Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś
Smaczna PyzaGdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował (może w pracy?). Znalazłam bazgroły na karteczce tworząc i porządkując swój przepiśnik / przepisownik :) od razu była
Kolorowy PrzepisownikCurry to jedna z moich ulubionych przypraw. Zimowa, ogórkowa zaprawa z tą właśnie przyprawą jest warta polecenia i wypróbowania. Żółte ogóreczki zabarwione curry prezentują się
Jadło i czytadłoDania wielkanocne powinny być pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu. Warto wcześniej zastanowić się nad świątecznym menu, aby sprawić radość najbliższym i delektować się znakomitym jedzeniem
Cztery FajeryPrzepis od mojej siostry-bardzo fajne ogóreczki,jak sama nazwa mówi idealne na każdą imprezę,jak i do obiadu-polecam gorąco Składniki: 2,5 kg średnich
Swojskie jedzonkoZima to najlepszy czas na korzystanie w kuchni z kiszonych przetworów. Dostęp do świeżych warzyw i owoców mamy niestety ograniczony, ale kiszonki są w stanie wiele nam wynagrodzić. Kiszone przetwory Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, jaki znany jest ludzkości. Opiera się na tzw. fermentacji mlekowej - pod wpływem działania konkretnych bakterii cukier zawarty w kiszonej żywności rozkłada się(...)kwas mlekowy. Zatrzymuje to proces gnicia, dzięki czemu znacznie wydłuża się czas, w którym możemy spożyć tak przygotowane przetwory. Właściwości kiszonek Produkty kiszone przez wielu nazywane są polskimi superfoods. Nie bez powodu, gdyż wykazują szereg zdrowotnych korzyści. Sam fakt, że są one owocem fermentacji mlekowej sprawia, że zawierają dużą ilość bakterii mlekowych - dzięki temu są doskonałym probiotykiem. Kiszonki wpływają
Z notatnika dietetykaKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z
Apetyczna babeczkajest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok(...)produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, uważają jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego przetworów oraz jajek i miodu . [źródła: weganizmteraz.pl oraz www.zostanwege.pl] Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, weganie uważają jednak
Grunt to przepis!tych składników (owoców), które są już nie najświeższe. W koktajlu tego nie czuć. Szczególnie latem lubimy dodać sporo mięty i wtedy robimy koktajl na bazie wody, z dodatkiem zielonego ogórka. Wtedy taki koktajl jest bardzo orzeźwiający. Ilość składników na 2 porcje. A Wy pijecie takie koktajle? Czego najczęściej do nich używacie? Drukuj Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem(...)gładką masę. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/zielony-koktajl-awokado-jablkiem-bananem/ MieszamWGarnku Artykuł Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie
Moja Delicjalodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy(...)pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZ racji zaistnienia najgorszej pory roku, dedykuję to wszystkim, którzy myślą, że lato jest fajne. Kurwa, jak ja nienawidzę lata, serio. Niby wszyscy mówią "oh ah
Marder&Marder ManufactureKlasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi(...)makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czerwiec to czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach(...)albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki. Składniki: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu garść listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli kostki lodu (opcjonalnie
Ugotowane pozamiataneBez tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz
Bajeczna Kuchnia