Zestaw siedmiu przepisów na śniadania wytrawne i na słodko: pyszne bagietki z pieczonym camembertem, pieczony naleśnik dutch baby, jajko w koszulce na toście, racuchy, które królowa Elżbieta smażyła dla prezydenta Eisenhowera, jajka na chmurce w misie obfitości, super proste brownie Katharine Hepburn i zwykła nasza polska kasza manna, choć w bardzo grzesznym wydaniu. Na początek mała powtórka z lektur(...)KOSZULCE Z AWOKADO NA TOŚCIE Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent! Czytaj dalej KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE: RACUCHY KRÓLOWEJ ELŻBIETY II Jeśli zastanawialiście kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety
Niedzielny kucharzRacuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) Najlepsze! Proste, niedrogie i mega szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuchy na maślance, które wprost rozpływają się w ustach. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam! Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 250ml maślanki (1 szklanka) 2 jajka(...)wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy racuszek *** *** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, jeśli racuchy rumienią się za szybko, to należy jeszcze zmniejszyć moc palnika, aby dopiekły się w środku *** *** Usmażone placki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Przekładamy
Blog z ApetytemKokosowe racuchy z jabłkami to smaczny pomysł zarówno na śniadanie czy obiad jak i na kolację. To proste i szybkie w przygotowaniu placuszki z dodatkiem startych jabłek i wiórków kokosowych idealne dla wielbicieli kokosu. składniki na około 10-12 racuchów 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 szklanki mleka ( szklanka 250 ml ) 3-4 jabłka(...)wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe racuszki, obficie posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Kokosowe
Smakowite DaniaJeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieUwielbiam drożdżowe racuchy, lubię również od czasu do czasu zrobić je na troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy. SKŁADNIKI: 1 szklanka maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka suchych drożdży około 100 ml letniej wody pieprz do smaku łyżeczka oregano(...)pieprzem, oregano i dodać starty parmezan. Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki i całość dobrze wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładać łyżka racuchy. Piec w 180 st. C przez około 20 – 25 minut. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitastanie się kruche. Jabłka tej odmiany trzeba po zebraniu szybko zjadać, dlatego część włożyłam do słoików, by mieć jabłka do zimowej szarlotki , część zjadłam, a część poszła do racuchów na śniadanie 😋. Składniki (na 12 racuchów) 270 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 3 łyżeczki cukru szczypta soli łyżka spirytusu(...)olej (u mnie na patelni o średnicy 26 cm ok. szklanki). Wykładać ciasto na olej łyżką moczoną we wrzątku. Smażyć z obu stron po dwa razy na ładny kolor. Racuchy wykładać na ręcznik papierowy. Odsączone z tłuszczu racuchy posypać cukrem pudrem
Weekendy w domu i ogrodzieEuropie zawitała do Polski. Prezentujemy przepis na poprawiające humor niedietetyczne śniadanko, czyli pulchniutkie wegańskie racuszki z rabarbarem. Składniki (3 porcje, 15 racuszków; przepis na ciasto inspirowany wegańskimi racuchami od wegannerd ): - 250 g mąki - 7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży - 1.5 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 275 g mleka sojowego - 1 łyżeczka(...)minuty z każdej strony (aż będą mocno zarumienione; może nam się wydawać, że rabarbar się zbyt mocno przysmażył, ale w środku będzie idealnie mięciutki). 5) Gotowe racuchy odsączamy z tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli jakimś cudem nie zjemy wszystkich za jednym podejściem, smakują całkiem dobrze po odsmażeniu na drugi dzień
Roślinożerni urlopowiczePomysł na szybką do przygotowania przekąskę na słodko - racuchy na maślance nadziane kawałkami jabłka i smażone na suchej patelni (bez dodatku oleju). Miękkie i puszyste. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Idealna przekąska dla dzieci. Składniki na 15 sztuk: 1 duże jabłko 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch . Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów
UgotowaćRacuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo(...)puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, The post Racuchy na maślance bez drożdży appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecyklu Wypiekanie na śniadanie smażymy racuchy ziemniaczane. Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w wypiekaniu, to fajna zabawa. Racuchy wybrałam z bloga Wypieki Beaty . Przepis jest prosty, racuchy puszyste, mega pyszne i można je podać z czym chcemy i lubimy. Ja podałam z jogurtem greckim i kiełkami rzodkiewki. Mega pyszne i szybkie śniadanie lub obiad, jak kto woli(...)Ziemniaczane racuchy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRacuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być(...)kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniZestaw siedmiu przepisów na śniadania wytrawne i na słodko: pyszne bagietki z pieczonym camembertem, pieczony naleśnik dutch baby, jajko w koszulce na toście, racuchy, które królowa Elżbieta smażyła dla prezydenta Eisenhowera, jajka na chmurce w misie obfitości, super proste brownie Katharine Hepburn i zwykła nasza polska kasza manna, choć w bardzo grzesznym wydaniu. Na początek mała powtórka z lektur(...)KOSZULCE Z AWOKADO NA TOŚCIE Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent! Czytaj dalej KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE: RACUCHY KRÓLOWEJ ELŻBIETY II Jeśli zastanawialiście kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety
Niedzielny kucharzdelikatnie łączymy z pianą z białek oraz pokrojonymi jabłkami *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY(...)PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuchy na kefirze pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia drożdżowych racuchów. Idealnie smakują podane na ciepło i posypane dużą ilością cukru pudru. Jak dla mnie racuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej(...)minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka). Aby ciasto nie przywierało do łyżki to każdorazowo - łyżkę należy namoczyć w wodzie. Racuchy smażyć z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia). Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćsię ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki(...)jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa
Zasmakuj KuchniNasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy ze śliwkami, to właśnie one pierwsze znikały z talerza, te z jabłkiem dopiero w drugiej kolejności... Pyszne są nie tylko na świeżo (gorące, chłodne), ale także na następne dni. Z podanych ilości wyszło(...)odstawiamy na ok.10 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na malutkim palniku. Będą się dłużej smażyć, ale nie będą się przypalały, i zdążą się dosmażyć wewnątrz. Racuchy odsączamy na ręczniku papierowym. Do przekładania racuchów na talerz świetnie sprawdzą się małe łapki... ;-) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem lub polane miodem i/lub z dodatkiem świeżych owoców
Smaczne Zdrowekładziemy na rozgrzany olej (u mnie mieściło się po 6 – 7 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem, sezonowymi owocami oprószone cukrem pudrem lub… z czym(...)lubi. Puszyste racuchy drożdżowe wyglądają niczym pączki. Dla dzieci i dorosłych, na każdą porę roku, na śniadanie, obiad, czy kolację. Na poprawę humoru… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Puszyste racuchy drożdżowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoserem, nie wspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy z twarogu z budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowyni kładziemy porcje ciasta. Smażymy na „średnim ogniu” na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto może. Racuchy z twarogu z budyniem bananowym sprawdzą się w każdej roli. Na obiad, kolację, śniadanie, czy deser. Można je podać dodatkowo z kleksem jogurtu, czy śmietany lub polane miodem
mojewypiekiinietylkosoboty na obiady wprosił się mój tata, a że jest z niego łasuch, to zażyczył sobie obiady na słodko, ku uciesze Niny oczywiście. Padło na racuchy, i mówcie co chcecie ale te drożdżowe są najlepsze, puszyste, lekkie a odpowiednio usmażone wbrew pozorom wcale nie aż tak tłuste. Z podanych składników najadło się 5 osób w sumie, a jak już(...)łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego) 2 opakowania suchych drożdży szczypta soli olej roślinny do smażenia/ użyłam rafinowanego oleju kokosowego, dokładnie 2 duże łyżki i to wystarczyło na usmażenie wszystkich racuchów około 300 g truskawek pokrojonych w plasterki (nie więcej ni 500 g) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 aż ciasto podwoi
greenscarfJeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets(...)sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 4 g drożdże instant 150 ml mleko ciepłe 150 ml woda ciepła
KucharzycaPyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie surowe ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy
Smaczne Zdrowepatelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej. Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu(...)ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję. Miskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu. Smażenie: Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym. Upieczone(...)racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
Kuchnia w czekoladzieporcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonzrobione z mąki razowej, ale w smaku nie są ani odrobinę gorsze, a nasz organizm będzie szczęśliwszy, bo dostanie coś zdrowszego :) Kwaśny rabarbar jak zwykle idealnie pasuje do słodkich racuchów. Ja zrobiłam je na śniadanie i zjadłam z mamą, ale równie dobrze mogą posłużyć za obiad czy podwieczorek :) RAZOWE RACUCHY Z RABARBAREM przepis autorski // 11 racuchów(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na trochę dłużej, u mnie to było ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje masy (1,5 łyżki = 1 racuch) i smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron. Przy smażeniu pierwszej strony można przykryć patelnie pokrywką. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarobiad. Wystarczy wysmarować je ulubionymi dodatkami takim jak: dżem, twaróg, masa czekoladowa. Zobacz jak zrobić naleśniki – poznaj prosty przepis na naleśniki . Hitem dla moich dzieci są wszelkiego rodzaju racuchy: racuchy z twarogiem racuchy na kefirze puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży Daniem, które przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym są bez wątpienia: pieczone ziemniaki . Sprawdzą
Ania gotujeRacuszki z jabłkami to bardzo znany i powszechnie wykorzystywany przepis. A próbował_ś już racuchów z gruszkami? Teraz jest idealny czas, bo gruszki są na czasie. Lato powoli się kończy, ale jesień też ma cudowne owoce, z których można przepyszne cuda wyczarować :) Składniki (około 12 racuszków): Zaczyn: 10 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 100 ml. lekko ciepłego mleka(...)oraz trochę poza brzegi plasterków gruszki (łatwiej nakłada się ciasto, gdy po każdej porcji nabranego ciasta zanurzysz łyżkę w garnuszku z zimną wodą). Smaż na średniej mocy palnika aż racuchy zrumienią się od spodu. Przełóż racuchy na drugą stronę i znowu smaż do złocistego koloru. Wykładaj placuszki na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wlej na patelnię
Delicious PlaceSzybkie racuchy jogurtowe Puszyste, mięciutkie i delikatne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz placuszki na jogurcie. Są wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego banalnie proste. A smak… niebo w ustach! Składniki: 300ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 jabłko Dodatkowo(...)ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) *** *** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy
Blog z Apetytemmnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież o to chodzi... Zatem dziś zapraszam Was na racuchy. Jeśli mogą być z jabłkami ( klik tutaj) to czemu by nie zrobić z dynia? Składniki; 1,5 szkl mąki pszennej 2 żółtka jajek 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta(...)porcje. Smażymy z obu stron na rumiano. Około 3 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika aby się nie spaliły. Podajemy z konfiturą lub posypane cukrem pudrem. Racuchy nie są słodkie, wyczuwalna jest bardzo delikatna słodycz. Jeśli macie ochotę na bardziej słodkie racuchy. polecam dodać więcej cukru. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z truskawkami. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem, polewać miodem lub syropem klonowym. Ja polecam podawać z syropem klonowym. talerz
królestwo garówRacuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z odsączonym rabarbarem. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem. talerz
królestwo garówdostarczać niezbędne składniki odżywcze. Czy to dorosły, czy też dziecko potrzebuje energii, by dzień był udany. Pełen brzuszek to gwarancja koncentracji i dobrego samopoczucia. Oczywiście posiłek musi być zdrowy Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis Składniki: 300 ml kefiru 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej/pszennej 2 jajka cukier z wanilią 2 łyżki masła klarowanego(...)cukru z wanilią, dodać kefir i sodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne owoce. A może podasz placuszki z nutellą śliwkową
Strefa Zdrowego Żywieniasmakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki. Racuchy z jabłkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe posyp cukrem pudrem. Moje rady: – Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze. – Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu. Smacznego
Zasmakuj KuchniRacuchy na kefirze z gruszkami i miodem to prosta oraz szybka propozycja na puszyste i delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub też pyszna przekąska. Możecie do nich użyć dowolnych owoców i za każdym razem będzie smacznie! Uwierzcie, że warto skorzystać z tego przepisu. Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - składniki(...)sztuk) 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżka miodu 200g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1-2 gruszki Ponadto: olej do smażenia Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - przygotowanie: Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, a gruszki pokroić w niewielką kostkę. Następnie do miski wsypać mąkę, proszek
Di gotujeRacuchy z jabłkiem Polskie Młyny Niesamowity zapach rozchodzący się po całym domu, przyciągnie każdego gościa, delikatne puszyste racuchy Polskie Młyny rozpływają się w ustach. Tak niewiele nam potrzeba do zrobienia tak pysznego deseru a co najważniejsze 10 minut czas przygotowanie. Składniki: · 1 opakowanie mieszanki do smażenia Racuchy Polskie Młyny(...)Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1. Mieszankę do smażenia Racuchy wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wlewamy stopniowo mleko. 2. Całość mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy
Kulinarna ChwilaRacuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie polecam smażenia na maśle, ponieważ masło spala się w bardzo niskiej temperaturze i łatwo jest przypalić racuchy. Nie polecam też smażenia bez tłuszczu - racuchy wyjdą dobre, ale są trochę za suche(...)smaku. Dlatego nie ma ucieczki, jeśli racuchy to właśnie smażone na oleju i posypane cukrem pudrem. Są przepyszne
Chleby RolfaKoła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskichz terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 łodygi rabarbaru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 jajka cukier puder(...)rabarbar. Kiedy ciasto odpocznie, dodajemy do niego rabarbar i mieszamy. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy, aż placuszki staną się złote z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych wiosennych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzczęsto więc padło na racuchy. Zapach nieziemski, można się zrelaksować trąc jabłuszka i skórkę z cytryny no i wyrobić mięśnie w trakcie mieszania ciasta. Porcja dla 6 osób. Racuchy - 50 g drożdży - 2 duże jabłka - sok i skórka z jednej większej cytryny - 1 szklanka mleka - 4 jajka - mąka - 2 -4 szklanki - 100g cukru - cynamon do smaku - olej(...)końcu dodajemy starte jabłka z cytryną. Mieszamy i odstawiamy na około 15 min. Na patelni podgrzewamy olej. Powinno go trochę być- najlepiej żeby zakryło dno. Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy aż do uzyskania brązowego koloru z każdej strony. Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem i owocami- u mnie porzeczki
Kuchnia Pełna Emocjibez drożdży: 300 g mąki pszennej 400 ml jogurtu naturalnego 2 wiejskie jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru 4 jabłka cukier puder do posypania racuchów Sposób przygotowania racuchów: Do misi wsypujemy mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę którą(...)dodajemy do ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościRacuchy z jabłkami – bez wątpienia to jedne z moich ulubionych placków z dzieciństwa. Wiadomo, że racuchy są super, ale takie racuchy z jabłkami to mój faworyt numer jeden! Nie znam osoby, której by one nie smakowały! Zwłaszcza uwielbiają je dz The post Racuchy z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemikrofalówce i smakują jak świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka(...)następnie przewracamy na drugą i smażymy jeszcze 5 minut. Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. [caption id="attachment_8718" align="aligncenter" width="685"] Racuchy drożdżowe jak pączki[/caption] Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek: Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych Mini Pączki Bananowe W 15 Minut Domowe Pączki Z Dżemem Mini Pączki Z Serka
e-PrzepisyKulinarneRacuchy – znane i lubiane racuchy drożdżowe. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także i dorośli. Racuchy oprószone cukrem pudrem lub polane czekoladą smakują wyśmienicie! Polecam je na śniadanie, kolację, a nawet jako słodki obiad. Placki droż The post Racuchy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojechcecie dowiedzieć się więcej o samej fenyloketonurii, zapraszam na stronę Vitapku . Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że mimo ograniczenia składników, możemy stworzyć na prawdę coś smacznego Przepis na niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek Drukuj przepis Porcji: 6 racuchów Czas gotowania: 45 minut Składniki 230 miąższu z batata (1 batat) 130 jabłka (1 jabłko) 120 ml napoju ProZero(...)dodatków lub z ulubionymi owocami, miodem, syropem klonowym. Porady *ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza. *wpis powstał we współpracy z Vitaflo Artykuł Niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiRacuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje
Trzeci talerzchrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce więcej:-) Racuchy bez drożdży, na jogurcie greckim, ze świeżymi, pięknymi sezonowymi truskawkami – mi niczego już nie brakuje SKŁADNIKI: 2 jajka, u mnie rozm. L 2 łyżki oleju rzepakowego(...)przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę kolejne niecałe 2 minuty. Warto po każdej turze smażenia lekko wytrzeć patelnię po owocach, inaczej przyszłe placki będą się lekko przypalać. Gotowe racuchy z truskawkami odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Podaję, znikają od razu SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gdybym ja wyszła w końcu z tej kuchni, to pewnie miałabym dużo lżej do dźwigania tej swojej potocznie zwanej "zajebistości", no ale powiedzcie sami... Jak żyć bez takich racuchów i innych pyszności?! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy- najlepiej mikserem z hakiem- na gładką masę. Ma być niemalże lejąca- im więcej mąki, tym racuchy cięższe i twardsze. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na min. 30 minut, a następnie nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy placki. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem lub podajemy
Kuchnia w czekoladziewody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty). W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym . Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :) 1,5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki mleka szklanka maślanki lub kefiru łyżka masła jajko 2 duże kwaśne jabłka olej rzepakowy do smażenia Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą(...)gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogOpis Racuchy: Racuchy to doskonały pomysł na wyjątkowy podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zaletą ich jest fakt, że są szybkie do zrobienia. Popularne racuchy to pulchne placki, które są podawane na słodko. Pamiętajmy, że do ich przygotowania idealnie sprawdzą się kwaskowate owoce łamiące smak ukazywanego dania. Głównie używa się do nich jabłek. Niektórzy jednak decydują(...)jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej minuty na złoty kolor. Uwielbiane są one z cukrem pudrem bądź dżemem wiśniowym. Artykuł Racuchy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej, i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną. Do racuchów wykorzystałam dynie pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym(...)temp 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem. Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem
wesoła kuchniapołudniowej części tego pięknego kraju. Mogą być serwowane na kolację lub jako przystawka. Są przepyszne chrupiące, ale uwaga lepiej przygotować ich trochę więcej bo migiem znikają z talerza. Racuchy z kwiatów dyni,cukinii lub kabaczka na słono (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty dyni,cukinii lub kabaczka 500 g mąki 400ml wody 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 1 jajko(...)bardzo gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzać olej do smażenia, nabierać porcje ciasta łyżką i wykładać na patelnię. Racuchy smażyć obustronnie na złoty kolor Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku SMACZNEGO
zielonacukinkaprzypraw tylko wykorzystać do końca to co już mam. Moje postanowienie plus niehandlowe niedziele budzą we mnie ukryte pokłady kreatywności. W taki to właśnie sposób przedstawiam Wam niby klasyczne racuchy, ale na mące gryczanej bez dodatku cukru i oczywiście z najpyszniejszymi w tym roku truskawkami. Składniki ( na ok. 12 racuchów): 1 jabłko 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka(...)drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wykładać na ręcznik papierowy rozłożony na talerzu, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawać z truskawkami, wiórkami kokosowymi i pokrojonymi drobno migdałami. 1 porcja (ok. 4 racuchy) zawiera ok.: 374 kcal 13,4 g białka 11,6 g tłuszczu 57,7 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym sosem z malin. Niebo w gębie. RACUCHY z BORÓWKAMI i SOSEM MALINOWYM Składniki: 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki masła 150 g borówek sos: 150 g malin 1-2 łyżki(...)przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy. sos: Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Przecier
Bon appetit mon amieBłyskawiczne racuchy z jabłkami to uniwersalny i prosty pomysł na smaczy obiad dla dzieci i dorosłych, świetnie smakują również z innymi owocami podane na gorąco i obficie posypane cukrem pudrem. składniki na około 10-12 racuchów 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kefiru 4 duże jabłka 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe racuszki, obficie posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Błyskawiczne racuchy z jabłkami+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaZapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki
Zasmakuj Kuchnizapamiętają ich wyjątkowy smak na długo. Dowodem na te moje pochwalne pieśni na ich cześć niech będzie fakt że zniknęły ze stołu szybko jak błyskawica. Racuchy z białego sera- składniki: 3 jajka 20 dag sera białego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany szczypta soli 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubijać na sztywną pianę(...)smak wyborny- naprawdę warte spróbowania. Po prostu- IDEALNE! Szkoda tylko że nie fit. Ale co tam, dla takich smakołyków warto zgrzeszyć Artykuł Racuchy z białego sera- palce lizać! pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiTakie racuchy z owocami znikają prosto z patelni nawet(...)czekać, są pyszne, pulchne i delikatne. Wszystko co najlepsze, domowe i wyjatkowe. Podaję je od razu posypane cukrem pudrem. Są wspaniałe, pyszne i już! Dziś u mnie racuchy z owocami, do wyboru do koloru, jeśli wybierzecie wariant z jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody
Zasmakuj KuchniCzytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu(...)cennych i ważnych dla prawidłowego rozwoju składników odżywczych, może wyjść z korzyścią (zdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe. Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu
Jeść, by żyć w zdrowiuCzytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam. Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu(...)cennych i ważnych dla prawidłowego rozwoju składników odżywczych, może wyjść z korzyścią (zdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe. Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu
Jeść, by żyć w zdrowiułaty - którego by można obszczekać. Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem. Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu, w wolny weekend(...)zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie - są pyszne! Idealny sposób na rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem pudrem. Palce lizać! Dziś u mnie na drugie śniadanie racuchy gruszkowe. Można opcjonalnie dodać do nich szczyptę cynamonu lub przyprawy do grzańca – są idealne, uwierzcie! Gotowe racuchy obowiązkowo posypuję dużą ilością cukru pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak a rozpusta jest(...)całego! Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 2 obrane duże gruszki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki
Zasmakuj Kuchnikształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej chrupiąca część racucha. Z podanej porcji wychodzi 30 - 35 racuchów, więc warto zaprosić gości ;-) Polecam Wam również sprawdzone przepisy na tradycyjne chruściki (faworki) oraz małe pączki serowe . składniki: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 1/2 szklanki(...)środku pozostaną surowe. Łyżkę maczam w gorącym oleju (zapobiega przyklejaniu się ciasta) i nakładam porcję na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na średnim ogniu na złoty kolor. Racuchy osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe
babka w formieRacuchy drożdżowe nie mogą(...)smakować. Ja przynajmniej nie znam nikogo kto by odmówił Ładnie wyrośnięte, delikatne w smaku, pachnące świeżymi drożdżami, delikatnym cynamonem i gorącymi apetycznymi lekko słodkimi jabłkami. Są obłędne. Uwielbiam racuchy! Podaję je z cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową
Zasmakuj KuchniCudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze(...)smaku zaś będą niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku .. poezja
AniaGotuje.plpuszyste, doskonałe w towarzystwie aromatycznej kawy lub ciemnego kakao. Placuszki z pewnością wyczarują uśmiech na twarzy i wprowadzą w dobry nastrój na cały dzień… Składniki: Racuchy (10 racuchów): 1,5 szklanki (200 g) mąki 2 jajka 1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia(...)koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 6) Na patelni rozgrzać olej i chochelką nakładać ciasto. 7) Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8) Usmażone racuchy najlepiej odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 9) Oprószyć cukrem pudrem
Fitsweet.mekuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami. Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋 Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego(...)jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: jabłka 2 szt, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto
kulinarne odsłony patimożna nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki papierowe, łopatki do obracania racuchów, mały garnek lub rondelek, widelec. Przygotuj składniki(...)drożdży, 1 szklankę mleka, 3 łyżki cukru, 2 jajka, szczyptę soli, 16 g cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju + olej do smażenia, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania racuchów, ewentualnie sok z cytryny. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Mleko podgrzej w garnku lub rondelku. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wsyp po jednej łyżce mąki i cukru. Do mleka
blog.moje-pasje.infodyniowe do racuchów dodałam szklankę puree. Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji(...)małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia. Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym
Gotuj Sam!Jesień na dobre zawitała, a kiedy jesień, to i jabłka. Ich zapach połączony z zapachem słodkich, cynamonowych racuchów to coś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą racuchów jest to, że szybko się je przygotowuje (samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut), wadą jednak jest, że trochę trwa, zanim ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie. Ale za to późniejszy ich smak wynagradza(...)mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajo - 1 cukier cynamonowy - 3-4 łyżki cukru trzcinowego - szczypta soli - 6 małych jabłek - cynamon do opróczenia jabłek - cukier puder do posypania gotowych racuchów - olej do smażenia Przygotowuję ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, troszkę mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż rozczyn "ruszy" (pojawią
Wielopokoleniowoweekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie(...)planowałam coś dodać..ale niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce? Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka .. 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, wymieszać
Moje domowe kucharzenieRacuchy to niby deser, ale jadany jako drugie danie, albo jako śniadanie, albo też na podwieczorek. Hmmm.... A Wy kiedy zajadacie się racuchami? Składniki; 1 szkl. mleka 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek(...)gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Wydawałoby się że ot taki prosty przepis to nie może być smakowite danie z niego a tu pomyłka . A do tego racuchy i sos paprykowy? Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami. Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco. Racuchy z sosem
Moje Małe CzarowanieRacuchy drożdżowe Racuchy to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. I Babcia :) Jako dziecko uwielbiałam Jej racuchy, posypane gruboziarnistym cukrem (innego przecież nie było), zjedzone gdzieś na podwórku między zabawą w piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad
na moim stole...