racuchy - 2186 przepisów (strona:16/146)

Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami 49

Swojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy(...)pierwsze z nich zdejmiemy z patelni! U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia przyjdzie

Kuchnia Na Wypasie
Racuchy z wiśniami 58

Ostatnio znalazłam, gdzieś w czeluściach internetu, fajny przepis na crumpets, czyli angielskie racuchy. I co? I oczywiście zamiast tradycyjnych crumpets zrobiłam racuchy z wiśniami :D Może jeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;) Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki(...)można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;) Racuchy z wiśniami Składniki: 1)       20 g drożdży 2)       400 ml ciepłego mleka 3)       300 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
RACUCHY Z KWIATAMI CZARNEGO BZU 40

PSZENNEJ 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ 1/2 SZKLANKI MLEKA 1 JAJKO SZCZYPTA SOLI 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW OLEJ DO SMAŻENIA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA. DO MISKI PRZESIAĆ(...)GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY. KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM. RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Racuchy z twarogiem i jarmużem 45

pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne. Składniki ZACZYN 50 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru RACUCHY zaczyn 300 g mąki 100 ml mleka 200 g twarogu 30 g rozpuszczonego masła 1 jajo 100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg) szczypta soli olej do smażenia(...)dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. SOS Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki. RACUCHY Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie

Tajemnice Smaku
Anielskie ruchańce 86

puszystych i lekkich, jakby były zrobione z niebiańskiego puchu :)  Sama nazwa, choć początkowo zaskakująca, pochodzi w pierwszej części od nazwy wsi, a w drugiej od radosnych podrygiwań racuchów podczas smażenia na oleju, i wcale nie ma tu nic frywolnego, jak mogłoby się wydawać :D  W dodatku w 2018 roku zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych! Surowa(...)masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;)  Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów.  Każdy z nich oprószony

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe placuszki z jabłkami 75

Bezglutenowe placuszki z jabłkami to idealna propozycja na szybkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki dodadzą nam energii na cały dzień. Możecie je zjeść zaraz po przygotowaniu (są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy na jogurcie greckim 82

ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia) . Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać

Ugotować
Racuchy ze śliwkami + film 55

Racuchy ze śliwkami to puszyste i smaczne placuszki uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dodatek śliwek do racuchów to już prawdziwa uczta smaków, można je również przygotować z innymi owocami.     składniki na 10-12 sztuk 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli(...)dużych śliwek olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je w kostkę. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski

Smakowite Dania
Wytrawne ziemniaczane racuchy 81

temperatury ok. 180 ° C. Na rozgrzany olej kładziemy po kilka krążków, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy gorące. Wytrawne ziemniaczane racuchy podałam z naturalnym jogurtem greckim i różyczką z łososia wędzonego na zimno. Do dekoracji użyłam nitki chilli, rzeżuchę, listki mięty, czarnuszkę i kwiatki(...)rozmarynu. Ubiegając ewentualne pytanie – odpowiadam – racuchy nie są przesiąknięte tłuszczem. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty . Gorąco polecam i życzę smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyły: Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Wytrawne ziemniaczane racuchy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy drożdżowe na karnawał 73

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Racuchy dro\u017cd\u017cowe na karnawa\u0142","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2019\/01\/racuchy-drozdzowe.jpg","description":"Racuchy dro\u017cd\u017cowe s\u0105 idealne jako s\u0142odka przek\u0105ska na karnawa\u0142owe szale\u0144stwa. By nie by\u0142y za t\u0142uste trzeba niestety dopracowa\u0107 samemu odpowiedni\u0105 konsystencj\u0119 ciasta(...)nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":null,"fatContent":null,"transFatContent":null,"cholesterolContent":null,"carbohydrateContent":null,"proteinContent":null,"fiberContent":null,"sugarContent":null,"saturatedFatContent":null,"sodiumContent":null},"recipeYield":"3-4 osoby","totalTime":"PT1H0M"} Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były za tłuste trzeba niestety dopracować samemu odpowiednią konsystencję ciasta. Jak będzie za rzadkie, będzie za mocno spijać

Kosą po patelni
Racuchy z jabłkami 295

niego jednak żadnego tłuszczu (to nadrobimy podczas smażenia ;) i ma niewiele cukru – właśnie dlatego tak dobrze smakuje ze słodkim dżemem lub posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości racuchów, z podanych proporcji wychodzi ok. 15-20 niedużych placuszków. Jeśli szukacie innych inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto

Ciastkozercy
RACUCHY DROŻDŻOWE 92

już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków. Inspiracją był ten przepis , jednak wróciłam do źródła ... Z podanych ilości wyszło nam 20 racuchów. Składniki: - 500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol ) - 1,5 szklanki letniego mleka ( u mnie(...)laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić

Smaczne Zdrowe
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 127

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy marchewkowe 99

proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie(...)głowy – cynamon np ? Marchewka jest strukturalnie niewyczuwalna, za to daje piękny kolor. Racuchy są puszyste i wilgotne. Pycha. Moje dzieci zjadły po dwa… tym bardziej że powiedziałam, że to coś w rodzaju pączka Danie idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Racuchy można jeść na ciepło i na zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły

Kulinarna Patilogia
Twarogowe racuchy na kefirze 117

składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta(...)łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy z Kujawską Spółdzielnią Mleczarską KESEM Artykuł Twarogowe racuchy na kefirze pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii