weekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie(...)planowałam coś dodać..ale niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce? Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka .. 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, wymieszać
Moje domowe kucharzenieRacuchy to niby deser, ale jadany jako drugie danie, albo jako śniadanie, albo też na podwieczorek. Hmmm.... A Wy kiedy zajadacie się racuchami? Składniki; 1 szkl. mleka 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek(...)gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Wydawałoby się że ot taki prosty przepis to nie może być smakowite danie z niego a tu pomyłka . A do tego racuchy i sos paprykowy? Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami. Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco. Racuchy z sosem
Moje Małe CzarowanieRacuchy drożdżowe Racuchy to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. I Babcia :) Jako dziecko uwielbiałam Jej racuchy, posypane gruboziarnistym cukrem (innego przecież nie było), zjedzone gdzieś na podwórku między zabawą w piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad
na moim stole...Dzisiaj tłusty czwartek! Jeśli nie macie czasu, na odczekanie, aby ciasto na racuchy Wam wyrosło, polecam ten przepis. Nie zawiera on drożdży, dlatego też można piec racuchy od razu po wymieszaniu składników. Przepis ten dostałam od Mamy, a Ona od swojej Koleżanki z pracy, a ta Koleżanka od... można by tak wymieniać i wymieniać. Jak widać, przepis(...)jest bardzo popularny, a więc bardzo smaczny! Racuchy wychodzą bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. 'racuchy na serku homogenizowanym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 opakowanie serka homogenizowanego (150g) - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce
CookYourselfinnego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam się, że te racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie(...)cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży
Pełny talerzRacuchy z płatkami kukurydzianymi, bananami i dodatkiem serka homogenizowanego, mogą stanowić pyszną przekąskę dla najmłodszych .Słodkie z chrupiącą skórką bez dodatku cukru zasmakują nawet wybrednym łasuchom. Zamiast bananów można użyć innych słodkich owoców. składniki na 12 racuchów 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 banany 2 jajka serek homogenizowany waniliowy ( 300g ) 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju przepis Banany(...)składniki mieszamy razem aż uzyskamy konsystencję gęstej masy.Na samym końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniapowiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje 1,5 szklanki płatków owsianych(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni. Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać
Jadło i czytadłomożna się domyśleć, że tak jak z ciasta naleśnikowego, tylko trochę gęstszego robi się racuchy, tak z ciasta „grykowego” również można je... Obłędne 2 składnikowe racuchy z gryki z jabłkami – bezglutenowe is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłośliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo(...)kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ala piecze i gotujerazem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu. Składniki: 300 g mąki(...)drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli jajko, resztę letniego mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Racuchy smażymy na gorącym oleju
upichcicMiały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady(...)włożonej do środka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej
Walijskie PichcenieRacuchy(...)traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy? Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku
W kuchennym oknie EwyRacuchy twarogowe Puszyste, rumiane i przepyszne racuszki z twarogowego sera mielonego. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Pyszny deser w zaledwie 15 minut! Składniki: * wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed robieniem ciasta 0,5 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 2 jajka 160g mąki pszennej(...)łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 16g szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania *** Przygotowujemy ciasto na racuchy. Do miski przekładamy mielony ser, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, cukry i sól *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i układamy ciasto
Blog z Apetytem