Dostałam sporo ogóreczków przerośniętych nic tylko na pikle się nadawały.Więc postanowiłam zrobić najpierw w zalewie pomidorowej.Nic trudnego za to jesienną i zimową porą w
Różowa kuchniaKiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe
Kulinarne przygody GatityZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”
Tajemnice SmakuUwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj Surówka z czerwonej kapusty – surówka(...)olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPatison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną
Kuchnia z widokiem na ogródwięc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce. Sosik to połączenie oliwy, przypraw i musztardy z sokiem z cytryny. Jeśli nie chce Wam się(...)polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSezon ogórkowy chyli się ku końcowi, więc staram się nadrobić stracony czas i pałaszuję warzywa w tej formie, ile się da. Uwielbiam je dzień po przygotowaniu
Życie zamknięte w smakuW tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie
Bon Appetit Małgorzatyniska, zwykle to 6-9 sztuk, przez co ząbki także mają dużą wielkość. Najlepszym sposobem na zatrzymanie w domu świeżych warzyw jest ich przetwarzanie w formie marynowania, mrożenia, przygotowania przetworów. Mam dziś dla Was pomysł na pyszny, lekko pikantny czosnek marynowany, który będzie idealnym dodatkiem do Wielu Waszych dań, sałatek, kanapek. Zobaczcie jak prosto go zrobić. CZOSNEK MARYNOWANY Przygotowanie(...)lekko zgniecione w moździerzu, ziarna gorczycy. Zalej ząbki całkowicie przestudzoną zalewą (powinna mieć temperaturę pokojową) i zamknij słoik. Po 2-4 tygodniach czosnek będzie gotowy. Po otwarciu słoika trzymaj przetwory w lodówce. UWAGA: Możesz zalać czosnek gorącą zalewą, wtedy czosnek będzie miękki po zamarynowaniu. Przy chłodnej zalewie czosnek będzie bardziej chrupiący. Wybierz taką formę jaka odpowiada Ci bardziej! Czosnek marynowany
nietylkopasta.plsmaku, kiedyś ktoś słusznie określił je jako mydło Takie śledzie z jabłkiem i cebulą w tej postaci mogą stanowić bazę do eksperymentowania. Możemy dodać chili, wędzoną śliwkę czy pokrojony ogórek kiszony. Możemy kroić jabłka i cebulę w kostkę, ale równie dobrze w półplasterki. Możemy śledzi z jabłkiem użyć jako bazy sałatki dodając np, szynkę, cykorię czy co tam wam podpowie(...)wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki. Artykuł Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe. Wykorzystać tę surówkę można(...)słoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki
Poezja Smaków - blog kulinarnyGrecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje
Cztery Fajerykapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek(...)starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRyba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i
W kuchennym oknie Ewy