Wyśmienita ogórkowa sałatka z dodatkami innych warzyw, idealna do dań obiadowych, szczególnie zimową porą, ale także świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym
Szalona Kuchnia EwelinyNiedawno skosztowaliśmy jej, od razu przypadła nam do gustu. Tutaj ilości przypraw sami dobieramy. Każdy ma swój smak, dlatego jedni wolą bardziej octową, drudzy bardziej słodszą
R'n'G KitchenZaskakująco pyszna sałatka do słoików. Przepis, który moim zdaniem zasługuje na rozpowszechnianie. Pochodzi ze strony Kulinarne przeboje.pl. Polecam. Warzywa: 2
Praktyczna plmyślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody
Czerwona PorzeczkaIdealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej. Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany
Maminek kulinarnySkładniki: Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L) 1L octu, 18 szklanek (250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie
W kuchni u MonikiBardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe w wyniku(...)łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z SELERA Składniki na zakwas z selera: seler czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z selera: Zaczynamy od pokrojenia w plastry selera – nie musi być go dużo, tak by zajął ok 1/2 litrowego słoika. Potem dodajemy jeden lub pół ząbka
Dorota Smakujezakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe w wyniku(...)łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła ok 1/3 litrowego słoika. Nie musi to być też
Dorota Smakujedodatki, a przy okazji wyczyściłam sobie też trochę lodówkę, pozbywając się resztek Jeśli nie macie świeżych pieczarek, to równie dobre będą te konserwowe. U mnie w roli dodatków wystąpiły ogórki kiszone, resztka kukurydzy konserwowej, groszek, jajka i ser żółty. Świetnie też nadałby się smażony filet z kurczaka. Co prawda u mnie do sałatki trafiło po połowie puszki kukurydzy(...)Odcedzamy. Jajka siekamy. Ser żółty i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy groszek, kukurydzę i posiekany koperek. Sos Majonez, jogurt mieszamy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chociaż 2 przepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek
Gosia gotujełyżki soli kamiennej do przetworów 4 litry wrzątku ząbek czosnku 5 szt Krok 1 Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper i liście chrzanu, dodam obrany korzonek chrzanu taki ze 3 cm starczy. Krok 2 Ogórki umyłam i włożyłam do garnka na koper
Różowa kuchniaLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki
Smaczna PyzaKiszenie jest szybkie i proste , szczególnie latem. To czas kiedy dostęp do przeróżnych warzyw i owoców jest łatwy więc można kisić właściwie wszystko. Nie skupiajmy się
Smaczna Pyza