Tradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 jajko 10 tabletek słodziku 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia przyprawa do szarlotki 4 łyżki wody gazowanej aromat jabłko Sposób przygotowania: Jajko ucieramy
Truskawkowa Fiestacałą pewnością wypróbuję je w domu! Zagadywana cały czas przez Pana Prowadzącego ( ajj! wiecie, że lubię brunetów, nie?! :D ) podreptałam do Food Trucka Darka, w którym to królowały Racuchy z płatkami jabłkiem i sorbetem z gruszek z ciekłego azotu i bita śmietaną. No i tym mnie kupili! Jak wiecie mnie słodkościami baaardzo łatwo przekupić, tak więc Darek miał ułatwione
Ostra na SłodkoPancakes to jeden z tych przysmaków, który najbardziej kojarzy nam się z Ameryką ( nie licząc burgerów oczywiście! ). Ja je uwielbiam i dobrze o tym wiecie! Wszystkiego rodzaju pancakes , placuszki , racuchy czy też naleśniki mogłabym zajadać codziennie w setkach różnych wydań – nigdy nie miałabym dosyć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , puszyste Pancakes z borówkami! Idealne zarówno
Ostra na SłodkoUwielbiam placki, placuszki i racuchy. Niestety czasem bywa i tak, że jestem tak zabiegana lub zmęczona, że nie mogę ich przygotować w tradycyjny sposób. I na tą okoliczność sięgam po szybkie racuszki od SYS (lub zostawiam domownikom, by sami je przygotowali). Dania Babci Zosi, to nie tylko szybkie i pyszne posiłki, ale co najważniejsze ich skład jest
Słodkie okruszkiJuż chyba nie muszę mówić, że uwielbiam takie smaczki. Jest tu tego dużo na moim blogu Co ja na to poradzę, że jestem łasuch Drożdże pokruszyć
Kuchnia PokoleńDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową. Składniki: 2 szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów jakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią. Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno
Poezja Smaków - blog kulinarnyJestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4 łyżki mąki owsianej 2 jajka 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wody gazowanej aromat rumowy 1 jabłko olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę
Truskawkowa FiestaPostanowiłam i tym razem wziąć udział w akcji Ciasto na niedziele, bardzo fajna akcja gdzie pieczemy razem to samo a jednak inaczej.Każda z nas robi pyszne racuchy. Każdemu polecam zrobić łatwe i szybkie wykonaniu, a przy,tym bardzo smaczne. Składniki: - 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 30 g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (cukru(...)rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć rumiany kolor. Wyjmowałam na sitko by odciekły z tłuszczu. Ostudzone posypałam cukrem pudrem. Rewelacyjne wyszły. Racuszki smażyłam
Różowa kuchniasię, że mam uczelnie na kakao zaczęłam używać jego zamiennika - karobu. Jest nie niemal identyczny w smaku jak jego przeciwnik i przynajmniej nie uczula. Kolejną prostą potrawą są karobowe racuchy z jabłkami. Uwielbiam placki, więc mogę jeść je codziennie. :) Składniki: 1 średnie jabłko 4 łyżki mąki pszennej graham 1 czubata łyżeczka karobu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki
Truskawkowa Fiestawłaśnie z pomysłem..no, ale od czego ma się w domu różne książki z przepisami...no i znalazł się szybki pomysł, a jeszcze szybsze wykonanie ..i tak oto są racuchy z serem wg Anny Starach z książki Pyszne na słodko. 300 g twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki garść
Moje domowe kucharzenieRacuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki
Słodka Kraina WypiekówCudne racuchy, które robię już kolejny raz. Świetnie smakują z owocami lub dżemem. Można zrobić dzień wcześniej schować w pojemniczku(...)drugi dzień wziąć ze sobą na wycieczkę z maluchem. Mojemu niejadkowi niezmiennie smakują a to już coś znaczy !!! :) Rewelacyjny przepis pochodzi z blogu Moje wypieki Składniki na dwa talerze racuchów : 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko Wykonanie : Mąkę przesiać do naczynia, dodać
cucinareKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania
Truskawkowa FiestaRacuchy były moim marzeniem w dzieciństwie. W domu babcia i mama zrezygnowały z drożdżowych ciast uparcie twierdząc (do dziś!), że im nie wychodzi i robić nie będą. Będąc małą dziewczynką czekałam, aż sąsiadka z góry będzie je smażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle
Plate of Joy