Słonina dojrzewająca w soli 223Taką słoninę robiły nasze babcie i prababcie, nie marnując ani kawałeczka. Pamiętam taką słoninę z dzieciństwa, kiedy mój tato zimą jadł ją z cebulą i mówił
Bułka z Chlebem
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 213Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc
Niespełnione zdolności kulinarne
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 163Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze
Cztery Fajery
Pomidorów czas. 197Mam za sobą pierwszy działkowy sezon. Kiedy myśleliśmy kilka lat temu o zakupie działki rekreacyjnej, to taka z założenia miała właśnie być. Rekreacyjna ;) Duuuużo trawy, trochę
bistro mama
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance 151Kiszona botwinka idealna na letni chłodnik Wcześniej kisiłam botwinkę w domowym kefirze, wyszła przepyszna i im dłużej stała, tym nabierała coraz bardziej intensywnego smaku. Zrobiłam eksperyment
Tajemnice Smaku
Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis 218Ocet jabłkowy (cydrowy) to najprawdopodobniej najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę. Są na to dowody sięgające aż do roku 400 p.n.e - Hipokrates stosował go swoim pacjentom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec tradycyjny 310Były kiedyś lata kiedy smalec robiłam dość często. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich znajomych i przyjaciół. Teraz nadeszły takie
nietylkopasta.pl
Żywieniowe podejście do otyłości 155oznacza, że w dużej objętości dostarczają mało energii a dodatkowo wypełniają żołądek. Warto o tym pamiętać szykując śniadanie i do kanapek skrajać w słupki całą marchewkę, paprykę czy ogórka, kilka plasterków to za mało. Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki, niech połowę talerza zajmie surówka z marchewki i gotowana fasolka szparagowa czy buraczki. Im więcej tym lepiej. Niech warzywa(...)zbożowe np. grube kasze, chleb z mąki z pełnego przemiału. Spożywaj nabiał jak mleko, jogurt, kefir, twaróg. Dobrym wyborem będzie nabiał odtłuszczony ale nie 0%. Ogranicz mięso i jego przetwory. Możesz je zastąpić nasionami roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), rybami czy jajami. Tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi. Smalec wymień na olej rzepakowy. Pij wodę małymi łykami przez cały dzień. Średnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pietruszkowy napój probiotyczny 257Składniki : ok.1 kg pietruszki korzeniowej kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki kilka liści laurowych kilka ziela angielskiego łyżeczka nasion kopru włoskiego korzeń
Proste Potrawy
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 186Odkryłam ten smak zupełnie przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam
Pociąg Do Kuchni
Grzyby w zalewie octowo-miodowej 252Grzyby w zalewie octowo-miodowej Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać do
Blog z Apetytem
Szparagi marynowane na zimę 160Szparagi marynowane na zimę. Szparagi w zalewie z białego wina zamiast octu zrobiłam w kwietniu na samym początku sezonu szparagowego, gdyż udało mi się kupić zielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na kiszone jabłka 131Przepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na
Cztery Fajery
Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki 136Zimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie
e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik z ogórków 96Przyszły ciepłe dni, w zasadzie całkiem przyjemna pora roku. No chyba, że akurat będzie ten moment (który ostatnio jest co roku), że pogoda oszaleje i zamiast
Marder&Marder Manufacture