gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi(...)soli na litr wody). Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny
ladykitchengmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi(...)soli na litr wody). Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny
ladykitchenZakwas owsiany bezglutenowy na żurek to moja propozycja na domowy, własnoręcznie przygotowany produkt do ugotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego. Zakwas owsiany jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny
Dorota SmakujeJak zrobić puder z owoców Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw. Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat
Cztery Fajeryagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy
królestwo garówmlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki(...)paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować - około 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niesamowitego w naszej polskiej tradycji wekowania i przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie(...)moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce- SPIŻARNIA i DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie to idealny owoc do przetworów. Nadaje się na soki, kompoty, dżemy i konfitury.Ja przygotowuje konfiturę z wiśni, gęstą z owocami widocznymi prawie w całości. Słodką i bardzo aromatyczną. Zerknij na krótką listę składników! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIKiszona marchew najlepsza w smaku jest po 5-7 dniach, jest jeszcze chrupiąca, pachnąca, słodka i delikatna w smaku. Dłużej kiszone marchewki już mi tak nie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki : 1 twarda główka kapusty, moja miała 1600 g i w tym słoju zniknęła, następnym razem ukiszę 2 główki sól świeży koperek 1 marchewka słoik lub
Proste PotrawySezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały
Smakowy Rajswej intuicji i duszy może... Warto było ukisić te buraki. Dla tych przemyśleń, dla tego smaku, dla zdrowia, DLA SIEBIE. Tylko gdy sama uprawiam własną żywność i wyrabiam domowe przetwory czuję się Panią domu, Panią swojego życia i boginią ogniska domowego. Poczucie bezpieczeństwa i choć częściowego zabezpieczenia na niezależne ode mnie zjawiska gospodarcze i nie tylko, daje(...)słoiku. Zalewamy słoną wodą (1 łyżka soli na 1l wody). Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia. Gotowe po tygodniu, lecz mozna przechowac nawet na kilka miesięcy. Tak samo jak ogórki kiszone
Jeść, by żyć w zdrowiuMojprzepisna.pl Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to
moj przepis naMojprzepisna.pl Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to
moj przepis na