przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:109/144)

Zakwas na barszcz 85

Kiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie

Moja Delicja
Surówka z młodej kapusty 114

lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy(...)pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chłodnik błyskawiczny 96

Z racji zaistnienia najgorszej pory roku, dedykuję to wszystkim, którzy myślą, że lato jest fajne. Kurwa, jak ja nienawidzę lata, serio. Niby wszyscy mówią "oh ah

Marder&Marder Manufacture
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 489

Klasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 171

smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi(...)makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu 156

Czerwiec to czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach(...)albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki.   Składniki: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu garść listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli kostki lodu (opcjonalnie

Ugotowane pozamiatane
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 158

Bez tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz

Bajeczna Kuchnia
Korniszonki z pepperoni 151

   Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki

Maminek kulinarny
Ogórki kiszone 131

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Botwinka z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance 173

Botwina i inne, młode warzywa kiszone /fermentowane w maślance to hit tego lata. Wystarczy warzywa zalać naturalną maślanką, dodać trochę przypraw i zostawić w temperaturze pokojowej

Smaczna Pyza
Sałatka jerozolimska z granatem 89

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
TWAROŻKOWE KANAPKI 138

różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja  w odchudzaniu.  Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.  Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek(...)warzywami dostarcza wszystko co jest  najcenniejsze dla naszego organizmu.  Składniki: waza 5 - 6 szt.  masło 2 płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt.  sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek

Kuchnia Paulettes
Co nowego w mojej kuchni – kimchi? 133

Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła

codojedzenia
Orientalna marynata z warzyw 138

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do

R'n'G Kitchen
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 124

seria  STRIMMIG  Niewiele trzeba aby zrobić super śniadanie, jak się ma już super domowy chleb! W okresie letnim i całą jesień w mojej kuchni przygotowuję różnego rodzaju przetwory.  Nie wyobraża m sobie życia bez domowych konfitur, frużelin czy dżem ó w. Stawiam na te robione na bazie naturalnych składnik ó w - np. pektyna i bez dodatku cukru(...)orzechy.  Pojemności tych słoj ó w t o:   - 130 ml KORKEN  (te wykorzystuję do przechowywania np. cynamonu czy kakao do owsianki) - 500 ml KORKEN (na wszelakie przetwory) - 1 litr KORKEN (do przetwor ó w, do przechowywania żywności) - 1,8 litra KORKEN (idealne do kiszenia og ó rk ó w lub przechowywania produkt ó w suchych) - 2 litry

SMYKWKUCHNI