Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 177pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką(...)szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie
Tradycyjna Kuchnia
Pikle pomorskie 329Pikle pomorskie to moje tegoroczne odkrycie. Są słodkie, ostre i lekko słone jednocześnie. Zaprawiane na occie, cukrze i soli, doprawione są czosnkiem, chrzanem, koprem, zielem angielskim
Trzeci talerz
Ogórki konserwowe 208Dziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki
Weekendy w domu i ogrodzie
OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ 209Pyszne, delikatne w smaku, idealne jak dla mnie najlepsze :)Składniki:3 kg małych ogóreczków gruntowychzalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru1 łyżka solina każdy
Z Majeczką w kuchni
Kiszona czerwona kapusta 194gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 6 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca — albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentację. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi(...)myciach wygląda interesująco sino. Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. W przypadku czerwonej kapusty kwas może zmienić kolor liści. Spokojnie, od tego nie umrzemy w męczarniach, jedzenie podlega
ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 248gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 6 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca — albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentację. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi(...)myciach wygląda interesująco sino. Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. W przypadku czerwonej kapusty kwas może zmienić kolor liści. Spokojnie, od tego nie umrzemy w męczarniach, jedzenie podlega
ladykitchen
Sałatka warzywna z ziołami. 199Soczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi
Kuchnia Beaty
Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach 237Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach Ten przepis , to eksperyment i do tego genialny . Gdzieś widziałam , kiedyś kiszoną paprykę nadziewaną kapustą kiszoną , stwierdziłam
Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 277Kiedy myślimy o kapuście kiszonej to mamy na myśli kapustę szatkowaną w cienkie paseczki. Zwykle kisi się ją dopiero na zimę, ale młoda kjapusta też się
Smaczna Pyza
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 229powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko warzywa, choć akcja dotyczyła(...)Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym
Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne ryby w słoikach 126Pyszne ryby w słoikach Przed świętami często zastanawiamy się, jakie potrawy moglibyśmy przygotować wcześniej, żeby zaoszczędzić sobie trochę czasu w wigilię. Opiekane filety rybne w pysznej
Blog z Apetytem
Czy wiesz że można je kisić? Sprawdź jak łatwo! Rzodkiewki 187Czy wiesz że można je kisić? Sprawdź jak łatwo. Rzodkiewki Bardzo się w ostatnich latach polubiłam z kiszonkami. Są zdrowe, mają dla nas wiele cennych wartości
Dorota Smakuje
Kiszona młoda kapusta 163Kiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe
Kulinarne przygody Gatity
Zakwas z buraków czerwonych 130ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”
Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1098Uwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarny