Dżem z moreli podkręcony rozmarynem to jeden z najlepszych pomysłów na przetwory z moreli. Do zrobienia na cukrze lub ksylitolu/erytrolu. Idealny na kanapki/gofry/naleśniki ale również do podania z mięsem lub z deską serów i wędlin. Ma baaaardzo szlachetny smak, szczególnie delikatnie podkręcony rozmarynem. To naprawdę prosty dżem morelowy do zrobienia w kilku krokach. WSKAZÓWKI: Jeżeli masz bardzo(...)bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka :) Sprawdź również przepis na dżem porzeczkowy oraz ogórki małosolne
Czarnawisienka"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery Fajeryzłagodzenia smaku. Dzięki dodatkowi dużej ilości warzyw, mamy bardziej kolorową surówkę niż ta w wersji tradycyjnej. Oczywiście, możemy dodać tutaj nie świeżą paprykę a marynowaną. Możemy dorzucić również ogórek kiszony. Nie wiem jak Wy, ale ja, nawet będąc na diecie, do surówki zawsze dodaję chociaż odrobinę cukru. Cukier jak dla mnie wiąże doskonale smak warzyw. Kolejną kwestią jest wyciśnięcie warzyw(...)cukier i oliwę. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-porem-marchewka-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki na buraczany zakwas 1 kg buraków czerwonych mała główka czosnku 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli kuchennej, niejodowanej, do przetworów Składniki na zakwas buraczany. Zakwas buraczany przede wszystkim pomaga w walce z anemią i wspomaga proces odchudzania. Obniża cholesterol i ma zbawienny wpływ na nasze jelita, gdyż hamuje procesy gnilne(...)słoju przed zalaniem wodą z solą Krok 3. Do przestudzonej letniej wody dodaje sól mieszam aż do rozpuszczenia. Na tym etapie możemy oczywiście dodać też nieco wody z ogórków kiszonych, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowaną wodą zalewam przygotowane buraki. Jeśli po zalaniu zalewy pojawiły się pęcherzyki powietrza, przekłuwam je wykałaczką. Krok 4. Tak przygotowany słoik przykrywam oczywiście
Ania gotujeGrzyby marynowane Jeden z najpopularniejszych sposobów na przetwory zimowe z grzybów to grzyby marynowane w occie. Podajemy je do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego PRZEPIS TUTAJ (klik) Składniki: ok 2 kg grzybów 1,5 litra wody 1 łyżka soli Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 cebula 3 łyżki cukru(...)pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Grzyby marynowane pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
Gotujemy i jemykuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone.... W Arabii Saudyjskiej można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach(...)kulinarnym blogu pt. Słodka Choroba Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również prowadzi bloga zatytułowanego Mały Azyl Przetwory do domowej spiżarni pomoże Wam przygotować mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil, o której już wielokrotnie tutaj wspominaliśmy. Ingalil jest prawdziwą mistrzynią w odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje(...)sosie mole Klopsiki w sosie musztardowym Sos czosnkowy Sos tzatziki Zobacz też najnow sze przepisy : Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Artykuł Sos marinara pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plSzczyt sezonu ogrodowego. Tu się wiśnie gną pod ciężarem owoców, a tam pomidory nabierają kolorów, a tu znowuż prawie 100 róż do cięcia, a jeszcze trawnik
Karo in the KitchenSzybkie przekąski i przystawki na imprezę Proste przepisy na przekąski, przystawki i sałatki na imprezę i Sylwestra Szybkie przekąski i przystawki na imprezę w domu to
Cztery FajeryZakwas z buraków na barszcz – dla nas niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na
Pociąg Do Kuchnimięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego, do stężenia glukozy po spożyciu produktu referencyjnego, którym jest roztwór(...)energetycznej - zajmują więcej miejsca w żołądku. Ewentualnie w połączeniu ze średnio lub wysokokalorycznymi. o niskim ładunku glikemicznym Dobrym wyborem są owoce (grejpfrut, jabłko, banan, pomarańcza, arbuz), niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne (maślanka, jogurty naturalne, kefir), płatki owsiane, warzywa, jajka. Najgorszym możliwym wyborem są hamburgery, frytki, hot-dogi i słodycze. Na koniec pytanie do Was - macie jakieś doświadczenia? Ulubione produkty śniadaniowe
Powiedz dietom nieChłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir
Tajemnice SmakuCena: 49,90 zł Gdzie kupić? dajar.pl Słoik na ciasteczka W tym klasycznym szklanym słoiku można przechowywać świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale można go używać także do kiszenia ogórków czy kapusty. Sprawdzi się jako pojemnik na makaron, mąkę, płatki śniadaniowe, suszone owoce czy grzyby. Ponadczasowy design sprawia, że taki słoik pasuje do każdej kuchni i jest jej piękną(...)kupić? homla.com.pl Słoiki Weck Znane już jakiś czas niemieckie słoiki firmy WECK to idealny prezent dla każdego. Są uniwersalne, ponieważ można w nich przechowywać różne składniki, robić domowe przetwory oraz używać na co dzień jako naczyń. Słoiki wykonane są z grubego szkła, są trwałe i pięknie prezentują się w kuchni. Słoiki dostępne są w zestawach wraz z przykrywkami, uszczelkami
My Chcemy JeśćWarzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie(...)witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i sodu , więc jest ich dobrym źródłem. Dawniej stosowana była niekiedy jako antybiotyk. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C (0,3%) przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu. Liście chrzanu również zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość
Moja Mama Gotuje