Zdarza nam się, w sumie wcale nie tak rzadko, zapraszać do domu przyjaciół. Robi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze
Marder&Marder Manufacturegłowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )gar nr 2młode buraczkiczerwona kapustarzodkiewkii wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzidodatkowo do obu garówczosnek - duża główka na gar, może być więcejkoper lub koperek duży pęk na garchrzansól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wodyprzygotowaniegar nr 1Warzywa(...)obieramy ( nie jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej. Zalewę robię jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do garnków. Na wierzchu położyć talerzyk a na nim kamień dociskający warzywa. Gary najlepiej
Stare Garysezon ogórkowy się zaczyna wczoraj zebrałam już pierwsze ogóreczki z ogródka więc ruszamy z przepisami na ogórki- zebrałam dla was w jednym poście 5 moich
Swojskie jedzonkoSmaczne, pikantne ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw grillowych. Składniki: 2 kg ogórków 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1
Kuchnia u BietkiSezon ogórkowy w pełni, dzisiaj propozycja korniszonków. Najlepsze są zerwane takie jeszcze małe. Moja mam zawsze gotowała ogórki około 7 minut, były pyszne
Sama słodycz i szczypta chiliLubicie chleb ze smalcem? Kromka dobrego chleba, domowej roboty smalczyk, do tego pyszne, kiszone ogórki i aż ślinka leci na samą myśl o takiej przekąsce
Smaczna PyzaLubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w opakowaniu i delektować się nim, gdy śnieg już pokryje wszystko. Tym razem mamy dla was ogórki. Takie raczej zwykłe, bez wydziwiania. S taraliśmy się utrzymać tradycyjny smak sałatki ogórkowej. Sałatki, bo ogórki
Marder&Marder ManufacturePopularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję
Wrzosowa PolanaJeśli jeszcze macie odrobinę miejsca w swoich spiżarniach i piwnicach, to nie może w nich zabraknąć pikantnych ogórków z przyprawą do grilla. Pokrojone w kostkę
Kuchnia w czekoladzieSezon ogórkowy w pełni. Część z Was zapewne ma go już za sobą. Kto jednak jeszcze ma ogórki do przetworzenia chętnie podpowiem Wam kilka moich
Z Majeczką w kuchniKorniszonki w dobrej cenie, więc Kochani pora zakisić ogóra!. Sprawdzona, najlepsza metoda w solance na zimno :). Składniki: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej
Apetyczna babeczkaKiszony kalafior...kto jeszcze nie próbował serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak
Kuchnia z widokiem na ogródroku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być
Monia miesza i gotujenieubłaganie. Jeśli tak bardzo cieszyliście się latem, jakże pięknym tego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść
Kuchnia w opałach