Marynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy
COOKMAGAZINEDzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacturenadaje się do jedzenia. Dlatego korzystajmy z sezonu na wykorzystanie tego wdzięcznego warzywa. Składniki: -cukinia -suchy koper -czosnek -jagody jałowca Zalewa: -1l wody -40 g soli do przetworów Duże, wyrośnięte cukinie przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a samą zwartą część miękiszu pokroić w grubą kostkę. Podzielić cukinię na takie kawałki, aby je można było ściśle ułożyć(...)daję po dwa ząbki czosnku i dwie kulki jałowca, kopru nie żałuję :) Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać cukinię. Cukinia podobnie jak ogórki nie powinna wystawać ponad zalewę i dlatego cukinie kiszoną w dużym garnku należy przykryć dobranym wielkością talerzykiem, który dodatkowo należy obciążyć, np. słojem napełnionym wodą. Tak ukiszoną cukinie trzeba przełożyć
Kulinarne przemysleniaOdlać płyn, który pojawi się w misce, ale nie wylewać go! Do ogórków dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Sałatkę wkładać do słoików, dopychając ogórki do dna. Do każdego słoika wlać odrobinę (ok. dwóch łyżek) odlanego wcześniej płynu. Słoiki zakręcić i pasteryzować: na dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczkę kuchenną, włożyć słoiki i wlać(...)kwadransa. Słoiki wyjąć, obrócić do góry dnem. Po kwadransie odwrócić i odstawić słoiki do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Po zawodzie, jaki sprawiły mi dwa ostatnie tomy
Weekendy w domu i ogrodzieKiszona kapusta czerwona Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie
Dorota Smakujemożna zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką. Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby
Smaczna PyzaKiszona kapusta z marchewką Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji
Dorota Smakuje Cześć! Na sam koniec sezonu ogórkowego wpadłam na pomysł, żeby zrobić jakąś sałatkę. W domu nie przepadamy za sałatkami ze słoika z wieloma składnikami
Pieprzyć z FantazjąViolaPassion Wspaniała sałatka na obiad ze słoika. Wspaniała przez cały rok . Sa dni że brak nam sałatki ,surówki do obiadu. Nie ma nic lepszego jak otworzyć
Viola cooks with passionSezon na bób nie trwa długo (gdzieś tak mniej więcej od końca czerwca do końca sierpnia), dlatego chcemy wykorzystać ten krótki okres do maksimum. Ja wiem
Marder&Marder ManufactureJak zrobić ayran Przepis na turecki napój jogurtowy ajran. Jak zrobić ayran w domu? To wcale nie jest trudne, zrobisz go jeszcze szybciej, niż sos tzatzik
Cztery FajeryZrobione już któryś raz z kolei, ale jakoś nigdy nie wylądowały na blogu. Proszę więc bardzo, oto i są. Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć
KardamonovyZaczynamy sezon ogórkowy. Małosolniaczki uwielbiam. I wstyd się przyznać, bo w tym roku sama nastawiłam je dopiero po raz pierwszy, zawsze każdego roku już na początku
Z Majeczką w kuchni