przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:102/144)

Ogórki z miodem -przetwory na zimę 74

Słodko-kwaśne og órki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki. Nie tylko dobry dodatek do obiadu

Przepisy mojej mamy
Ekspresowe pikle w 48 godz. 186

Tak naprawdę można je zrobić o dowolnej porze roku,kiedy mamy dostęp do różnych rodzajów warzyw,latem  i jesienią jednak jest największy wybór.Mona użyć

Swojskie jedzonko
Śledzie z suszonymi pomidorami 187

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszone rzodkiewki 189

Kiszone rzodkiewki a właściwie małosolne rzodkiewki to warzywa, które kiszę odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia. 100

produktów spożywczych. Tracą one do 1/3 zawartości witamin i trochę mniej substancji mineralnych. Okazuje się jednak, że nadal zachowują ich więcej, niż po zastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe. Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest(...)mrożonek Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy

ProstePesto.pl
Strogonow- Boeuf Stroganow 151

kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia kroimy ogórki w plasterki i dodajemy do potrawki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę, sól i pieprz. Do kubka wlewamy śmietanę, 5 łyżek sosu spod mięsa i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy(...)mięsa. Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/ MieszamWGarnku Artykuł Strogonow- Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kiszone rzodkiewki 182

Składniki: 6 pęczków rzodkiewek 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 baldachimy kopru (z nasionami) kawałek korzenia chrzanu 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 łyżki soli

Qchnia po prostu
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI 3113

   Sezon ogórkowy jeszcze trwa więc polecam Wam sałatkę na zimę.Przepis odkryłam w jednej z książek s Anastazji,przypomina trochę sałatkę,którą robiła często

Niespełnione zdolności kulinarne
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 99

Chleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie

Apetyczna babeczka
Sałatka z cukinii – przetwory na zimę 90

też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje do zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa(...)szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa wkładamy do dużej miski albo garnka i dodajemy posiekane świeże

Lamarida.pl
Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera 191

kwasku cytrynowego sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min. Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy. Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania. Artykuł Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kiszona marchewka 235

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk. Kiszone warzywa to źródło wielu cennych witamin (np.z grupy B), zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest

Kuchnia domowa Ani
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 199

roku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk(...)różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tuszonka z golonki 194

Tuszonka zawsze będzie kojarzyć się nam z wyprawami do lasu na jagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych

Maminek kulinarny