racuchy mogą być zdrowe? Oczywiście! Wystarczy do ich przygotowania użyć mieszanki mąk: pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia... ... a do środka wkroić soczyste jabłko. Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie. Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :) DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto
Poranek na słodkociasta przed samym smażeniem placuszków i nie mieszać go już od tego momentu. Poniżej przepis na dwa sposoby smażenia placuszków. Kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać: Racuchy na maślance>>> Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>> Przepis na racuchy z jabłkami>>> Pankejki: przepis na amerykańskie naleśniki
Moja Książka Kucharskawielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna. Oczywiście obyło się bez litrów tłuszczu, kilogramów cukru i wyszło tak smacznie, że jutro na pewno będzie powtórka. Nie zwlekajcie zbyt długo! Przepis na 4 spore(...)mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongRacuchy na maślance bez drożdży przygotowane są w kilka chwil. Są bardzo puszyste i smaczne , posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Idealne aby zapakować je w pudełko i podarować dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą na piknik czy rodzinny spacer. Uwielbiane przez dzieci na śniadanie lub podwieczorek a przyznam, że i ja sama uwielbiam takie(...)racuszki :) Składniki na racuchy na maślance (bez drożdży) : * około 400 g mąki pszennej * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka sody * szczypta soli * 500 ml maślanki * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek. Na patelni rozgrzać olej, wylewać
Zrób to smaczniePlacuszki, nie racuszki (racuchy dla mnie to tylko i wyłącznie są na drożdżach) wychodzą puchate, leciutkie i oczywiście smacznie nadziane, bananem i czekoladą, nikt im się nie oprze. Często takie placuszki robię na drugie danie lub deser, a i smakuje równie dobrze odgrzane na drugi dzień (należy wtedy wyłożyć je na suchą patelnię, włączyć delikatne podgrzewanie, a kiedy patelnia(...)się rozgrzeje dać na środek odrobinę wody i przykryć) placuszki będą mięciutkie i jak by co dopiero usmażone :) tak samo możemy odgrzać racuchy drożdżowe :) Składniki na około 20 placuszków: 2 jajka kl M (osobno białka i żółtka) 3-4 łyżki cukru ( w tym zawarte 2 łyżki waniliowego) 150 ml mleka 130 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku
Gotowanie...to proste !Pulchne, drożdżowe racuchy, z dodatkiem twarogu. Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Można powiedzieć, że to połączenie klasycznych racuchów z oponkami serowymi. I to bardzo dobre połączenie, więc polecam zarówno wielbicielom jednych jak i drugich :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowawęgierski langosz, bo o nim cały czas mowa potrzebujemy prostych składników, które każdy ma w domu. A wykonanie nie różni się niczym od przygotowania naszych tradycyjnych pączków czy racuchów. Jest tylko jedna zasadnicza różnica, smażymy drożdżowe placki, a nie okrągłe pączki. A więc jak się robi langosze? Z czym się podaje langosze? Zapraszam na przepis(...)bardziej wariacje na ten prosty placek. Nie można pominąć wersji na słodko, bita śmietana, jogurt owocowy, nutella a do tego ulubione owoce. Taki langosz bardziej przypomina nasze pączki czy racuchy. One też mają swoich fanów
Dieta moja pasjanajtłustszy dzień w roku Na samym końcu znalazł się przepis, który może nie jest tradycyjnym tłusto-czwartkowym specjałem, ale dodałam Wam jako ciekawostkę, bo wyszły bardzo smaczne – ziemniaczane racuchy, które wyglądem może przypominają pączki, ale podajemy je na wytrawnie z sosem majonezowo-ketchupowym. Przepis dostępny po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Faworki/Chrust Pączki mini – z serka homogenizowanego(...)Drożdżowe precle – smażone Oponki serowe Pączki zakręcone (afrykańskie/koreańskie ?) Churros Pączki z marmoladą A na koniec coś dla tych, którzy nie lubią słodkości – ziemniaczano-drożdżowe racuchy
Smaki Na Talerzuracuchy mogą być zdrowe? Oczywiście! Wystarczy do ich przygotowania użyć mieszanki mąk: pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia... ... a do środka wkroić soczyste jabłko. Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie. Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :) DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto
Poranek na słodkoChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie – gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście(...)kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z gruszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyNormalne, bez udziwnień. Ostatnio zorientowałam się, że nie mam ich u siebie na blogu. Tak być nie może. Racuchy z jabłkami to bardzo smaczna klasyka, do której wraca się z uśmiechem na twarzy. Mi kojarzą się z babcią, a moja babcia to najlepsze skojarzenia. Niech i mojej córce rodzicielka się dobrze kojarzy. Przynajmniej z jedzeniem. Składniki: 500 ml zsiadłego(...)kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzychodzę z pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo nawet kolację - jabłka w cieście. Takie prawie racuchy:) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuszki z rabarbarem Twarogowe placuszki Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą Czekoladowe placuszki
Obiad gotowy