przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:122/144)

Bogactwo smaków wyjątkowej kuchni gruzińskiej 47

drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka (bardzo liczne odmiany słodkie i ostre), bakłażany, cebula, rośliny strączkowe, czosnek, ogórki, orzechy, melony, śliwki, figi, pigwy, granaty. Chociaż większość warzyw i owoców używanych w kuchni gruzińskiej możemy kupić także w Polsce, zaskakuje to, co miejscowi kucharze potrafią z nich wyczarować(...)zwrócić uwagę, to: „kubdari” – placek z mięsem (na ogół doprawionym cebulą) w środku; „tkemali” – intensywnie przyprawiony sos, podawany przede wszystkim do mięs; „maconi” – jeden z ciekawszych przetworów mlecznych, z mleka krowiego, przypominający znaną nam maślankę czy kwaśne mleko; „czurczchele”, czyli nawleczone na sznurek orzechy zanurzone w gęstym kisielu gruszkowym, jabłkowym lub winogronowym, kształtem przypominające świecę. Ulubioną przyprawą

ProstePesto.pl
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 156

W ubiegłym tygodniu miałam tyle pracy (na dole postu znajdziecie skład warzyw i owoców zebranych rano i czekających na swoje 5 minut), że nie wiedziałam, w

Weekendy w domu i ogrodzie
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 198

SEZON NA BOTWINĘ Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku. 1). Najprościej i najszybciej b otwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI

Moja Książka Kucharska
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

zbożowych, stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej i powinny znajdować się w praktycznie każdym posiłku . Jednak w żadnym razie nie zachęcam Was do tego, abyście zimą sięgali po świeże pomidory czy ogórki. Kierujcie się tu raczej regułą: kupuj produkty sezonowe i lokalne, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych.   W końcu mieszkańcy Krety, na których odżywianiu oparto dietę śródziemnomorską, nie robili zakupów(...)świeża ryba to w naszym kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybki marynowane (2 sposoby) 118

Tego roku grzybów w lesie mniej i sezon na ich zbieranie przez letnią suszę zdecydowanie krótszy. Nie śledzę prognoz długoterminowych, bo nijak się mają do rzeczywistości

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką 126

Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – bez pieczenia , więc można by rzec, że raczej pasta z wątróbki , czy jak to woli smarowidło z wątróbki drobiowej. Pasztet

Kulinarne Przeboje
Sos cygański do potraw z grilla 296

W poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z cukinii do słoików na zimę 92

Sałatka z cukinii do słoików na zimę jest pyszna, kolorowa i świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu albo sałatka do grilla. Warzywa w słodko-kwaśnej

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. 144

Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. Zazwyczaj odcinam nóżki od grzybów i wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej

Blog z Apetytem
Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę 149

Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w

Gotujemy i jemy
Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę 128

Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w

Korniszonki
Domowa kiszona kapusta 70

Kiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za

Kuchnia MagdaLeny
Domowa kiszona kapusta 72

Kiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną 151

Warzywna pasta fasolowa zwana wegetariańskim lub wegańskim smalcem na stałe weszła do mojego menu i często zabieram ją na wszelkiego rodzaju imprezy jako uniwersalne smarowidło do

Poezja smaku
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 190

może nie zasmakować cukiniowe nadzienie, chociaż większości raczej powinno podejść smakiem Ale dajcie szansę samemu ciastu! A co do nadzienia, to mój tata, chyba przez wygląd obstawiał tutaj ogórki kiszone Że to cukinia, nikt nie zgadł A przepis pochodzi z boskiego bloga Trochę inna cukiernia . Dlaczego ta cukiernia jest trochę inna? Bo nie ma tam mleka krowiego i jest(...)stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku   Artykuł Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku