racuchy - 2384 przepisów (strona:23/159)

Crumpets, drożdżowe racuchy 126

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets(...)sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 4 g drożdże instant 150 ml mleko ciepłe 150 ml woda ciepła

Kucharzyca
PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 261

Pyszne, szybkie racuchy na sodzie i kefirze z dodatkiem startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam(...)dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie surowe ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy

Smaczne Zdrowe
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 142

patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na….   racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej. Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu(...)ciasto podrośnie,  dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy,  dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję. Miskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuchy drożdżowe z truskawkami 160

200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu. Smażenie: Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym.  Upieczone(...)racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 142

porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
razowe racuchy z rabarbarem 124

zrobione z mąki razowej, ale w smaku nie są ani odrobinę gorsze, a nasz organizm będzie szczęśliwszy, bo dostanie coś zdrowszego :) Kwaśny rabarbar jak zwykle idealnie pasuje do słodkich racuchów. Ja zrobiłam je na śniadanie i zjadłam z mamą, ale równie dobrze mogą posłużyć za obiad czy podwieczorek :) RAZOWE RACUCHY Z RABARBAREM przepis autorski // 11 racuchów(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na trochę dłużej, u mnie to było ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje masy (1,5 łyżki = 1 racuch) i smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron. Przy smażeniu pierwszej strony można przykryć patelnie pokrywką. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Szybki i tani obiad z niczego 80

obiad. Wystarczy wysmarować je ulubionymi dodatkami takim jak: dżem, twaróg, masa czekoladowa. Zobacz jak zrobić naleśniki – poznaj prosty przepis na naleśniki . Hitem dla moich dzieci są wszelkiego rodzaju racuchy: racuchy z twarogiem racuchy na kefirze puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży Daniem, które przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym są bez wątpienia: pieczone ziemniaki . Sprawdzą

Ania gotuje
Racuchy z gruszkami 67

Racuszki z jabłkami to bardzo znany i powszechnie wykorzystywany przepis. A próbował_ś już racuchów z gruszkami? Teraz jest idealny czas, bo gruszki są na czasie. Lato powoli się kończy, ale jesień też ma cudowne owoce, z których można przepyszne cuda wyczarować :) Składniki (około 12 racuszków): Zaczyn: 10 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 100 ml. lekko ciepłego mleka(...)oraz trochę poza brzegi plasterków gruszki (łatwiej nakłada się ciasto, gdy po każdej porcji nabranego ciasta zanurzysz łyżkę w garnuszku z zimną wodą). Smaż na średniej mocy palnika aż racuchy zrumienią się od spodu. Przełóż racuchy na drugą stronę i znowu smaż do złocistego koloru. Wykładaj placuszki na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wlej na patelnię

Delicious Place
Szybkie racuchy jogurtowe 566

Szybkie racuchy jogurtowe Puszyste, mięciutkie i delikatne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz placuszki na jogurcie. Są wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego banalnie proste. A smak… niebo w ustach!     Składniki: 300ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 jabłko Dodatkowo(...)ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) *** *** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy

Blog z Apetytem
Drożdżowe racuchy z dynią. 74

mnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież o to chodzi... Zatem dziś zapraszam Was na racuchy. Jeśli mogą być z jabłkami ( klik tutaj) to czemu by nie zrobić z dynia? Składniki; 1,5 szkl mąki pszennej 2 żółtka jajek 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta(...)porcje. Smażymy z obu stron na rumiano. Około 3 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika aby się nie spaliły.  Podajemy z konfiturą lub posypane cukrem pudrem. Racuchy nie są słodkie, wyczuwalna jest bardzo delikatna słodycz. Jeśli macie ochotę na bardziej  słodkie racuchy. polecam dodać więcej cukru. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Racuchy z truskawkami 66

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchówracuchy z truskawkami . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z truskawkami. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta  i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem, polewać miodem lub syropem klonowym. Ja polecam podawać z syropem klonowym. talerz

królestwo garów
Racuchy z rabarbarem 70

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchówracuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z odsączonym rabarbarem. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta  i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem. talerz

królestwo garów
Racuchy z jabłkami – zdrowe śniadanie nie tylko dla niejadka 90

dostarczać niezbędne składniki odżywcze. Czy to dorosły, czy też dziecko potrzebuje energii, by dzień był udany. Pełen brzuszek to gwarancja koncentracji i dobrego samopoczucia. Oczywiście posiłek musi być zdrowy Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis Składniki: 300 ml kefiru 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej/pszennej 2 jajka cukier z wanilią 2 łyżki masła klarowanego(...)cukru z wanilią, dodać kefir i sodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne owoce. A może podasz placuszki z nutellą śliwkową

Strefa Zdrowego Żywienia

Proponowane wyszukiwania