racuchy - 2186 przepisów (strona:24/146)

Racuchy z jabłkiem i bananem 93

puszyste, doskonałe w towarzystwie aromatycznej kawy lub ciemnego kakao. Placuszki z pewnością wyczarują uśmiech na twarzy i wprowadzą w dobry nastrój na cały dzień… Składniki: Racuchy (10 racuchów): 1,5 szklanki (200 g) mąki 2 jajka 1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia(...)koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 6) Na patelni rozgrzać olej i chochelką nakładać ciasto. 7) Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8) Usmażone racuchy najlepiej odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 9) Oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy 79

kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami. Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋  Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego(...)jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: jabłka 2 szt, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto

kulinarne odsłony pati
Racuchy z jabłkami 91

można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki papierowe, łopatki do obracania racuchów, mały garnek lub rondelek, widelec. Przygotuj składniki(...)drożdży, 1 szklankę mleka, 3 łyżki cukru, 2 jajka, szczyptę soli, 16 g cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju + olej do smażenia, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania racuchów, ewentualnie sok z cytryny. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Mleko podgrzej w garnku lub rondelku. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wsyp po jednej łyżce mąki i cukru. Do mleka

blog.moje-pasje.info
Racuchy drożdżowe z truskawkami 77

dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.  Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji(...)małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym

Gotuj Sam!
Racuchy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym 73

mnie z kaszą ma niewiele wspólnego. Smak i struktura po ugotowaniu jest zupełnie inny, od kaszy sypkiej. Z kaszy można wyczarować wiele. A dzisiaj propozycja kaszy gryczanej w racuchach, lub jak to woli w kotlecikach, polane śmietanowym sosem z pieczarek. Mniam. Składniki: szklanka kaszy gryczanej prażonej 1 duży ziemniak, bądź 2 mniejsze duża cebula 2 jajka 2-3 ząbki(...)przecisnąć przez praskę. Ziemniaka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kaszę wymieszać z jajkami, ziemniakiem, czosnkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować małe, płaskie kotleciki - racuchy i smażyć na małym ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Na maśle przesmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, delikatnie posolić, by szybciej puściły sok, smażyć

na moim stole...
Drożdżowe racuchy z jabłkami 58

Jesień na dobre zawitała, a kiedy jesień, to i jabłka. Ich zapach połączony z zapachem słodkich, cynamonowych racuchów to coś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą racuchów jest to, że szybko się je przygotowuje (samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut), wadą jednak jest, że trochę trwa, zanim ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie. Ale za to późniejszy ich smak wynagradza(...)mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajo - 1 cukier cynamonowy - 3-4 łyżki cukru trzcinowego - szczypta soli - 6 małych jabłek - cynamon do opróczenia jabłek - cukier puder do posypania gotowych racuchów - olej do smażenia Przygotowuję ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, troszkę mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż rozczyn "ruszy" (pojawią

Wielopokoleniowo
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży 70

Racuchy to bardzo elastyczne danie. Możemy je przyrządzić jako drugie danie , śniadanie podwieczorek lub jako deser.  U mnie , zazwyczaj zajadamy się nimi po pierwszym daniu który jest w postaci jakiejś pysznej zupy :-)  Przepis , który wam podaję jest bardzo prosty(...)skomplikowany w skład którego wchodzą produkty , które raczej znajdziecie w swojej kuchni bez konieczności wyjścia do sklepu. Jeżeli nie macie jabłek możecie zastąpić je jakimiś innymi owocami. racuchy z jabłkiem Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 2-3 jabłka 1cukier waniliowy  3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder ( do posypania gotowych racuchów

Ekspansja smaku
Racuchy drożdżowe 99

weekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie(...)planowałam coś dodać..ale niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce?  Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka .. 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Orzechowe racuchy ze smażonymi śliwkami. 78

Racuchy to niby deser, ale jadany jako drugie danie, albo jako śniadanie, albo też na podwieczorek. Hmmm.... A Wy kiedy zajadacie się  racuchami? Składniki; 1 szkl. mleka 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek(...)gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Racuchy z sosem paprykowym 106

Wydawałoby się że ot taki prosty przepis to nie może być smakowite danie z niego a tu pomyłka . A do tego racuchy i sos paprykowy? Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami. Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco. Racuchy z sosem

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe 146

Racuchy drożdżowe Racuchy to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. I Babcia :) Jako dziecko uwielbiałam Jej racuchy, posypane gruboziarnistym cukrem (innego przecież nie było), zjedzone gdzieś na podwórku między zabawą w piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad

na moim stole...
Racuchy drożdżowe 63

świecie!) to postanowiłam wrócić do tych wspomnień. Jeden telefon, szybki przepis i są - cudowne, drożdżowe z cukrem pudrem! Po prostu miód na moje serce! Zróbcie koniecznie, są pycha! Racuchy drożdżowe Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 375ml mleka + dwie łyżki 1 jajko odrobina soli dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę(...)moczyć we gorącej wodzie, aby ciasto nie przykleiło się do łyżki) porcję ciasta. Smażymy na średnim ogniu, aż racuszki podrosną i usmażą się na złoty kolor z obydwu stron. Racuchy po usmażeniu kładziemy na papierze papierowym, aby odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego

Brulion spadochroniarza
Racuchy na serku homogenizowanym 101

Dzisiaj tłusty czwartek! Jeśli nie macie czasu, na odczekanie, aby ciasto na racuchy Wam wyrosło, polecam ten przepis. Nie zawiera on drożdży, dlatego też można piec racuchy od razu po wymieszaniu składników. Przepis ten dostałam od Mamy, a Ona od swojej Koleżanki z pracy, a ta Koleżanka od... można by tak wymieniać i wymieniać. Jak widać, przepis(...)jest bardzo popularny, a więc bardzo smaczny! Racuchy wychodzą bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. 'racuchy na serku homogenizowanym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 opakowanie serka homogenizowanego (150g) - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce

CookYourself
Ruchanki 1931

innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam się, że  te racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie(...)cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży

Pełny talerz
Racuchy z płatkami kukurydzianymi i bananami + film 115

Racuchy z płatkami kukurydzianymi, bananami i dodatkiem serka homogenizowanego, mogą stanowić pyszną przekąskę dla najmłodszych .Słodkie z chrupiącą skórką bez dodatku cukru zasmakują nawet wybrednym łasuchom. Zamiast bananów można użyć innych słodkich owoców. składniki na 12 racuchów 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 banany 2 jajka serek homogenizowany waniliowy ( 300g ) 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju przepis Banany(...)składniki mieszamy razem aż uzyskamy konsystencję gęstej masy.Na samym końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania