Racuchy bananowe na maślance Przygotować dwie wysokie miski. Do jednej wsypać mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jajka, rozgniecionego na miazgę banana, rozpuszczone chłodne masło, pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Składniki mokre wlać do składników suchych, wymieszać, ale krótko jedynie aby składniki mokre i suche się(...)się cukru. Następnie dodać pokrojonego na plasterki banana i chwilę gotować delikatnie mieszając, aż syrop nieco zgęstnieje. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającym dnem, nie rozgrzewać bardzo mocno, gdyż wtedy racuchy z wierzchu będą spalone, a w środku surowe. Na średnio rozgrzaną patelnię wkładać porcje ciasta i smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron na rumiano (przewracać na drugą
ememe kitchenŚwiąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: RACUCHY Z JABŁKAMI Przygotowanie : 45 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 300 g mąki pszennej 7-8 g drożdży suchych (opakowanie) szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka letniego(...)mleka 1 jajo rozmiar M 3 średnie jabłka olej lub oliwa do smażenia cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie : Mąkę, drożdże, sól, cukier puder, mleko i jajko wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką
nietylkopasta.plSprawdzony przepis na pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z truskawkami. Waniliowe racuszki truskawkowe, to idealny pomysł na deser dla dzieci, które je uwielbiają. Mogą być również inspiracją na doskonałą wiosenną kolację. Nasze racuchy są z dodatkiem maślanki, dzięki temu są bardziej puszyste i lepiej wyrastają. To przepis, który bez wątpienia przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom(...)roku pozycja obowiązkowa na sezon truskawkowy! Racuchy z truskawkami na drożdżach sprawdza się jako sezonowe, proste danie z kilku składników. Jeśli chcesz, owoce możesz mieszać i dodać np. pokrojonego banana lub jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami
Kuchnia Na Wypasieśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej(...)Inspiracja pochodzi z tego przepisu: Składniki na 15 dużych racuchów: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie
moj przepis naśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej(...)Inspiracja pochodzi z tego przepisu: Składniki na 15 dużych racuchów: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie
moj przepis naRacuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą to niewielka modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Są naprawdę przepyszne i za każdym razem znikają ekspresowo! Bo kto się oprze miękkiemu placuszkowi, który cudownie pachnie i jest nadziany jabłkami z czekoladą? Polecam! Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - składniki: (ponad 20 sztuk(...)waniliowego 1 szczypta soli 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: 2-3 jabłka około 60g czekolady Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą
Di gotujeśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej(...)Inspiracja pochodzi z tego przepisu: Składniki na 15 dużych racuchów: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie
moj przepis nałyżki masła 20g świeżych drożdży tłuszcz do smażenia dodatki do racuszków drożdżowych: cukier puder bita śmietana świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny dżemy owocowe i konfitury Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . Oto przepis na racuchy drożdżowe : Krok 1. jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem(...)niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie. Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku. Racuchy drożdżowe posypać cukrem pudrem i podawać z owocami, śmietanką, ulubionymi dżemami lub konfiturami owocowymi. Smacznego :) Racuchy drożdżowe
Moja Książka Kucharskaracuchy drożdżowe, posypane cukrem pudrem. Takie puszyste i grubiutkie, jakie pamiętam ! Lubicie? Takie smaki, w dorosłym, życiu powodują, że człowiekowi o wiele lepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest prawie identyczny! Składniki(...)dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju z patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy
CookYourselfŚniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Racuchy to błyskawiczny i pyszny deser, który można przygotować w każdych, nawet najbardziej spartańskich warunkach. Racuchy z bananami mają bajecznie prosty skład, i nie ma w nich ani mleka, ani śmietany. Wystarczy trochę mąki, jajko, woda i banany. Gotowe racuchy można posypać cukrem, choć dzięki bananom są wystarczająco słodkie bez żadnych dodatków. 1,5 szklanki mąki(...)pokrojone w talarki banany i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek banana. Smażymy z obu stron aż racuchy się nie zarumienią. Gotowe racuchy można odłożyć na ręczniki papierowe, by obciekły z tłuszczu. Racuchy można posypać cukrem
Dieta bez mlekasoli – 1 – 2 łyżki cukru pudru – 1 szklanka letniego mleka – 1 jajo rozmiar M – olej lub oliwa do smażenia – cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie: Składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej(...)przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni
nietylkopasta.pldodatkowo kolorowe... czegóż chcieć więcej... Mogę zapewnić, że dzieci zajadają je ze smakiem, w taki oto prosty sposób można im przemycić marchewkę, za którą pewnie nie wszystkie maluchy przepadają. Racuchy to smaczny, pełnowartościowy posiłek, idealny zarówno na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci jak i do kawy lub herbaty dla mamusi... ;-) U mnie najczęściej w wersji orkiszowej (bywa także(...)dodaniu. Gotowa masa ma konsystencję kwaśnej śmietany. Na rogrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego nakładam po łyżce masy na każdego racucha i smażę na średnim palniku, do lekkiego przyrumienienia. W trakcie kilka razy przekładam na drugą stronę. Usmażone racuchy można odsączyć na ręczniku papierowym i dopiero wówczas przekładać na talerz. Podawać same lub posypane cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem
Smaczne ZdroweRacuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi z tego przepisu: Składniki na 15 dużych racuchów(...)razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową
moj przepis nadeser chociaż i przy śniadaniu wspomina o nich, iż pasowałby do jej porcji mleka :) Tak się składa, że w paczuszce od firmy SyS znalazły się właśnie takie pyszne racuchy, które przygotowałam(...)moich najbliższych. Tym razem skusiłam się i podałam je z domową czereśniową frużeliną, która idealnie do nich pasowała. Racuszki z czereśniową frużeliną SKŁADNIKI : racuchy: 1 opakowanie Racuchów klasycznych SyS - Dania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRacuchy jogurtowe z dodatkiem świeżych, słodkich jabłek to nie tylko smaczny pomysł na śniadanie, to także pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci. Moje racuchy na jogurcie nie zawierają drożdży i przy ich wykorzystaniu nie trzeba wykorzystywać miksera. Wszystko wymieszamy przy pomocy łyżki, albo widelca. Podczas smażenia racuchów w domu rozchodzi się ten wyjątkowy zapach, który sprawia(...)stylu amerykańskich pancake’s podane z syropem klonowym. Na moim blogu kulinarnym w przepisach znajdziecie również pyszne placuszki z serków waniliowych, to jest kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Racuchy jogurtowe składniki 1,5 szklanki mąki pszennej 250g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki cukru pudru masło do smażenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Racuchy na maślance bez drożdży i bez użycia miksera. Zrobisz je błyskawicznie, dosłownie w 10 minut. A na prawdę warto, placki są pyszne i puszyste. Dzieci je uwielbiają! Takie racuchy na maślance to super pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet obiad. Placki są bardzo dobre na ciepło, ale równie smaczne na zimno, dlatego można je usmażyć wieczorem(...)rano tylko zapakować w pudełeczko do pracy. Racuchy na maślance nie są za słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Super smakują również z dżemem. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na te pyszne racuszki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na racuchy na maślance: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 łyżka
Gotuj z PrezesemPrzepis na lekkie i puszyste racuchy ze śliwkami na kefirze. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponieważ racuchy w tym wydaniu nie zawierają drożdży, to nie czekamy na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujemy nawet miksera! Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i gotowe. Do tego śliwki zatopione(...)cieście i mamy pyszną przekąskę, której nikt się nie oprze. Serdecznie zachęcam do wykorzystania tego przepisu na pyszne racuchy ze śliwkami! RACUCHY ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: ok. 16 placuszków Składniki 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka kefiru ok. 10 śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Przepiski.plDzisiaj polecam racuchy domowe. Dzięki uprzejmości firmy POLSKIE MŁYNY dostałam kilka gotowych mieszanek do wypróbowania. Kolejna mieszanką, którą wybrałam do przetestowania były domowe racuchy. Cały asortyment można znaleźć https://www.skleppm.pl/ Do przygotowania racuchów potrzebne będzie nam jedno jajko oraz 300 ml mleka. Wszystko dokładnie wymieszać i już są gotowe do smażenia. Z jednego opakowania wychodzi(...)sztuk zgodnie z informacją na opakowaniu, ja robiłam większe wyszło mi ok. 18 sztuk. Racuchy są bardzo puszyste i smaczne można je również przygotować z jabłkami i na koniec posypać cukrem pudrem. Tak szybko znikają z talerza że zanim ubiłam śmietanę i pokroiłam owoce to już zniknęły z talerza. Dobrze że udało mi się zrobić zdjęcie z cukrem pudrem
Pomysłowa kuchniaNajlepszy deser lub obiad na bazie jabłek. Racuchy możesz przygotować na świeżo, na ciepło na obiad. A to, co zostanie (jeżeli zostanie!) zaserwować na zimno na podwieczorek. Pyszne są w obu wersjach. Jest to wersja racuchów z wykorzystaniem musu jabłkowego. Ale jeżeli wolisz pochrupać całe kawałki jabłek w plackach, Smok poleca też drugą wersję . Dla każdego coś dobrego(...)u0105ki,\r","2 jajka,\r","1\/2 szklanki mleka,\r","3\/4 szklanki musu jab\u0142kowego,\r","p\u0142aska \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia,\r","s\u00f3l"],"name":"Racuchy","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne, dania m\u0105czne, desery","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Jab\u0142ka pokroi\u0107 w kostk\u0119 lub zetrze\u0107 na tarce. Gotowa\u0107, mieszaj\u0105c. Ewentualnie
Bardzo Gruby SmokRacuchy – potargane pączki, właśnie pod taką nazwą je znam i takiej nazwy zawsze używaliśmy. Mój smak z dzieciństwa, spróbujcie z pewnością Wam posmakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Racuchy – potargane pączki Składniki 500 g mąki 5 jaj około 250 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 0,5 l oleju(...)cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, stopniowo dodając pozostałe mleko, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Ciasto nie może być zbyt gęste ponieważ racuchy wyjdą twarde jeśli będzie rzadsze wyjdą bardziej delikatne. Na koniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrosło. W garnku
To co lubię - gotuję i polecambotaniczną. Z podanego niżej przepisu wychodzą puszyste i niezbyt słodkie racuchy, które znikają z talerzy w mgnieniu oka. Ja lubię przy okazji bawić się w skojarzenia, bo kształty racuchów bywają zaskakujące 😉 Składniki (na 10 racuchów) Racuchy 240 g mąki uniwersalnej szczypta soli 3 łyżeczki cukru 15 g drożdży ok. 200 ml ciepłego mleka jajko łyżka spirytusu(...)olej (u mnie na patelni o średnicy 26 cm ok. szklanki). Wykładać ciasto na olej łyżką moczoną we wrzątku. Smażyć z obu stron po dwa razy na ładny kolor. Racuchy wykładać na ręcznik papierowy. Odsączone z tłuszczu racuchy posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem z jagód/borówek
Weekendy w domu i ogrodziewersjach, ale na sodzie. Jednak zdecydowanie prościej robi się te drożdżowe. W trakcie smażenia znacznie łatwiej się je obraca, banany nie wypadają i wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Jak przygotowywałam racuchy na sodzie, to musiałam ciągle dolewać oleju, tymczasem przy drożdżowych nie dolałam go ani razu. Wiem, że racuchy są bardzo kaloryczne, ale raz w roku można się skusić(...)głębokości i włączyć palnik. Ciasto ponownie wymieszać łyżką, dodać banany, ponownie wymieszać i nakładać na rozgrzany olej tworząc placki z dwóch łyżek ciasta (mi zmieściły się na patelni 3 racuchy). Olej nie może być zbyt gorący, bo racuchy się spalą. Każdy placek usmażyć z obu stron na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Racuchy
Passions hobbies lifechętnie zjemy na słodki obiad, podwieczorek, ale też świetnie będzie pasowało do kawy? Prosty, niewymuszony dodatek w postaci duszonych w przyprawach korzennych śliwek czyni cuda w połączeniu z racuchem. Pysznie, pachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru 120g mąki i 3 łyżki 1 małe jajko 1 jabłko(...)oczkach jabłko. Dokładnie mieszamy. Na małej patelni wlewamy olej do około 0,5cm wysokości – polecam małą patelnię, wtedy niewiele oleju trzeba, a też łatwiej jest pilnować małej ilości racuchów na patelni. Nagrzewamy olej, gdy jest gorący moczymy w nim łyżkę do nabierania ciasta – sprytny trik, dzięki któremu ciasto nie będzie się tak kleiło i łatwo zejdzie
Smaczna StronaPlacuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków(...)Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy przygotowałam z podwójnej
mojewypiekiinietylkopudru będą cieszyć również podniebienia diabetyków. Pyszne na ciepło, ale ja nie pogardzę nimi też na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka(...)cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZapewne wielu z Was ma swój sprawdzony przepis na racuchy – te tradycyjne drożdżowe. Ponieważ zbliżają się Święta chcę się z Wami podzielić przepisem, z którego(...)korzystam już kilka ładnych lat. Zanim jednak wszedł na stale do jadłospisu, nie obyło się bez wpadki. Pamiętam 5-6 lat temu kiedy chciałam zabłysnąć przed rodziną i zrobić racuchy na Wigilię niestety okazały się totalną klapą – twarde, niesmaczne. Porażki mnie nie zniechęcają, a wręcz zachęcają do doskonalenia. Tym razem przed podaniem racuchów wcześniej przepis wypróbowałam
Niebieski kubek z kawaDziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI , były RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM i ostatnio RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby(...)ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już bardziej lubimy takie, niż jak robiłam kiedyś, chrupiące, bo smażone na większej ilości oleju... Dodatek płatków amarantusowych na szczęście w żaden sposób
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE