko spłaszczając łyżką. Smażymy. Gdy racuchy lekko się zetną smarujemy po nich łyżką farszem mięsnym. Jak racuchy od spodu się zrumienią wtedy obracamy je na drugą stronę, usmażone racuchy delikatnie przekręcamy i ściągamy

Blog kulinarny S9.PL
Racuchy z truskawkami i borówkami leśnymi 40

/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-480x270.jpg"],"description":"Placuszki przypominaj\u0105ce racuchy, tyle \u017ce z truskawkami i jagodami le\u015bnymi. Ma\u0142e nale\u015bniczki z owocami lata, polane syropem klonowym.","keywords":["bor\u00f3wki","Jajka","m\u0105ka","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name(...)borówkami leśnymi 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 220 kcal Placuszki przypominające racuchy, tyle że z truskawkami i jagodami leśnymi. Małe naleśniczki z owocami lata, polane syropem klonowym. Składniki: CIASTO NA RACUCHY 2 jajka ze swojskiego chowu 250 g jogurtu naturalnego

ProstePesto.pl
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 40

rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa! 10 racuchów lub 20 racuszków: 2 pędy rabarbaru 5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 szkl. ciepłego/letniego mleka 2 szkl. mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko Olej do smażenia(...)małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO

Czarnawisienka
Racuchy z truskawkami 67

Racuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne! PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI Składniki na racuchy z truskawkami: 2 szkl mąki 1 jajko 3 dag drożdży 1,5 szkl mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy(...)plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki. Smażyć na złoto z obu stron. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Artykuł Racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Placuszki z ricottą z musem malinowym 88

Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z owocami 79

Racuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy(...)ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe 135

jesień, to jabłka. Jak jabłka, to racuchy! W okresie jesiennym, gdy sady obfitują w jabłka, pozycją obowiązkową w naszym menu są racuchy, zarówno drożdżowe, jak i te na śmietanie. Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty, a same placuszki są wręcz uwielbiane przez dzieci i nie tylko. 😉 Pulchniutkie racuchy drożdżowe smakują doskonale oprószone... Tryb czytania Artykuł(...)Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
RACUCHY 70

Kocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO! Składniki: 1,5 szklanki(...)łyżek cukru białego lub trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny 3 średniej wielkości jabłka winne olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek Przygotowanie: W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych łyżek mąki, mieszam dokładnie i odstawiam

Zasmakuj Kuchni
Racuchy jogurtowo- szpinakowe z sosem aurora 143

będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka(...)śmietany 18% Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy. sos: Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy chwilę,dodajemy koncentrat i śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą

Bon appetit mon amie
Racuchy z białego sera- palce lizać! 17347

zapamiętają ich wyjątkowy smak na długo. Dowodem na te moje pochwalne pieśni na ich cześć niech będzie fakt że zniknęły ze stołu szybko jak błyskawica. Racuchy z białego sera- składniki: 3 jajka 20 dag sera białego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany szczypta soli 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubijać na sztywną pianę(...)trudnego? A smak wyborny- naprawdę warte spróbowania. Po prostu- IDEALNE! Szkoda tylko że nie fit. Ale co tam, dla takich smakołyków warto zgrzeszyć             Racuchy z białego sera- palce lizać! was last modified: Październik 8th, 2017 by arbuziaki Artykuł Racuchy z białego sera- palce lizać! pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 101

mnie najważniejsze w takich racuchach jest to aby one miały dużo, dużo jabłka, wtedy są takie jak lubię najbardziej! A jak takie zrobić przeczytacie poniżej. PRZEPIS NA RACUCHY: (10 sztuk racuchów) - 1 jajko rozmiar L - 1/2 szklanki mąki tortowej - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki śmietanki 12% lub 18% - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru(...)minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym. Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym 83

niedzielny wieczór zapraszam na racuchy z jabłkami, podane z pysznym nadzieniem brzoskwiniowym. Takie racuchy przypominają mi smak dzieciństwa. Może i Wy takie przygotujecie i przeniesiecie się w dziecięce lata... SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 jajko, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ łyżki cukru kryształu, szczypta soli, 1 i ¾ szklanki mąki, 2 jabłka, 5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS, olej(...)wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron. 4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Racuszki dyniowe z jabłkiem 128

Racuchy to  słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić!  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów

Ugotować
Racuchy z jabłkami 104

Drożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki(...)drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do  Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy.  Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów) 400 g mąki 300 ml ciepłego mleka

Mój pomysł na
Najlepsze Racuchy Drożdżowe 105

Racuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej(...)idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki letniego mleka z dodatkiem ok. łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie

Słodka Strona
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 101

mąż. - Niedługo będzie – dodałam. Naprawdę przygotowanie nie zajęło mi dużo czasu. Zaledwie kilkanaście minut wystarczyło, aby połączyć składniki, pokroić owoce i usmażyć racuchy. Ale nie takie zwyczajne, tylko racuchy ze śliwkami. Wyszły przepyszne: chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puchate, z kawałeczkami upieczonych śliwek. Posypałam je chmurką cukru pudru z wanilią. Smakowały znakomicie. Polecam. Składniki: • 3 szkl. mąki(...)puściły soku i nie popsuły struktury ciasta. Mieszałam je porcjami – kilka paseczków śliwek i 2 łyżki ciasta). 8. Rozgrzać oliwę. Zanurzyć w gorącym tłuszczu łyżkę. Nabierać nią ciasto. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron. Należy pamiętać, aby tłuszcz nie był za gorący, bo racuchy przypieką się z wierzchu, a w środku będą surowe. 9. Usmażone racuchy

W mojej kuchni
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1665

deser, a niektórzy serwują je jako II  danie po "lżejszej" zupie ... .  Przepisów na racuchy jest co nie miara.  U mnie znajdziecie przepis na   racuchy na jogurcie ,  racuchy drożdżowe  ,  racuchy a'la pączki z patelni ,  racuszki z twarogiem ,  placuszki z bananami ,  placuszki na kaszce mannej(...)pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Racuszki z jabłkami 62

zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był ze mną. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek powiedział "nie jestem głodny", gdy zostałem nimi poczęstowany. Racuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję  sody(...)proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g)  szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób  przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem

W SMAK
Złote racuchy z dyni 110

zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia(...)złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku racuchów lepiej ją usunąć, bo obróbka termiczna trwa krótko i nie zdąży ona wystarczająco zmięknąć. Swoje racuchy zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki

W SMAK
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 175

rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie. SKŁADNIKI NA ZUPĘ : - mleko 1,5l - laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy ) - białka 2szt - cukier puder 2 łyżki - żółtka 2szt - cukier 6 łyżeczek SKŁADNIKI NA RACUCHY   - mąki pszennej 3 szklanki(...)talerz - żółtka ucieram z cukrem tworząc kogel mogel, do utartego kogla dodaję po odrobinie mleka a potem łączę z reszta mleka mieszając trzepaczką . Zupę odstawiam i zabieram się za racuchy  - do dużej miski przesiewam mąkę i wmieszam z solą - drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą) - robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo

Basia w kuchni
Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) 22

Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) Najlepsze! Proste, niedrogie i mega szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuchy na maślance, które wprost rozpływają się w ustach. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam!     Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 250ml maślanki (1 szklanka) 2 jajka(...)wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy racuszek *** *** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, jeśli racuchy rumienią się za szybko, to należy jeszcze zmniejszyć moc palnika, aby dopiekły się w środku *** *** Usmażone placki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Przekładamy

Blog z Apetytem
Kokosowe racuchy z jabłkami + film 27

Kokosowe racuchy z jabłkami to smaczny pomysł zarówno na śniadanie czy obiad jak i na kolację. To proste i szybkie w przygotowaniu placuszki z dodatkiem startych jabłek i wiórków kokosowych idealne dla wielbicieli kokosu.     składniki na około 10-12 racuchów 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 szklanki mleka ( szklanka 250 ml ) 3-4 jabłka(...)wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe racuszki, obficie posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Kokosowe

Smakowite Dania
Sodziaki na maślance 76

Jeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy. 26

Uwielbiam drożdżowe racuchy, lubię również od czasu do czasu zrobić je na troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy. SKŁADNIKI: 1 szklanka maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka suchych drożdży około 100 ml letniej wody pieprz do smaku łyżeczka oregano(...)pieprzem, oregano i dodać starty parmezan. Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki i całość dobrze wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładać łyżka racuchy. Piec w 180 st. C przez około 20 – 25 minut. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżowe racuchy z jabłkami 74

stanie się kruche. Jabłka tej odmiany trzeba po zebraniu szybko zjadać, dlatego część włożyłam do słoików, by mieć jabłka do zimowej szarlotki , część zjadłam, a część poszła do racuchów na śniadanie 😋.       Składniki (na 12 racuchów) 270 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 3 łyżeczki cukru szczypta soli łyżka spirytusu(...)olej (u mnie na patelni o średnicy 26 cm ok. szklanki). Wykładać ciasto na olej łyżką moczoną we wrzątku. Smażyć z obu stron po dwa razy na ładny kolor. Racuchy wykładać na ręcznik papierowy. Odsączone z tłuszczu racuchy posypać cukrem pudrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Polska - Wegańskie racuchy z rabarbarem 96

Europie zawitała do Polski. Prezentujemy przepis na poprawiające humor niedietetyczne śniadanko, czyli pulchniutkie wegańskie racuszki z rabarbarem.  Składniki (3 porcje, 15 racuszków; przepis na ciasto inspirowany wegańskimi racuchami od wegannerd ): - 250 g mąki  - 7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży  - 1.5 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 275 g mleka sojowego - 1 łyżeczka(...)minuty z każdej strony (aż będą mocno zarumienione; może nam się wydawać, że rabarbar się zbyt mocno przysmażył, ale w środku będzie idealnie mięciutki).  5) Gotowe racuchy odsączamy z tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli jakimś cudem nie zjemy wszystkich za jednym podejściem, smakują całkiem dobrze po odsmażeniu na drugi dzień

Roślinożerni urlopowicze
Fit racuchy twarogowe z jabłkiem 57

bardzo proste racuchy z jabłkiem w wersji fit z wysoką zawartością białka. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, przekąskę, obiad, kolację, jako posiłek przed i po treningu. Takie racuchy to także pomysł na lunch do szkoły i pracy, do zabrania do pudełka, na piknik.  Smakują na ciepło i na zimno. Składniki na fit racuchy twarogowe z jabłkiem(...)odżywki białkowej (u mnie ISO Whey Zero o smaku solony karmel) 50 g mąki ryżowej 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 5 g oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia Jak przygotować fit racuchy twarogowe z jabłkiem: Do miski przekładamy wszystkie składniki prócz jabłka i miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy - nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać gródki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo

Kuchnia na Obcasach
Racuchy na maślance z jabłkiem 83

Pomysł na szybką do przygotowania przekąskę na słodko - racuchy na maślance nadziane kawałkami jabłka i smażone na suchej patelni (bez dodatku oleju).  Miękkie i puszyste. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Idealna przekąska dla dzieci. Składniki na 15 sztuk: 1 duże jabłko 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch .  Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów

Ugotować
Racuchy na maślance bez drożdży 95

Racuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo(...)puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, The post Racuchy na maślance bez drożdży appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wytrawne ziemniaczane racuchy 72

cyklu Wypiekanie na śniadanie smażymy racuchy ziemniaczane. Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w wypiekaniu, to fajna zabawa. Racuchy wybrałam z bloga Wypieki Beaty . Przepis jest prosty, racuchy puszyste, mega pyszne i można je podać z czym chcemy i lubimy. Ja podałam z jogurtem greckim i kiełkami rzodkiewki. Mega pyszne i szybkie śniadanie lub obiad, jak kto woli(...)Ziemniaczane racuchy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe kakaowe 72

Racuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być(...)kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bananowe racuchy na maślance i sodzie 92

Bananowe racuchy na maślance i sodzie Pierwszy raz w mojej kuchni pojawiły się racuchy z dodatkiem sody. Błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają etapu wzrostu ciasta. Mieszamy składniki i ciasto jest gotowe do smażenia. Racuchy na maślance, bardzo delikatne i pulchne szybko wyrastają na patelni, z dodatkiem ulubionych owoców. Składniki na około 20 dużych placuszków mąka pszenna(...)solą i cukrem. Jajko rozkłócone mieszam z maślanką. Wszystkie składniki mieszam do połączenia składników. Banana obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Na rozgrzanej oliwie smażę racuchy z obu stron, na złoty kolor. Racuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule. Posypuję cukrem pudrem, podaję na ciepło z ulubionym dżemem lub powidłami

Kulinaria Poli
Hity Niedzielnego Kucharza: Grzeszne i bezgrzeszne śniadania 73

Zestaw siedmiu przepisów na śniadania wytrawne i na słodko: pyszne bagietki z pieczonym camembertem, pieczony naleśnik dutch baby, jajko w koszulce na toście, racuchy, które królowa Elżbieta smażyła dla prezydenta Eisenhowera, jajka na chmurce w misie obfitości, super proste brownie Katharine Hepburn i zwykła nasza polska kasza manna, choć w bardzo grzesznym wydaniu. Na początek mała powtórka z lektur(...)KOSZULCE Z AWOKADO NA TOŚCIE Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent! Czytaj dalej KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE: RACUCHY KRÓLOWEJ ELŻBIETY II Jeśli zastanawialiście kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety

Niedzielny kucharz
Racuchy na kefirze 647

delikatnie łączymy z pianą z białek oraz pokrojonymi jabłkami *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY(...)PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Racuchy na kefirze pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Racuchy z jabłkiem 98

Jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia drożdżowych racuchów. Idealnie smakują podane na ciepło i posypane dużą ilością cukru pudru. Jak dla mnie racuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej(...)minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka). Aby ciasto nie przywierało do łyżki to każdorazowo - łyżkę należy namoczyć w wodzie. Racuchy smażyć z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia). Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 100

się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki(...)jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa

Zasmakuj Kuchni
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 128

Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy ze śliwkami, to właśnie one pierwsze znikały z talerza, te z jabłkiem dopiero w drugiej kolejności... Pyszne są nie tylko na świeżo (gorące, chłodne), ale także na następne dni. Z podanych ilości wyszło(...)odstawiamy na ok.10 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na malutkim palniku. Będą się dłużej smażyć, ale nie będą się przypalały, i zdążą się dosmażyć wewnątrz. Racuchy odsączamy na ręczniku papierowym. Do przekładania racuchów na talerz świetnie sprawdzą się małe łapki... ;-) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem lub polane miodem i/lub z dodatkiem świeżych owoców

Smaczne Zdrowe
Puszyste racuchy drożdżowe 133

kładziemy na rozgrzany olej (u mnie mieściło się po 6 – 7 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem, sezonowymi owocami oprószone cukrem pudrem lub… z czym(...)lubi. Puszyste racuchy drożdżowe wyglądają niczym pączki. Dla dzieci i dorosłych, na każdą porę roku, na śniadanie, obiad, czy kolację. Na poprawę humoru… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Puszyste racuchy drożdżowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 103

serem, nie wspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy z twarogu z budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowyni kładziemy porcje ciasta. Smażymy na „średnim ogniu” na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto może. Racuchy z twarogu z budyniem bananowym sprawdzą się w każdej roli. Na obiad, kolację, śniadanie, czy deser. Można je podać dodatkowo z kleksem jogurtu, czy śmietany lub polane miodem

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe racuchy z truskawkami 89

soboty na obiady wprosił się mój tata, a że jest z niego łasuch, to zażyczył sobie obiady na słodko, ku uciesze Niny oczywiście. Padło na racuchy, i mówcie co chcecie ale te drożdżowe są najlepsze, puszyste, lekkie a odpowiednio usmażone wbrew pozorom wcale nie aż tak tłuste. Z podanych składników najadło się 5 osób w sumie, a jak już(...)łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego) 2 opakowania suchych drożdży szczypta soli olej roślinny do smażenia/ użyłam rafinowanego oleju kokosowego, dokładnie 2 duże łyżki i to wystarczyło na usmażenie wszystkich racuchów około 300 g truskawek pokrojonych w plasterki (nie więcej ni 500 g) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 aż ciasto podwoi

greenscarf
Crumpets, drożdżowe racuchy 76

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets(...)sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 4 g drożdże instant 150 ml mleko ciepłe 150 ml woda ciepła

Kucharzyca
PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 186

Pyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie surowe ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy

Smaczne Zdrowe
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 92

patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na….   racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej. Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu(...)ciasto podrośnie,  dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy,  dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję. Miskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuchy drożdżowe z truskawkami 101

200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu. Smażenie: Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym.  Upieczone(...)racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 87

porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
razowe racuchy z rabarbarem 80

zrobione z mąki razowej, ale w smaku nie są ani odrobinę gorsze, a nasz organizm będzie szczęśliwszy, bo dostanie coś zdrowszego :) Kwaśny rabarbar jak zwykle idealnie pasuje do słodkich racuchów. Ja zrobiłam je na śniadanie i zjadłam z mamą, ale równie dobrze mogą posłużyć za obiad czy podwieczorek :) RAZOWE RACUCHY Z RABARBAREM przepis autorski // 11 racuchów(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na trochę dłużej, u mnie to było ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje masy (1,5 łyżki = 1 racuch) i smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron. Przy smażeniu pierwszej strony można przykryć patelnie pokrywką. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar