puściły soku i nie popsuły ciasta. Mieszamy je porcjami – jedna łyżka śliwek na dwie łyżki ciasta *** *** Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy na nią ciasto ze śliwkami. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Ważne aby podczas smażenia tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ wówczas ciasto przypiecze nam się z zewnątrz, a w środku będzie nadal surowe(...)tłuszczu na papierowym ręczniku *** *** Podajemy na ciepło *** *** Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE
Blog z ApetytemGryczane racuchy to pomysł chwili. Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki(...)wyhaczając co w niej jeszcze jest. Tak oto z maślanki, miodu i mąki gryczanej powstało ciasto które rosło w lodówce do rana bym potem, na śniadanie mogła upiec pyszne racuchy. Polecam taki sposób bo jest prosty a pyszne śniadanie na talerzu w krótkim czasie. Racuchy na drożdżach i mące gryczanej z porzeczką czerwoną. d ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewłaśnie z dereniem. Łowicz dżem 100% z owoców Dereń z acerolą zawiera tylko naturalnie występujące w owocach cukry i jest wartościowym źródłem witaminy C. Ja podałam go z jabłkowymi racuchami orkiszowymi. Niewiele potrzeba by zjeść pyszne śniadanie, które zapewni nam rano dobre samopoczucie. Polecam :) racuchy 16 sztuk: 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą(...)mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz […] Artykuł Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% owoców Dereń z acerolą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogweekend nie rozpieszcza nas pogodą. Na poprawę humoru przygotowałam na śniadanie twarogowe racuchy, które podałam z domowym kremem czekoladowym i owocami. Mojemu synkowi, który jest wielkim fanem naleśników, racuchów i wszelkich podobnych placuszków bardzo smakowały. Polecam na śniadanie i na deser. Twarogowe racuszki. Składniki na około 16 racuchów: 250 g twarogu (użyłam półtłustego) 2 jajka
Miksturowniktaka, do której nic nie przywiera i nie trzeba używać zbyt dużo oleju. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzana patelnię, i utwórz placuszek grubości około 1 cm. Smaż na złoto racuchy po obu stronach (3-5 minut na każdą stronę). ps. Możesz gotową masę schować do lodówki pod przykryciem (najlepiej zawinąć miskę folią)i usmażyć dopiero na drugi , a nawet(...)trzeci dzień. Smacznego! Artykuł Marchewkowe racuchy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfRacuchy- przysmak dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad bo traktowałam je jak deser...a jakie dziecko nie lubi deseru na obiad 😉 Od tego czasu wiele się zmieniło i nie przepadam już za słodkimi daniami na obiad, co innego na kolację czy śniadanie. Racuchów nie jadłam ze "100 lat" i taka mnie ochota dziś naleciała, że koniecznie(...)gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem
Kuchnia MagdaLenyDokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę. 4. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. 5. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cynamon , dla dzieci , dla niejadka , drożdżowe(...)racuchy , tykwa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć, wlać letnie mleko, cukier, mąkę, szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, cukier, dokładnie wymieszać na gładką masę. ponownie odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić
Kuchnia Pokoleńbyć zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło. Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni. Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube i puszyste(...)tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki z kiszonej kapusty (fuczki) ... ...albo placki z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)umieścić w misie, wlać zaczyn i wszystko dokładnie rozmieszać. Pozostawić na kolejne 15 minut. Jak lekko wyrośnie smażyć na rozgrzanej patelni - ja kładłam 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePlacki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakażdy je zna; jedzenie, które smakuje jak marzenie z dzieciństwa – krzepiąco i beztrosko – powinno być proste i bezproblemowe, i takie właśnie są te wielopokoleniowe placuszki. Składniki na 15 racuchów: 3 szklanki mąki orkiszowej typu 700 (lub zwykłej pszennej) plus jeszcze trochę do oprószenia szczypta soli 1 paczka (7g) suszonych drożdży instant 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki nierafinowanego(...)pozostaw je jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzej 2-3 cm warstwę oleju (powinien być dobrze rozgrzany tak, aby racuchy skwierczały) i na średnim ogniu smaż racuchy po około dwie minuty z każdej strony. Po usmażeniu układaj je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Według uznania podawaj oprószone cukrem pudrem
Roślinna - blog wegańskiWitam :) Zrobiłam wczoraj na śniadanie racuchy, które pokazywałam już na blogu TUTAJ i TUTAJ ale tym razem trochę inaczej, bo z mąki głównie kukurydzianej. Nie mając już żadnych mąk oprócz resztek zwykłej mąki pszennej (tak, tak, nawet ja czasem nie mam zbyt wiele w szafkach, brak czasu na zakupy i/lub brak głowy(...)wszystkim, co przecież "jeszcze wczoraj" tam było) ... i opakowania KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli), - 2 łyżeczek cukru trzcinowego, - 1 kopiastej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERacuchy z cukrem pudrem, truskawkami czy jagodami to taki smaczek z dzieciństwa. Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podać z przeróżnymi dodatkami – dla każdego coś pysznego. Zróbcie i spróbujcie Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży sól olej do smażenia Przygotowanie Drożdże należy rozkruszyć w dużej(...)jajka i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel jagodowy… ehhh Smacznego ! The post Racuchy drożdżowe
Kulinarna Patilogia