Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe ze śliwkami. Racuchy posypane cukrem pudrem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na racuchy ze śliwkami, które smakują dzieciom. Przepis można modyfikować, a same śliwki z powodzeniem zastąpić innymi, sezonowymi owocami. Racuchy przygotujesz bez miksera, z kilku podstawowych składników. Racuchy na talerzu można podawać dodatkowo z jogurtem naturalnym lub miodem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na drożdżowe racuchy ze śliwkami oraz kilka porad. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 300 g śliwek – około 16 sztuk 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki 230 ml mleka – niecała szklanka 25 g świeżych drożdży
Zasmakuj KuchniPuszyste racuchy ze śliwkami Przepis na tradycyjne racuchy na jogurcie, kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Jak zrobić proste racuchy łyżką kładzione? Pyszne, mięciutkie słodko – kwaśne racuszki ze śliwkami smażone na patelni. Co zrobić żeby racuchy nie nasiąkały tłuszczem? Tani przepis na racuchy Babuni, krok po kroku jak zrobić i czego unikać. Proste racuchy ze śliwkami, chrupiące racuchy z jabłkami czy innymi owocami. Możesz dodać to co lubisz lub zrobić racuchy bez niczego. Racuchy ze śliwkami znakomicie smakują na ciepło jak i na zimno. Nadają się na pierwsze, drugie śniadanie w domu jak i do pracy czy do szkoły. Tani przepis na racuchy Racuchy duże lub małe racuszki
Dieta moja pasjanietypowe TEA PARTY u Tiny Tina(y), wybuchowej 13-latki, która w jednej misji prosiła nas o znalezienie CRUMPETS, czyli racuszków. Jak zwykle jednak nie mogliśmy poprzestać na zwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)toffi. Zdejmujemy z palnika kiedy sos ma odpowiednią gęstość – czyli jeśli lubicie nieco gęstszy podgrzewajcie go jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć
Nerds KitchenWłaśnie leżałam sobie z mężem na kanapie i oglądaliśmy tv, nagle zachciało mi się racuchów z jabłkami, zrobiłam szybkie zestawienie w głowie, czy aby na pewno mam wszystkie potrzebne składniki, okazało się, że tak, więc uradowana pobiegłam do kuchni smażyć racuszki. Przepis bardzo szybki do wykonania zaledwie w 10 minut + oczywiście czas smażenia. Tak więc zaspokoiłam swoją zachciankę(...)grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąRacuchy - nie wiem(...)mnie to smak z dzieciństwa. Pamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja ! Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć
kolorowotorcikowodzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (połowa kostki) szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka
W kuchni Karmel-itkiRacuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś(...)chciałam zaproponować wam przepis na racuchy z bananem z mąki orkiszowej. Nasze pyszne racuchy przygotujemy na jogurcie lub maślance. Składniki na racuchy z bananami z jogurtem z mąki orkiszowej 1 banan, pokrojony w plasterki 6 łyżek mąki orkiszowej 2 jajka 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki brązowego cukru 1 szczypta soli kilka
KorniszonkiRacuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś(...)chciałam zaproponować wam przepis na racuchy z bananem z mąki orkiszowej. Nasze pyszne racuchy przygotujemy na jogurcie lub maślance. Składniki na racuchy z bananami z jogurtem z mąki orkiszowej 1 banan, pokrojony w plasterki 6 łyżek mąki orkiszowej 2 jajka 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki brązowego cukru 1 szczypta soli kilka
Gotujemy i jemyRacuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny(...)patelnie nalewamy olej (około pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło
Kolizje SmakówPyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg mąki pszenne 5 dag drożdży, 5 dag masła, 3 jajka, 10 dag cukru 1 szk mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko(...)wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka.Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Składniki: 300 ml mleka 30 g masła 2 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta olej(...)zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier puder,truskawki
Ala piecze i gotujeCześć :) Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :) Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :) Racuchy zjedliśmy z miodem, konfiturą truskawkową i morelową oraz kawą z mlekiem :) Polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella! Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła! Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem). Zapraszam! #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym #3 Ciasteczka musli #4 Batoniki musli
Pora coś zjeśćDziś racuchy. Racuchy z gruszkami, które przywieźliśmy z ostatniego weekendowego wyjazdu. I niby w domu mamy tony jabłek, które My z kolei przywiózł z innego wycieczkowania, ale uparłam się na gruszki. Koniec i kropka. Przepis na dzisiejsze racuchy jest przepisem rodzinnym. Mam go od mojej kuzynki, o której Wam już wspominałam tutaj niejednokrotnie. Mamy więc bazowy przepis(...)przepisu dodałabym pewnie jakichś korzennych przypraw: kardamonu, cynamonu, no coś w ten deseń. Możecie poeksperymentować, jeżeli macie możliwość i ochotę. Aa, a na dole wrzucę Wam inne pomysły na racuchy, rzućcie sobie okiem, może znajdziecie coś tam dla siebie. Pisałam Wam parę dni temu o tym, że w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie
KardamonovyOstatnie śliwki zjedzone. W tym roku już dość. Powidła gotowe, kompoty ugotowane, knedle zaliczone. Z resztek postanowiłam zrobić racuchy. Głównie z myślą o Toli, a jakże. Jeżeli czytacie mnie uważnie, wiecie, że Tola jak najbardziej racuchy zjadła. Tylko bez śliwek. Każdy owoc został skrupulatnie wydłubany z placków. Wychodzi na to, że racuchy zrobiłam jednak dla siebie(...)zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu
KardamonovyPuszyste racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z jabłkami, pachnące cynamonem i latem. Takie puszyste racuchy można przygotować w sezonie owocowym latem, jak i zimą poza nim. Przepis na racuchy tradycyjne jest bardzo prosty. Jak usmażyć chrupiące racuchy? Takie racuchy jak kiedyś w domu rodzinnym u Babci, jak u Mamy wspomina się najczęściej i najchętniej(...)niego wraca i dziś. Każdy ma prawo do wspomnień i odrobiny słodkiej przyjemności. Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami na maślance lub kefirze ? Stopień wysmażenia, nie za wysoka, ani za niska temperatura odpowiadają za to czy racuchy są chrupiące czy nie. Chrupiące racuchy drożdżowe Aby racuchy drożdżowe z jabłkami były chrupiące potrzebują jednego, tłuszczu
Dieta moja pasjaPoznaj mój sprawdzony przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży, które rozpływają się w ustach. Racuszki możecie jeść na śniadanie, słodki obiad oraz podwieczorek. Popularne danie uwielbiają dzieci i dorośli. Nie znam osoby, która potrafi się oprzeć ciepłym racuchom z nadzieniem jabłkowym, udekorowanym cukrem pudrem. Są pyszne, proste do zrobienia i do tego bez drożdży. Smak(...)dzieciństwa. Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży to z pewnością idealny pomysł na szybkie śniadanie, jarski obiad lub podwieczorek dla całej rodziny . Wykonasz je w 10 minut. Czas smażenia to kilkanaście minut. Racuchy są doskonałe także w diecie wegetariańskiej. Kaloryczność: około 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim: puszyste i mięciutkie proste
Ania gotujeCałe życie jadłam racuchy czy te drożdżowe czy te na szybko bez drożdży na jedną modłę, z jabłkami i cukrem pudrem. I to był wielki błąd! Otóż okazuje się, że racuchy drożdżowe z borówkami, granatem i miętą są po prostu znakomite. To racuchy w których borówki nadają im tego czegoś a przy tym zdrowy smak, granat nieco(...)NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają im tego czegoś – Granat dodaje nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości – Pyszne i zdrowe – A mięta na finiszu
globuskulinarnyDynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów. Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz tutaj Racuchy podałam na dżemie z dyni, z pokrojonym mango i płatkami migdałowymi. Polałam miodem! Smacznego
SMYKWKUCHNIDomowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka(...)mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje SmakówTradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki(...)Olej do smażenia · Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
Kolizje SmakówDzisiejszego ranka robimy racuchy! Dietetyczne! Smaczne! Z dużym i grubym plastrem jabłka! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE RACUCHÓW: - 2 jabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw
SMYKWKUCHNIjedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek. Racuchy z wołowiną według Goka Składniki: Ciasto: 250 g mąki sól, pieprz 2 łyżki oleju arachidowego 100 ml gorącej wody Farsz: 200 g zmielonej wołowiny 2 cm świeżego imbiru ½ papryczki(...)dobrze rozgrzany olej wrzucamy racuszki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić. Odsączamy na ręczniku papierowym. W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki dokładnie mieszamy. Racuchy podajemy od razu razem z sosem
Mania GotowaniaRacuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes (w sumie to nie wiem na czym specyfika tych ostatnich polega i czym się różnią od placków, ale nazwa fajna, zwłaszcza spolszczoną lubię - pankejki:), a racuchów dotąd nie. Nie pamiętam też
Zdrowa Kuchnia SowyRacuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą(...)być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smakutrzyletni synek , przybiegl do mnie mówiąc- jestem bardzo głodny :) Przypomniałam sobie przepis , ktory robiłam gdy byłam nastolatką :) . Przepis ten ma ponad 25 lat :) tak, tak jest rewelacyjny , bo przepyszne racuchy robimy w 15 min- czy to na śniadanie, czy też na kolację... Wada tego przepisu, to że nie można się już nimi podzielić , bo znikają ... Zaczynamy : Składniki: 2 szklanki(...)składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu. Gotowe :) Posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Smaki EdytyPuszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu . Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 2 jajka 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju. Wykonanie : Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone(...)drożdże. znów delikatnie przysypać mąką. Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy . Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu :) Smacznego :) Wystarczy posypać cukrem pudrem... ...lub skusić się na odrobinę konfitury - tutaj domowa konfitura z leśnych , czerwonych borówek. Polecam
Malinowa Kawiarenka