racuchy - 2384 przepisów (strona:55/159)

Naleśniki z białym serem 304

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWE RACUCHY – klasyka! 449

Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy klasyk, wielu z nas kojarzący się z dzieciństwem i latami swojej młodości – przepis na puszyste, drożdżowe racuchy. Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste, Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek. Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci

Ostra na Słodko
placuszki serowe z rodzynkami 322

składniki: 200 g białego sera, zmielonego 1 łyżka śmietany 2 duże jajka (białka oddzielone od żółtek) ok. 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru

Domowy Smak Jedzenia
TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI 123

później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła

wege i kropka
Z ŁĄKI NA TALERZ: Chwaściaki 174

greckiego szczypta czosnku granulowanego szczypta soli Sposób przyrządzenia: 1. W misce rozmieszaj dokładnie jajko z mlekiem. 2. Dodaj mąkę i sól - mieszaj do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta ( jak na racuchy). 3. Dodaj posiekane liście pokrzywy i czosnaczku oraz płatki oberwane z mniszka - wymieszaj. 4. Smaż na oleju z dwóch stron na złoto. Dip: 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe a'la racuchy 136

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej

Różne smaki w kuchni
Racuchy drożdżowe na wodzie 160

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży

ChilliJemy
Crumpets ze szpinakiem 146

minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225 g mąki gryczanej 4 g drożdży instant 150 ml mleka, ciepłego 150 ml wody, ciepłej 3-4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku siekanego, rozmrożone olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce

Kucharzyca
Racuchy drożdżowe z rodzynkami 143

Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na

Kuchnia Pokoleń
Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 159

Delikatne, puszyste i przepyszne, takie właśnie są duńskie pączuszki Aebleskiver, których konsystencja ciasta bardziej przypomina tę naszych racuchów. W Skandynawii do ich wypiekania używa się specjalnie żłobionych patelni, które zapewniają im okrągły kształt pomimo niewielkiej zawartości tłuszczu. W Polsce ciężko jest dostać taką patelnię w przeciętnym sklepie i najlepiej szukać ich w sprzedaży internetowej, jednak i bez tego kuchennego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PUSZYSTE RACUCHY Z DYNI Z RICOTTĄ I MĄKĄ GRYCZANĄ 129

zrobimy. Jak to co? Wszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy-  spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć

OliveandThyme
placuszki na kwaśnym mleku z jabłkami bez drożdży 134

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek

Domowy Smak Jedzenia
Racuchy z kiszoną kapustą- fuczki 247

Swoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 kg kiszonej kapusty 2 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 170

Racuchy na słono, w jesienny wydaniu z dynią. Składniki: 30 dag dyni 2 szklanki mąki 1 jajko ¾ szklanki zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Dynię obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z mąką, sodą oczyszczoną, jajkiem, mlekiem i solą do smaku. Po czym staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowe racuchy drożdżowe 170

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk(...)konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z domowym sosem jeżynowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania