Dosyć czasochłonna w przygotowaniu sałatka ale za to oszczędza czas przygotowania późniejszych obiadków. Jest niezwykle łagodna, lekko słodka i lekko kwaśna i miło
Ze smakiem bez glutenuMoże się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż
Apetyczna babeczkaNo to dziś mamy ogóreczki gruntowe w zalewie z musztardą.Końcowy efekt wygląda bardzo ciekawie , a smak też jest fajny. Składniki na zalewę: litr wody ocet
Różowa kuchniaLubię przyprawę gyros za jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją
Danka Pichci„To jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma
Wiem co jemTrochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś
Smaczna PyzaGdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował (może w pracy?). Znalazłam bazgroły na karteczce tworząc i porządkując swój przepiśnik / przepisownik :) od razu była
Kolorowy PrzepisownikCurry to jedna z moich ulubionych przypraw. Zimowa, ogórkowa zaprawa z tą właśnie przyprawą jest warta polecenia i wypróbowania. Żółte ogóreczki zabarwione curry prezentują się
Jadło i czytadłoDania wielkanocne powinny być pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu. Warto wcześniej zastanowić się nad świątecznym menu, aby sprawić radość najbliższym i delektować się znakomitym jedzeniem
Cztery FajeryPrzepis od mojej siostry-bardzo fajne ogóreczki,jak sama nazwa mówi idealne na każdą imprezę,jak i do obiadu-polecam gorąco Składniki: 2,5 kg średnich
Swojskie jedzonkoZima to najlepszy czas na korzystanie w kuchni z kiszonych przetworów. Dostęp do świeżych warzyw i owoców mamy niestety ograniczony, ale kiszonki są w stanie wiele nam wynagrodzić. Kiszone przetwory Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, jaki znany jest ludzkości. Opiera się na tzw. fermentacji mlekowej - pod wpływem działania konkretnych bakterii cukier zawarty w kiszonej żywności rozkłada się(...)kwas mlekowy. Zatrzymuje to proces gnicia, dzięki czemu znacznie wydłuża się czas, w którym możemy spożyć tak przygotowane przetwory. Właściwości kiszonek Produkty kiszone przez wielu nazywane są polskimi superfoods. Nie bez powodu, gdyż wykazują szereg zdrowotnych korzyści. Sam fakt, że są one owocem fermentacji mlekowej sprawia, że zawierają dużą ilość bakterii mlekowych - dzięki temu są doskonałym probiotykiem. Kiszonki wpływają
Z notatnika dietetykaKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z
Apetyczna babeczkajest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok(...)produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, uważają jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego przetworów oraz jajek i miodu . [źródła: weganizmteraz.pl oraz www.zostanwege.pl] Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, weganie uważają jednak
Grunt to przepis!tych składników (owoców), które są już nie najświeższe. W koktajlu tego nie czuć. Szczególnie latem lubimy dodać sporo mięty i wtedy robimy koktajl na bazie wody, z dodatkiem zielonego ogórka. Wtedy taki koktajl jest bardzo orzeźwiający. Ilość składników na 2 porcje. A Wy pijecie takie koktajle? Czego najczęściej do nich używacie? Drukuj Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem(...)gładką masę. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/zielony-koktajl-awokado-jablkiem-bananem/ MieszamWGarnku Artykuł Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku