racuchy - 2384 przepisów (strona:36/159)

Racuchy drożdżowe 162

Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść(...)niczego - mnie suche smakują najbardziej. No to co? namówiłam kogoś na upieczenie? Racuchy drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe z żurawiną. 181

Witajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :)  pyszne i pulchne, ja do swoich dodałam jeszcze żurawinę, wyszły super:) Nadają się na obiad a także do kawy.   Moi domownicy jedli je z sosem jagodowym. Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g mąki pszennej(...)może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Ja swoje racuchy podałam z jagodami i śmietaną. Smacznego :)  Racuchy smażyłam z : Marzenką

Sama słodycz i szczypta chili
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 133

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuchy z piekarnia 113

Lżejsza wersja racuchów, gdyż są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne placuszki można podać z jogurtem owocowym albo dżemem. Składniki (na ok. 6 racuchów): szklanka mleka 1,5 szklanki mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu jabłko 2 łyżki oleju Przygotowanie Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Mleko, jajko, cynamon, sól i cukier ubijamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Racuchy nakładamy łyżką na blaszkę posmarowaną olejem. Pieczemy w temp 180 C przez około 25 minut

e-PrzepisyKulinarne
Racuchy z jabłkami 181

sycącego śniadania. Pierwszą rzeczą, którą zatem planuję, jest menu. Dziś padło na racuchy z jabłkami, w ramach obiadu natomiast chili con carne, ale gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy jaki znam, zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze za czasów liceum. Racuszki są przepyszne, bardzo puchate(...)gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki cukru   2 łyżki oliwy lub oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy owsiane z jabłkami 157

Jabłka to owocowy znak rozpoznawczy Polski. A racuchy... w moim domu w ogóle się ich nie jadło. Drożdżowe wypieki rzadko się pojawiały. Starsze pokolenie obecne(...)było w moim życiu bardzo krótko. Tak krótko, że nie pamiętam żadnego dania babć. Nie pamiętam zresztą nawet ich twarzy. Nie wiem, więc czy tak powinny wyglądać i smakować racuchy. Mam szczerą nadzieję, że tak, bo są bo-skie. :D RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI Składniki: - 6 łyżek mleka w proszku rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody (można zastąpić zwykłym

Życie zamknięte w smaku
Racuszki z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. 192

bardziej za ich smak, właściwości  czy może za to że przypominają mi wakacje z dzieciństwa... Tak czy inaczej już są i zamierzam z tego faktu intensywnie korzystać :) Racuchy z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. Składniki na około 12 racuchów: 400 g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 2 jajka 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miksturownik
Racuchy drożdżowe 175

mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą.  Składniki: 3 jajka 200 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej(...)było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania

Kuchcik gotuje
Kukurydziane racuchy z antonówką 142

skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :) Kukurydziane racuchy z antonówką Składniki: Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta(...)rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Po przełożeniu na talerzyki posypałam cukrem pudrem. Kukurydziane racuchy z antonówką

Kuchenne zapiski Edyty
Racuchy korzenne z jabłkami i rodzynkami 138

osoby, która nie lubiłaby racuchów. W moim domu też je wszyscy lubimy, więc goszczą u nas dość często. Dzisiejsza wersja - zimowe, lekkie jak puch racuchy korzenne. Korzenne racuchy z jabłkami i rodzynkami Składniki: 400 g mleka zsiadłego (duży kubek) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka cynamonu

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe racuchy z jabłkami 127

Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!! Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś?? Składniki ( na około 10 racuchów): 2 jajka 2 małe jabłka 2 łyżki ksylitolu niecała łyżeczka świeżych drożdży(...)ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Racuchy z rodzynkami i bananem 203

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem

Bullio
Racuchy z rodzynkami i bananem 343

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem

Bullio
Racuchy z jabłkami 154

kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać(...)Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem. Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku

królestwo garów
Puszyste racuchy z gruszką i jabłkiem z musem czekoladowym. 146

Zastanawiałem się, co też to ja mogę dziś na obiad zrobić. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem racuchy; chyba moja babcia ostatnio mi racuchy robiła, lat temu z siedem. Nie mogę sobie również przypomnieć, czy ja w ogóle kiedyś robiłem racuchy i mam takie wewnętrzne przekonanie, że to chyba mój pierwszy raz będzie... Działamy: -1,5 kubka mleka

BaRepas