Sprawdzony przepis na puszyste racuchy z jabłkami na kefirze . Idealny pomysł na słodką przekąskę na tłusty czwartek, karnawał, ale również wówczas, gdy przyjdzie Ci ochota na słodko – kwaśne racuszki. Do wykonania naszych racuchów powinien zachęcić Cię również oryginalny sposób ich przygotowania. Dzięki temu już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych dużą ilością jabłek. Zazwyczaj pokrojone(...)kefirze , to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby tym razem skorzystać z naszego pomysłu. Natomiast tym, którzy jeszcze nigdy nie korzystali z podobnego przepisu, podpowiadamy jak się robi racuchy na kefirze. Znamy osoby, dla których racuchy na kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy
Kuchnia Na WypasieOstatnie śliwki zjedzone. W tym roku już dość. Powidła gotowe, kompoty ugotowane, knedle zaliczone. Z resztek postanowiłam zrobić racuchy. Głównie z myślą o Toli, a jakże. Jeżeli czytacie mnie uważnie, wiecie, że Tola jak najbardziej racuchy zjadła. Tylko bez śliwek. Każdy owoc został skrupulatnie wydłubany z placków. Wychodzi na to, że racuchy zrobiłam jednak dla siebie(...)zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu
KardamonovyRacuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży . Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie ), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest rewelacyjne :) Wedle uznania (jeśli nie będzie Wam zbyt(...)słodko) to możecie na koniec racuszki oprószyć cukrem pudrem. Z podanych poniżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami . Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze
Kulinarne Przebojeciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smakupieczenia i sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać
wyzwania kuchennetych , którzy uwielbiają cynamon polecam pyszne racuszki . My uwielbiamy racuchy , cynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo... Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam
Smaczne Zdrowemiałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga mojapasjasmaku zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem , cukrem pudrem , ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować ! Składniki : * pół kilograma startej na tarce
Magiczne Życie MartyRacuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam. Składniki : * szklanka mąki * pół szklanki kefiru bądź maślanki * plaster drożdży * 1/4 szklanki ciepłej wody * 3 łyżki cukru * jajko * szczypta soli * kiwi * garść żurawiny * starta czekolada mleczna
Magiczne Życie Martydzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki : 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
Słodkości i nie tylkosól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki, dodać do ciasta. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć racuchy
Zainspirowana w kuchniRacuchy z truskawkami Racuchy drożdżowe jakie są każdy widział... Racuchy to przysmak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni, deser świąteczny lub na niedzielę. Tym razem mamy do czynienia z nowym pomysłem Agnieszki, czyli racuchy z truskawkami. Dlaczego? Bo Agnieszka jest fanką truskawek, więc nie może zabraknąć racuchów z truskawkami(...)zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami❓ Racuchy to przysmak od pokoleń, a w zależności od pory roku i sezonu na konkretne owoce mogą być one urozmaiceniem dla fanów racuchów. Krótko mówiąc można je zrobić z różnymi owocami... Zapraszamy na przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Link do filmu z przepisem Przepis na drożdżowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Jeśli JKM podała te racuchy na podwieczorek z Meghan to relacje z żoną wnuka na pewno będzie miała dobre(...)już kaskader) na płytę stadionu Wembley:-) Przepis, który prezentujemy Wam dzisiaj pokazuje JKM od tej ludzkiej strony, jako gospodynię, kucharkę matkę, a tylko z zawodu królową. Elżbieta II usmażyła racuchy według rodzinnej receptury dla Dwighta Eisenhowera, prezydenta USA, podczas jego wizyty w zamku Balmoral w 1959 r. Gospodyni wręczyła gościowi spisany przepis z ręczną adnotacją: wystarczy dla 16 osób
Niedzielny kucharzPrzepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Jeśli JKM podała te racuchy na podwieczorek z Meghan to relacje z żoną wnuka na pewno będzie miała dobre(...)już kaskader) na płytę stadionu Wembley:-) Przepis, który prezentujemy Wam dzisiaj pokazuje JKM od tej ludzkiej strony, jako gospodynię, kucharkę matkę, a tylko z zawodu królową. Elżbieta II usmażyła racuchy według rodzinnej receptury dla Dwighta Eisenhowera, prezydenta USA, podczas jego wizyty w zamku Balmoral w 1959 r. Gospodyni wręczyła gościowi spisany przepis z ręczną adnotacją: wystarczy dla 16 osób
Niedzielny kucharzKeto racuchy bananowe Wspomnienie dzieciństwa Dzisiejsze śniadanie było swoistym powrotem do przeszłości… W dzieciństwie nieraz jadało się na śniadanie słodkie racuchy robione przez mamę. Najczęściej w wersji tradycyjnej, czyli z jabłkami, chociaż można je przecież przygotować z wieloma owocami. Wersja bananowa została znaleziona w jakimś czasopiśmie lub książce kucharskiej w czasach, kiedy inspiracji kulinarnych nie czerpało się tylko(...)wszelkie ambitne plany, aby można było nazwać to danie dietetycznym… Jak widać autor niespecjalnie zagłębiał się w niuanse dietetyki, a etykietka “dietetyczne” zawsze budzi większe zainteresowanie. Niemniej racuchy bananowe od razu przypadły nam do gustu i na stałe weszły do śniadaniowego menu. Niezbędne modyfikacje Po latach sama chętnie wracałam do tego przepisu. Nawet na diecie Paleo
Modern Cave Girlpowstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto będzie dość luźne i lejące. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na głębokim tłuszczu. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron(...)rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych i oprószamy cukrem pudrem. Uwielbiane nie tylko przez dzieci. Puszyste, lekkie i chrupiące – racuchy drożdżowe są jedną z popularniejszych potraw kuchni polskiej. To źródło węglowodanów, które są siłą napędową
mojewypiekiinietylkoPrzepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Jeśli JKM podała te racuchy na podwieczorek z Meghan to relacje z żoną wnuka na pewno będzie miała dobre(...)już kaskader) na płytę stadionu Wembley:-) Przepis, który prezentujemy Wam dzisiaj pokazuje JKM od tej ludzkiej strony, jako gospodynię, kucharkę matkę, a tylko z zawodu królową. Elżbieta II usmażyła racuchy według rodzinnej receptury dla Dwighta Eisenhowera, prezydenta USA, podczas jego wizyty w zamku Balmoral w 1959 r. Gospodyni wręczyła gościowi spisany przepis z ręczną adnotacją: wystarczy dla 16 osób
Niedzielny kucharzPulchne- rumiane-pachnące . Dobre na ciepło i zimno . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniUważam , że lato to najlepsza pora na racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto lubi. Podaję składniki na małą porcję
Buniabaje w kuchni