Śniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych(...)temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną. Bo ruchanki, to nic innego, jak smażone racuchy. Ruchanki już kiedyś pojawiły się na blogu w wersji z jabłkami - o tutaj - klik . Tym razem są w wersji mini, smażone na minimalnej ilości tłuszczu. W składzie przeważa mąka
Pełny talerzmasłem i kefirem. Składniki mokre wlejcie do miski z suchymi, dodajcie obrane i pokrojone banany i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kilkanaście minut. Rozgrzejcie patelnię, roztopcie odrobinę masła. Łyżką nakładajcie racuchy na rozgrzaną patelnię, smażcie z obu stron aż lekko zbrązowieją. Podawajcie z kwaśną śmietaną ( a jeszcze lepiej z creme fraiche) i zmiksowanymi świeżymi (lub mrożonymi) truskawkami. Z podanej porcji(...)wychodzi mi zwykle około 12 racuchów
OliveandThymeInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze słodką, gęstą śmietaną i owocami. Polecam Wam również aromatyczne placuszki bananowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-) składniki: 1 szklanka mąki(...)ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu, nakładam porcje ciasta i smażę na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Racuchy podaję posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą albo, tak jak dziś, ze słodką, gęstą śmietaną i owocami
babka w formiepracy, o tyle z dziećmi bywa trudniej bo trzeba spakować posiłki, które można zjeść na zimno. Jednak i to nie jest dla nas problemem Lunch box nr 2: Racuchy kokosowe – przepis Kanapka z chlebka oopsies z masłem i boczkiem – przepis Jajko na twardo Orzechy laskowe, włoskie oraz migdały Pomidorki Maliny Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 2 (keto
Ola la LCHFJabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam(...)dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką. Są pyszne, miękkie i pachnące. Składniki: • 350 g mąki • 2 szklanki maślanki • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody
To co kochamRacuchy super pomysł na śniadanie, jeśli macie na to czas. Zawsze można je zrobić na obiad lub kolację. Racuszki są puszyste i delikatne, pycha Przepis na thermomix na dole Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na później. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub mocno utrzeć duczkiem do ucierania ciast. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
Kuchnia PokoleńDawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzeniealbo racuchy. Pulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem! Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;) Racuchy z jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 250 g mąki 1 łyżka cukru 30 g drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania
Kuchnia smakówPodobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham. Składniki: 500 g mąki 4 dag drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy 3-4 jabłka Drożdże kruszymy do miski,dodajemy 1 łyżkę(...)będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy racuchy na rozgrzanym oleju,po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneOstatnio widziałam na różnych blogach wiele przepisów na racuchy, owsiane lub zwykłe, ja przedstawiam Wam moją wersję, mam nadzieje, ze Wam się spodoba ;) Racuchy są słodkie a dzięki płatkom, które pęcznieją w żołądku są pożywne i starczają, zeby przez długi czas nie czuć głodu ;) Składniki: Szklanka mleka pół szklanki płatków owsianych 3 łyżki kaszy manny jajko łyżeczka
Idę coś wszamaćRacuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na kolacje a cała rodzinka jadła ze smakiem aż nam się uszy trzęsły Składniki: 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
Smaczne PotrawyJuż nie zostało dużo czasu, karnawał się kończy. Ostatnia szansa na słodkości przed postem. Oczywiście zawsze można je zrobić, jeżeli ktoś nie pości I o każdej
Kuchnia PokoleńKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też(...)syrop zmiksuj blenderem. Jabłka zetrzyj dużych oczkach tarki i dodaj do masy. Dołóż płatki jaglane oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, aby masa stężała. Racuchy smaż na rozgrzanej patelni, przed każdą partią nalej na patelnię łyżkę oleju. Najlepiej smakują z konfiturą lub dżemem. Albo tak jak na zdjęciu, posypane mąką kokosową
Smakuje zdrowoOstatnio chodziło za mną i męczyło mnie coś słodkiego, pysznego z jabłkiem lub wiśniami. Sama nie wiedziałam o co mi chodzi. W końcu pewnego dnia dotarło do mnie - RACUCHY! To jest to. Takie Maminko-we! Takie mięciutkie i pyszne! Zostało tylko dowiedzieć się jak to się robi... i tu pojawił się problem. Mama jak to Mama - wszystko(...)trochę drożdży... Na pewno ci wyjdą!!! Ale na szczęście nie okazało się to zbyt skomplikowane i ja także ,,na oko" zrobiłam i wyszły. Identyczne jak Mamy! I baaardzo pyszne. RACUCHY DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI LUB JABŁKIEM czas ok 1.20 h trudne troszkę ok 50 sztuk Składniki: Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam
sierotka maRysia w kuchniprzecież najważniejszy posiłek dnia. Przeglądając zdjęcia natknęłam się na przegapione fotki z czerwca, jeszcze z truskawkami, więc nie ma na co czekać, trzeba przypomnieć stary wpis O RACUCHACH , oczywiście bez jajek. Przeczytajcie sobie na spokojnie, co i jak trzeba zrobić (jak zwykle u mnie niewiele), a tutaj dodam jeszcze tak: - racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej(...)czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE