racuchy - 2384 przepisów (strona:35/159)

Racuchy z jabłkami 931

znam osoby, która nie lubiłaby racuchów z jabłkami. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia, która dodawała do nich odrobinę ze swojego ogromnego serca, dzięki czemu zawsze smakowały wybornie. Oczywiście klasyczne racuchy muszą być zrobione na drożdżach, dlatego poniżej przepis, który mam nadzieje, przypadnie Wam do gustu 20 racuchów składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego

Ania i Marcin gotują
Racuchy z rodzynkami i bananem 141

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem

Bullio
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 193

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie(...)widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami.  Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią to Kociewianki ( klik ). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl

Codziennik Kuchenny
Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 259

dyni 1,5-2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki zsiadłego mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy(...)żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy

Trzeci talerz
Racuchy z rodzynkami 167

Dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy - ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły(...)pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem, że było to słodkie;) - pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Składniki: (wyszło 26 racuchów) 3 szklanki mąki pszennej (te od herbaty 250 ml) 2 szklanki wody 200 g rodzynek 1 jajko 1 opakowanie proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego sól olej do smażenia cukier puder do posypania

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 116

Drożdżowe racuchy  RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z  Anielskiej Kuchni ) Składniki:  50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania:  Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić(...)jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość  Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym :) Smacznego

Aromatyczne Podróże
Orkiszowe racuchy z truskawkami 111

Sezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Składniki (na 2 porcje): 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 5-6 łyżek(...)mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem

Mango Papaja
Gryczane wegańskie racuchy 156

potrafię z tego zrezygnować. Ale mam dni kiedy jem jak typowa wegetarianka, a nawet weganka. Od tak, bo lubię.  Dlatego niżej podsyłam Wam przepis na zdrowe racuchy na mące gryczanej, która zawiera duże ilości magnezu, fosforu, potasu i wapnia.  Zawiera lizynę , która jest niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia. Dodatkowo dzięki tyrozynie, leucynie, izoleucynie i tryptofanie(...)wodę aby masa była dobra do formowania, ale nie za rzadka. Odstawiamy na 20 minut miske w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.  Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe racuchy podajemy posypane stewią lub cukrem pudrem

Czarnawisienka
Racuchy kokosowe 131

łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania PRZYGOTOWANIE  Mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleczko kokosowe miksujemy na gładko. Na patelni, na której będziemy smażyć racuchy rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Dodajemy 2 łyżki wiórków i delikatnie mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (nie dodajemy więcej tłuszczu). Gotowe racuszki posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuchy drożdżowe 1160

pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży   szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły cukier  1 i 1/2 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę(...)każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki .  Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno, bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą "dojść" w środku - z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną konfiturą czy dżemem. Niebo w gębie

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe 175

Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść(...)niczego - mnie suche smakują najbardziej. No to co? namówiłam kogoś na upieczenie? Racuchy drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe z żurawiną. 191

Witajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :)  pyszne i pulchne, ja do swoich dodałam jeszcze żurawinę, wyszły super:) Nadają się na obiad a także do kawy.   Moi domownicy jedli je z sosem jagodowym. Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g mąki pszennej(...)może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Ja swoje racuchy podałam z jagodami i śmietaną. Smacznego :)  Racuchy smażyłam z : Marzenką

Sama słodycz i szczypta chili
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 145

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuchy z piekarnia 120

Lżejsza wersja racuchów, gdyż są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne placuszki można podać z jogurtem owocowym albo dżemem. Składniki (na ok. 6 racuchów): szklanka mleka 1,5 szklanki mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu jabłko 2 łyżki oleju Przygotowanie Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Mleko, jajko, cynamon, sól i cukier ubijamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Racuchy nakładamy łyżką na blaszkę posmarowaną olejem. Pieczemy w temp 180 C przez około 25 minut

e-PrzepisyKulinarne
Racuchy z jabłkami 185

sycącego śniadania. Pierwszą rzeczą, którą zatem planuję, jest menu. Dziś padło na racuchy z jabłkami, w ramach obiadu natomiast chili con carne, ale gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy jaki znam, zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze za czasów liceum. Racuszki są przepyszne, bardzo puchate(...)gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki cukru   2 łyżki oliwy lub oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania