Moim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po
Gosia gotujeWykonanie mojej kochanej żony:) Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki 2 kilo buraków 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody 2-3 główki czosnku nie obranych ,przekrojonych na pół kilka ziaren ziele angielskie 3-4sztuki
w mojej kuchniDostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do
Smakowy RajBuraczki marynuję prawie co roku, przedtem robiła to moja babcia i od niej właśnie mam ten najprostszy i bardzo uniwersalny przepis. Buraczki sadzę co roku i
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka śródziemnomorska z makaronem Najlepsza włoska sałatka z makaronem do pracy. Sałatka śródziemnomorska z makaronem i pysznym lekkim dressingiem pięknie wygląda na stole i super smakuje
Cztery FajeryKochani, czas na zasłużony urlop. Wybywam na trzy tygodnie, odpocząć i zregenerować siły. Podczas mojej nieobecności, na blogu nadal pojawiać się będą wpisy kulinarne jak i
Kasia i jej kobiecy światWiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci
potrawyregionalnepyszna-ja bardzo lubię tą przyprawę i często ją używam,no i cukinia to jest moje ulubione warzywo i chętnie sięgam po nią również zimą, SKŁADNIKI
Swojskie jedzonkopełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką(...)szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie
Tradycyjna KuchniaPikle pomorskie to moje tegoroczne odkrycie. Są słodkie, ostre i lekko słone jednocześnie. Zaprawiane na occie, cukrze i soli, doprawione są czosnkiem, chrzanem, koprem, zielem angielskim
Trzeci talerzroku trochę porobiłam przetworów z soczystych i winnych jabłek.Z dużych zrobiłam dżemy , kompoty ,do ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z gazety.Wyszły wyśmienite ,pachnące anyżem i cynamonem.Świetny przepis:).Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego(...)zabraknie zróbmy ją ,pamiętając o proporcjach i tak na 1 litr dajemy 1.5 łyżki soli ).Przykrywamy ( nie zakręcamy pokrywki ) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej .Jabłka musimy dłużej niż ogórki małosolne ,możemy je jeść już po 10 - 14 dniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki
Weekendy w domu i ogrodziePyszne, delikatne w smaku, idealne jak dla mnie najlepsze :)Składniki:3 kg małych ogóreczków gruntowychzalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru1 łyżka solina każdy
Z Majeczką w kuchni