Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka

Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka

Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka

W sezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy, Leska czy Ucherze Mineralnych. Warto dołączyć do tego zacnego grona ;) Sk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.