Sałatka z kozim serem i jabłkiem Prosta sałatka na każdą porę roku. Sałatka z kozim serem i jabłkiem to bardzo prosta i dobra sałatka, którą możesz
Cztery FajeryBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zakwas na barszcz czerwony Zakwas z buraków jest podstawą pysznego, wytrawnego barszczu podawanego często na wigilię. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego
Blog z ApetytemKorniszony zawsze robiłam wg już swojego sprawdzonego przepisu,ale tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki . W sumie różnica w składnikach jest niewielka [ klik ], a tu
Moje domowe kucharzenieNie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe. Są nieocenionym źródłem wielu witamin i minerałów. Poza tym zawierają kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji. Oczyszcza
Kulinarne przygody Gatitygram - 88 kcal Koncentrat Pomidorowy , łyżeczka - 5 gram - 4.5 kcal Ketchup , łyżeczka - 5 gram - 7 kcal Musztarda , łyżeczka - 10 gram - 16 kcal OWOCE I WARZYWA I ICH PRZETWORY : ********************************************* Arbuz - 400 gram - 76 kcal Banan , sztuka - 170 gram - 102 kcal Grejpfrut , sztuka - 350 gram - 80.5 kcal Gruszka, sztuka - 150 gram - 61.5 kcal Jabłko , sztuka - 150 gram - 51 kcal Kiwi , sztuka(...)Dżem niskosłodzony, łyżeczka - 20 gram - 31 kcal Groszek konserwowy , 0.5 szklanki - 70 gram - 44 kcal Kapusta Pekińska , ćwierć główki - 125 gram - 12.5 kcal Marchew , sztuka - 50 gram - 10 kcal Ogórek , sztuka - 10 gram - 10 kcal Pomidor , sztuka - 150 gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram - 1 kcal Sałata , mała główka - 30 gram - 3 kcal Seler
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek pestki dyni feta, natka, cebula (opcjonalnie) sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją, tak aby mieć ok. 1 szklanki po ugotowaniu. Ogórka kroimy w kostkę. Jeśli jemy w domu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory kroimy w paseczki a oliwki w plasterki. Pestki dyni jeśli nie były z pomidorami to podprażamy na suchej(...)jeśli lubimy i pestkami dyni. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-z-suszonymi-pomidorami-i-oliwkami/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKoprowo – pieprzne , pikle z cukinii Kolejny przepis na zimowe przetwory . Tym razem na tapetę znowu , wraca cukinia , cóż , co jak ,co ale obrodziła w tym roku rekordowo . Prawdą jest także fakt ,że z obawy przed klęską nieurodzaju , z którym to miałam do czynienia w ubiegłym roku , posadziłam dodatkowych kilka krzaczków , które teraz odwdzięczają się za opiekę z nawiązką " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Cukinii nigdy za dużo , zawsze można coś z niej upichcić , a pikle wychodzą moim zdaniem sporo lepsze niż z ogórków , a przynajmniej znacznie delikatniejsze w smaku . Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu 2 łyżki soli
Ogrodnik w podróżyPomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi
Pieprzyć z Fantazjąwapnia, żelaza czy cynku), łagodzą przebieg i skracają czas trwania niektórych biegunek. Skąd brać probiotyki? Wiele produktów spożywczych jest naturalnym źródłem probiotyków. Należą do nich przede wszystkim przetwory mleczne , czyli jogurty, kefiry czy maślanki - należy jednak pamiętać, że produkty te można uznać za probiotyczne tylko wtedy, gdy zawierają przynajmniej 10 milionów jednostek bakterii w 1g. Ważne jest także(...)zostaje ono w znaczny sposób ograniczone. Warto czytać etykiety, ponieważ na opakowaniu informacje te zawsze powinny być podane. Do naturalnych probiotyków należą także kiszonki , np. kiszona kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane są bowiem
Z notatnika dietetykaDla grzybiarzy tegoroczna jesień, to istny raj. Ledwie daliśmy radę przerobić wszystko co pozbieraliśmy. Było mnóstwo gotowanych i podsmażanych z boczkiem i cebulką ...mniam
Smaczne ZdroweMarynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy
COOKMAGAZINEDzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacturenadaje się do jedzenia. Dlatego korzystajmy z sezonu na wykorzystanie tego wdzięcznego warzywa. Składniki: -cukinia -suchy koper -czosnek -jagody jałowca Zalewa: -1l wody -40 g soli do przetworów Duże, wyrośnięte cukinie przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a samą zwartą część miękiszu pokroić w grubą kostkę. Podzielić cukinię na takie kawałki, aby je można było ściśle ułożyć(...)daję po dwa ząbki czosnku i dwie kulki jałowca, kopru nie żałuję :) Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać cukinię. Cukinia podobnie jak ogórki nie powinna wystawać ponad zalewę i dlatego cukinie kiszoną w dużym garnku należy przykryć dobranym wielkością talerzykiem, który dodatkowo należy obciążyć, np. słojem napełnionym wodą. Tak ukiszoną cukinie trzeba przełożyć
Kulinarne przemysleniaOdlać płyn, który pojawi się w misce, ale nie wylewać go! Do ogórków dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Sałatkę wkładać do słoików, dopychając ogórki do dna. Do każdego słoika wlać odrobinę (ok. dwóch łyżek) odlanego wcześniej płynu. Słoiki zakręcić i pasteryzować: na dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczkę kuchenną, włożyć słoiki i wlać(...)kwadransa. Słoiki wyjąć, obrócić do góry dnem. Po kwadransie odwrócić i odstawić słoiki do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Po zawodzie, jaki sprawiły mi dwa ostatnie tomy
Weekendy w domu i ogrodzie