przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:107/144)

Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach 179

Marynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy

COOKMAGAZINE
Sałatka jarzynowa 88

Dzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to

Marder&Marder Manufacture
Kiszona cukinia 65

nadaje się do jedzenia. Dlatego korzystajmy z sezonu na wykorzystanie tego wdzięcznego warzywa. Składniki: -cukinia -suchy koper -czosnek -jagody jałowca Zalewa: -1l wody -40 g soli do przetworów Duże, wyrośnięte cukinie przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a samą zwartą część miękiszu pokroić w grubą kostkę. Podzielić cukinię na takie kawałki, aby je można było ściśle ułożyć(...)daję po dwa ząbki czosnku i dwie kulki jałowca, kopru nie żałuję :)  Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać   cukinię.  Cukinia podobnie jak ogórki nie powinna wystawać ponad zalewę i dlatego cukinie kiszoną w dużym garnku należy przykryć dobranym wielkością talerzykiem, który dodatkowo należy obciążyć, np. słojem napełnionym wodą. Tak ukiszoną cukinie trzeba przełożyć

Kulinarne przemyslenia
Pomidorowe ogórki do słoików i "Ja, Fronczewski" 2345

Odlać płyn, który pojawi się w misce, ale nie wylewać go! Do ogórków dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Sałatkę wkładać do słoików, dopychając ogórki do dna. Do każdego słoika wlać odrobinę (ok. dwóch łyżek) odlanego wcześniej płynu. Słoiki zakręcić i pasteryzować: na dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczkę kuchenną, włożyć słoiki i wlać(...)kwadransa. Słoiki wyjąć, obrócić do góry dnem. Po kwadransie odwrócić i odstawić słoiki do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Po zawodzie, jaki sprawiły mi dwa ostatnie tomy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszona kapusta czerwona 79

Kiszona kapusta czerwona Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie

Dorota Smakuje
Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty 245

można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką. Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby

Smaczna Pyza
Kiszona kapusta z marchewką – przepis 76

Kiszona kapusta z marchewką Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji

Dorota Smakuje
Sałatka szwedzka 125

 Cześć!   Na sam koniec sezonu ogórkowego wpadłam na pomysł, żeby zrobić jakąś sałatkę.   W domu nie przepadamy za sałatkami ze słoika z wieloma składnikami

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka na obiad 500

ViolaPassion Wspaniała sałatka na obiad ze słoika. Wspaniała przez cały rok . Sa dni że brak nam sałatki ,surówki do obiadu. Nie ma nic lepszego jak otworzyć

Viola cooks with passion
Pasta na kanapki z bobu 57

Sezon na bób nie trwa długo (gdzieś tak mniej więcej od końca czerwca do końca sierpnia), dlatego chcemy wykorzystać ten krótki okres do maksimum. Ja wiem

Marder&Marder Manufacture
Jak zrobić ayran 60

Jak zrobić ayran Przepis na turecki napój jogurtowy ajran. Jak zrobić ayran w domu? To wcale nie jest trudne, zrobisz go jeszcze szybciej, niż sos tzatzik

Cztery Fajery
Ogórki konserwowe 122

Zrobione już któryś raz z kolei, ale jakoś nigdy nie wylądowały na blogu. Proszę więc bardzo, oto i są. Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć

Kardamonovy
OGÓRKI MAŁOSOLNE JAK U BABCI 144

Zaczynamy sezon ogórkowy. Małosolniaczki uwielbiam. I wstyd się przyznać, bo w tym roku sama nastawiłam je dopiero po raz pierwszy, zawsze każdego roku już na początku

Z Majeczką w kuchni