racuchy - 2122 przepisów (strona:21/142)

Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka 43

Racuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje

Trzeci talerz
Racuchy jogurtowe z truskawkami 66

chrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce więcej:-) Racuchy bez drożdży, na jogurcie greckim, ze świeżymi, pięknymi sezonowymi truskawkami – mi niczego już nie brakuje SKŁADNIKI: 2 jajka, u mnie rozm. L 2 łyżki oleju rzepakowego(...)przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę kolejne niecałe 2 minuty. Warto po każdej turze smażenia lekko wytrzeć patelnię po owocach, inaczej przyszłe placki będą się lekko przypalać. Gotowe racuchy z truskawkami odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Podaję, znikają od razu SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Placuszki z ricottą i truskawkami 97

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe 191

gdybym ja wyszła w końcu z tej kuchni, to pewnie miałabym dużo lżej do dźwigania tej swojej potocznie zwanej "zajebistości", no ale powiedzcie sami... Jak żyć bez takich racuchów i innych pyszności?! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy- najlepiej mikserem z hakiem- na gładką masę. Ma być niemalże lejąca- im więcej mąki, tym racuchy cięższe i twardsze. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na min. 30 minut, a następnie nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy placki.  Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem lub podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Wytrawne racuchy ziemniaczane 68

wody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty). W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym . Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z jabłkami i żurawiną z suchej patelni. 67

mnie na wspomnienie racuchów, zaraz przypominają się te ze szkolnej stołówki. Tłuste, kapciowate z których tłuszcz można było wykręcać.😏 Do dziś mam uraz, gdy widzę racuchy, pączki czy też inne wypieki, gdy są zbyt tłuste. Najlepsze są te z jak najmniejszą ilością tłuszczu. I jak pączki muszę być kąpane w tłuszczu, tak już racuchom możemy to odpuścić(...)małym ogniu. Gdy się zrumienią obracamy i dosmażamy bez pokrywki. Po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Kto lubi może dodać cynamon, to już kwestia smaku. Do takich racuchów można użyć tak świeżych owoców, jak i tych z kompotu czy mrożonek. Tu np jest przepis na podobne tylko z jagodami----->   TU Smacznego

Dieta moja pasja
Racuchy drożdżowe z jabłkami 74

Klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :) 1,5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki mleka szklanka maślanki lub kefiru łyżka masła jajko 2 duże kwaśne jabłka olej rzepakowy do smażenia Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą(...)gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Racuchy 71

Opis Racuchy: Racuchy to doskonały pomysł na wyjątkowy podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zaletą ich jest fakt, że są szybkie do zrobienia. Popularne racuchy to pulchne placki, które są podawane na słodko. Pamiętajmy, że do ich przygotowania idealnie sprawdzą się kwaskowate owoce łamiące smak ukazywanego dania. Głównie używa się do nich jabłek. Niektórzy jednak decydują(...)jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej minuty na złoty kolor. Uwielbiane są one z cukrem pudrem bądź dżemem wiśniowym. Artykuł Racuchy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Racuchy dyniowo bananowe 76

być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej, i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.  Do racuchów wykorzystałam dynie pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym(...)temp 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.  Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem

wesoła kuchnia
Racuchy z kwiatami dyni,cukinii lub kabaczka na słono 60

południowej części tego pięknego kraju. Mogą być serwowane na kolację lub jako przystawka. Są przepyszne chrupiące, ale uwaga lepiej przygotować ich trochę więcej bo migiem znikają z talerza. Racuchy z kwiatów dyni,cukinii lub kabaczka na słono (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty dyni,cukinii lub kabaczka 500 g mąki 400ml wody 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 1 jajko(...)bardzo gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzać olej do smażenia, nabierać porcje ciasta łyżką i wykładać na patelnię. Racuchy smażyć obustronnie na złoty kolor Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku SMACZNEGO

zielonacukinka
Racuchy gryczane z jabłkami i truskawkami 82

przypraw tylko wykorzystać do końca to co już mam. Moje postanowienie plus niehandlowe niedziele budzą we mnie ukryte pokłady kreatywności. W taki to właśnie sposób przedstawiam Wam niby klasyczne racuchy, ale na mące gryczanej bez dodatku cukru i oczywiście z najpyszniejszymi w tym roku truskawkami. Składniki ( na ok. 12 racuchów): 1 jabłko 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka(...)drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wykładać na ręcznik papierowy rozłożony na talerzu, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawać z truskawkami, wiórkami kokosowymi i pokrojonymi drobno migdałami. 1 porcja (ok. 4 racuchy) zawiera ok.: 374 kcal 13,4 g białka 11,6 g tłuszczu 57,7 g węglowodanów Smacznego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Racuchy z borówkami i sosem malinowym 80

Dzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym sosem z malin. Niebo w gębie.  RACUCHY z BORÓWKAMI i SOSEM MALINOWYM Składniki: 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki masła 150 g borówek sos: 150 g malin 1-2 łyżki(...)przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy. sos: Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Przecier

Bon appetit mon amie
Racuchy z jabłkami 132

Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania