Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKiszona kapusta lub ogórki to bomba witamin (z grupy B: B1, B2, B3; C,A,E,K), których brakuje nam zwłaszcza zimą, ale również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym kiszonki są źródłem substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach reguluje florę bakteryjną(...)jelitach, wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia
Przepisy BabciNasze domowe kiszonki wzbogaciły się w tym roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi , papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i
Smaczne ZdroweUwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko
Swojskie jedzonkoPrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej
Pasja SmakuZapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że
Monia miesza i gotujeDrzewa robią się coraz bardziej pomarańczowo - czerwone, liście zaczynają spadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie
Brzuszki Łakomczuszkipasty odpowiadała Waszym gustom A Wy jakie pasty lubicie najbardziej i jakie jedliście jako dzieci? Drukuj Pasta z makreli wędzonej i sera białego Składniki 1 średnia makrela wędzona 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera półtłustego sól, pieprz 2 łyżki keczupu 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) Sposób przygotowania Makrelę obieramy, wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki pokrojone. Ser biały(...)dodajemy oliwę. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-makreli-wedzonej-sera-bialego/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta z makreli wędzonej i sera białego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTen przepis polecam wielbicielom czosnku, kiszonego czosnku :) Składnik i : duże główki czosnku koper, sól ziarna pieprzu i ziela angielskiego chrzan, liść laurowy, liście wiśni i
Proste PotrawyFasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowstała sałatka z owocami :). Owoce doskonale łamią lekką goryczkę rukoli. Nie sądziłam, że brzoskwinia i maliny tak dobrze skomponują się z zieleniną. W sałatce są pomidorki, mozzarella i ogórki. Jeśli chcecie trochę mocniejszy smak, dodajcie cebulę czerwoną. Sos to mieszanka musztardy, miodu, oliwy i octu balsamicznego. Polecam mieszać składniki w słoiczku poprzez potrząsanie i dodać oliwę jako ostatni składnik(...)łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól, pieprz Sałata Garść rukoli 1/3 główki sałaty masłowej 100 g malin 1/2 brzoskwini 1 op. mozzarelli 1 mały ogórek po 5 sztuk pomidorków żółtych i czerwonych Sposób przygotowania Sos Do słoiczka wkładamy musztardę, miód i ocet. Zakręcamy i wstrząsamy. Dodajemy sól, pieprz i oliwę. Zakręcamy i wstrząsamy. Sałata Składniki sałatki
Mieszam w GarnkuSmalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one
niecodziennikparyspiżarka jest mała i niestety, mieści się w niej dużo mniej przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory
Smaczna Pyzapiersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie pod wrażeniem bogactwa smaków. Skoro jesteśmy przy grillu polecam wam też moje inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem . Film Składniki – kawowa marynata do mięsa z grilla 3 łyżki kawy łyżka cukru brązowego łyżka kakao łyżeczka granulowanej lub prażonej cebuli łyżeczka granulowanego czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka chilli(...)Warto sobie wcześniej przygotować słoik. Ja używam taki z zamykanym na zatrzask wiekiem. Może być też zwykły, czyli zakręcany. Pamiętajcie jednak, by nasz słoik nie podchodził przedziwnymi zapachami dawnych przetworów, czy marynat. Musi być czysty. Wszystkie wymienione w składnikach przyprawy łączymy w słoiku, po czym go zamykamy i potrząsamy, by składniki równomiernie się wymieszały. Marynata jest gotowa do użycia. Trzeba
Kuchennyviral.pl