przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:117/144)

Smalec domowy 133

   Pamiętacie nasz chleb z cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli

Maminek kulinarny
Lemoniada z octem jabłkowym i miodem 63

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem Perska lemoniada sekanjabin. Lemoniada z octem jabłkowym i miodem to słodko-kwaskowy, orzeźwiający napój na lato. Gasi pragnienie, oczyszcza organizm

Cztery Fajery
Domowy smalec z majerankiem i cebulką 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 1 kg surowej słoniny bez skóry 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku

W garach u Gosi
Mięsne smarowidło do chleba 183

Pyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba . To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca

Kuchnia Na Wypasie
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 124

Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można

Korniszonki
Ogórki tarte kiszone na zupę 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 863

macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo. Z tym zakasywaniem rękawów to przesadziłam, bo jedyne co trzeba zrobić, to oczyścić mięsko z błon(...)mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowany-pieczony-schab-idealna-domowa-wedlinka-lub-miesko-obiad/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jakie rzeczy warto jeść podczas upałów, a jakich lepiej unikać? 203

sobą butelkę wody i popijać ją co jakiś czas. W czasie upałów należy też sięgać po inne płyny – najlepiej takie które działają orzeźwiająco. Na szczególną uwagę zasługują pitne przetwory mleczne. Przynoszę ulgę i gaszą pragnienie, a dodatkowo wspomagają proces trawienia zaburzony wysokimi temperaturami. Przykładem może być popularny w krajach arabskich ajran, napój wytwarzany z jogurtu i wody. Ulega(...)ciepłej zupy, lepiej zrobić prosty chłodnik na bazie maślanki czy kefiru. Gorące nie muszą być także główne dania. Doskonałym pomysłem może być letnia sałatka z mięsem lub rybą, uzupełniona ogórkiem, pomidorami, papryką oraz innymi warzywami. Aby była bardziej sycąca, warto do niej dodać jogurt naturalny. Lepiej natomiast zrezygnować z sosów na bazie majonezu lub śmietany, ponieważ pogarszają one lekkostrawność. Sałatkę

Kulinarne Przeboje
Nutella ze śliwek 91

Nutella ze śliwek Znany i lubiany przepis na pyszny krem czekoladowy zwany śliwkową nutellą lub czekośliwką. Wykonuje się go bardzo podobnie jak popularne powidła śliwkowe, tyle

Blog z Apetytem
Przechowywanie produktów spożywczych 131

smaku i właściwości. Tych warzyw i owoców NIE PRZETRZYMUJEMY   w lodówce: ZIEMNIAKI - zimna temp. sprawia, że tracą swoje walory smakowe. POMIDORY - w chłodzie tracą swoją jędrność i kolor. OGÓRKI - niska temp. przyspiesza dojrzewanie skórki. CEBULA - nie lubi wilgoci przez którą może szybko się zepsuć. CZOSNEK - tak samo jak w przypadku cebuli. AWOKADO - poza lodówką szybciej dojrzewa. MARCHEW(...)mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana i jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Poza tym t rzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotowaliśmy. G órne półki są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przechowywanie produktów spożywczych 110

smaku i właściwości. Tych warzyw i owoców NIE PRZETRZYMUJEMY   w lodówce: ZIEMNIAKI - zimna temp. sprawia, że tracą swoje walory smakowe. POMIDORY - w chłodzie tracą swoją jędrność i kolor. OGÓRKI - niska temp. przyspiesza dojrzewanie skórki. CEBULA - nie lubi wilgoci przez którą może szybko się zepsuć. CZOSNEK - tak samo jak w przypadku cebuli. AWOKADO - poza lodówką szybciej dojrzewa. MARCHEW(...)mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana i jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Poza tym t rzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotowaliśmy. G órne półki są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza

zdrowo i aktywnie
Buraki z papryką na zimę 300

Gotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem morelowy z rozmarynem 80

Dżem z moreli podkręcony rozmarynem to jeden z najlepszych pomysłów na przetwory z moreli. Do zrobienia na cukrze lub ksylitolu/erytrolu. Idealny na kanapki/gofry/naleśniki ale również do podania z mięsem lub z deską serów i wędlin. Ma baaaardzo szlachetny smak, szczególnie delikatnie podkręcony rozmarynem.  To naprawdę prosty dżem morelowy do zrobienia w kilku krokach.  WSKAZÓWKI: Jeżeli masz bardzo(...)bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka  :) Sprawdź również przepis na  dżem porzeczkowy   oraz  ogórki małosolne

Czarnawisienka
Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 124

"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić

Cztery Fajery
Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką 127

złagodzenia smaku. Dzięki dodatkowi dużej ilości warzyw, mamy bardziej kolorową surówkę niż ta w wersji tradycyjnej. Oczywiście, możemy dodać tutaj nie świeżą paprykę a marynowaną. Możemy dorzucić również ogórek kiszony. Nie wiem jak Wy, ale ja, nawet będąc na diecie, do surówki zawsze dodaję chociaż odrobinę cukru. Cukier jak dla mnie wiąże doskonale smak warzyw. Kolejną kwestią jest wyciśnięcie warzyw(...)cukier i oliwę. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-porem-marchewka-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania