Spędziliśmy naprawdę fajny weekend w Wiśle, ale żeby w żadnej knajpie nie było jednej miski cebulowej zupy? Ani racuchów? takich prawdziwych drożdżowych z jabłkiem? O ile z racuchami uporaliśmy się na miejscu, tak zupy cebulowej doczekałam się dopiero dzisiaj :) Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że grzanki wiślańskie, bo zrobione z resztek razowego chleba, który wrócił z nami z wycieczki
bistro mamaobyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek do naleśników i racuchów. Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :) Konfitura z rabarbaru Akcja rabarbar
Bon Appetit Małgorzatychyba najprostszy przepis na szybką przekąskę na przykład dla dziecka, zresztą któż z nas nie lubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa. Składniki: 8 łyżek mąki 2 jajka duży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy
upichcicDawno, dawno temu... wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów. Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny. Składniki: -2 dkg drożdży -łyżeczka cukru -szczypta soli -250 ml ciepłej wody -2,5 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 125 ml wody i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy w nim łyżkę (!) , nabieramy nią ciasto i przekładamy na patelnię formując racuchy. Im bardziej nieregularne, tym ciekawsze. Smażymy kilka razy obracając patyczkiem. Zdejmujemy na papier do odsączenia a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Udały się
Maminek kulinarnycynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido(...)rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma * dynia ozdobna - piękna, jesienna ozdoba stołu Przepisy na blogu : ZUPA KREM DYNIOWA DYNIOWE RACUCHY NA SŁODKO
Magiczne Życie Martyszpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka
Czarnawisienkauzyska\u0107 konsystencj\u0119 g\u0119stego ciasta nale\u015bnikowego.\r","Wedle potrzeby doda\u0107 troch\u0119 wody.\r","Podawa\u0107 z d\u017cemem - najlepiej domowym "],"keywords":"d\u017cem,placki,racuchy,\u015bniadanie"} Drukuj placuszki z dżemem Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukry waniliowego, 2 jajka, sól, woda (wedle potrzeby) Przygotowanie: Roztrzepać
Bardzo Gruby Smokidealnie nadadzą się na śniadanie aby rozpocząć pięknie dzień. Idealne będą także na deser, do kawy czy herbaty czy czystka. Szybko się je smaży, idealnie znikają z talerzyków, polecam. Racuchy twarogowe z malinami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejako dodatek np. do zup lub posypany pudrem, w wersji na słodko😋😋 Czy to sam czy na słodko, jest równie pyszny, wręcz uzależniający. W smaku przypominają trochę wytrawne racuchy. Przygotowuje się te placki błyskawicznie, warto więc skosztować, może rozgoszczą się langosze na dobre, tak jak u nas😉 Składniki na ok.6-8szt: - 400g mąki tortowej typ 450 (u mnie
Smaczne ZdroweRacuszki jogurtowe z owocami (bez drożdży) Ekspresowe i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i już można smażyć. Rumiane, delikatne, puszyste i przepyszne
Blog z ApetytemMiałam dojrzałe mango i trzeba było szybko je zużyć aby się nie popsuło. Pomysł pojawił się szybko, racuchy i tak też zrobiłam. Są puszyste i pyszne, polecam na śniadanie albo na deser. Racuszki z mango. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTakie małe puchate racuszki posmakują każdemu. Można je podać z miodem, konfiturą, jogurtem albo z czym w duszy zagra. Racuchy szybkie w wykonaniu i warto je popełnić. Racuszki z serka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie