przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:108/144)

Botwinka z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance 233

Botwina i inne, młode warzywa kiszone /fermentowane w maślance to hit tego lata. Wystarczy warzywa zalać naturalną maślanką, dodać trochę przypraw i zostawić w temperaturze pokojowej

Smaczna Pyza
Sałatka jerozolimska z granatem 137

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
TWAROŻKOWE KANAPKI 186

różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja  w odchudzaniu.  Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.  Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek(...)warzywami dostarcza wszystko co jest  najcenniejsze dla naszego organizmu.  Składniki: waza 5 - 6 szt.  masło 2 płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt.  sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek

Kuchnia Paulettes
Co nowego w mojej kuchni – kimchi? 199

Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła

codojedzenia
Orientalna marynata z warzyw 198

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do

R'n'G Kitchen
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 176

seria  STRIMMIG  Niewiele trzeba aby zrobić super śniadanie, jak się ma już super domowy chleb! W okresie letnim i całą jesień w mojej kuchni przygotowuję różnego rodzaju przetwory.  Nie wyobraża m sobie życia bez domowych konfitur, frużelin czy dżem ó w. Stawiam na te robione na bazie naturalnych składnik ó w - np. pektyna i bez dodatku cukru(...)orzechy.  Pojemności tych słoj ó w t o:   - 130 ml KORKEN  (te wykorzystuję do przechowywania np. cynamonu czy kakao do owsianki) - 500 ml KORKEN (na wszelakie przetwory) - 1 litr KORKEN (do przetwor ó w, do przechowywania żywności) - 1,8 litra KORKEN (idealne do kiszenia og ó rk ó w lub przechowywania produkt ó w suchych) - 2 litry

SMYKWKUCHNI
Kiszona biała kapusta 157

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi(...)soli na litr wody). Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 232

gmeramy w słoiku. Próbujemy i widelec do zlewu. W ustach mamy sporo lokatorów, którzy niekoniecznie są mile nastawieni do naszych kiszonek. To samo się tyczy dżemów i innych przetworów. Po 5 dniach słoiczki wnosimy do zimnego miejsca – albo piwnica, albo lodówka. Zimnie bardzo spowalnia fermentacje. Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi(...)soli na litr wody). Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny

ladykitchen
Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek 282

Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek to moja propozycja na domowy, własnoręcznie przygotowany produkt do ugotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego. Zakwas owsiany jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny

Dorota Smakuje
Jak zrobić puder z owoców 129

Jak zrobić puder z owoców Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw. Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat

Cztery Fajery
przetwory 176

agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy

królestwo garów
Papryka kiszona - zimowe zapasy 361

mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki(...)paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować - około 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 214

niesamowitego w naszej polskiej tradycji wekowania i przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie(...)moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce-  SPIŻARNIA  i  DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie to idealny owoc do przetworów. Nadaje się na soki, kompoty, dżemy i konfitury.Ja przygotowuje konfiturę z wiśni, gęstą z owocami widocznymi prawie w całości. Słodką i bardzo aromatyczną. Zerknij na krótką listę składników! SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
Kiszona marchew 242

Kiszona marchew najlepsza w smaku jest po 5-7 dniach, jest jeszcze chrupiąca, pachnąca, słodka i delikatna w smaku. Dłużej kiszone marchewki już mi tak nie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone pomidorki koktajlowe. 202

Jeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś

Poezja Smaków - blog kulinarny