Młoda cukinia jest pyszna. Zamknięta w słoiki może śmiało konkurować z ogórkiem. Polecam! Zwłaszcza żółciutką! Co nam trzeba? Około 5-6 małych cukinii – żółtych (ale
LatosiowydomSKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik
Gotowanie PatkiImbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych
Tradycyjna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka
Di gotujeSezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na
Z miłości do słodkościRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną
Magiczne Życie MartyUrlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą. Składniki: -4 kg ogórków
Maminek kulinarnyKolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są
Monia miesza i gotujeWydawać by się mogło, że to żadna filozofia. Okazuje się jednak, że kiszone ogórki bardzo łatwo jest zepsuć.. (przekonałam się na własnej skórze..
Kuchenna KontrrewolucyaKiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny
Pyry na GazMożna ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie(...)słoik Zalewa *: 4 szkl. wody 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 40 dkg cukru * Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym
Codziennik Kuchennykarotenu i likopenu. • Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych. • Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich wartości odżywczych. A ponadto likopenu jest więcej w takich przetworach niż w świeżych owocach. Dodatkowo oliwa często
potrawyregionalneDzień dobry :) Rozpoczyna się sezon na ogórki, cukinię i pomidory.Większość z nas ma swoje sprawdzone przepisy które co roku wykorzystuje. Chciałam Wam przypomnieć kilka moich starych przepisów na przetwory. Postaram się co jakiś czas wrzucić coś nowego na bloga, chociaż ostatnio mnie tu mało, w okresie letnim więcej zajęć na dworze i na blogowanie brak czasu.Mam nadzieję
Sama słodycz i szczypta chiliKiszone brokuły nie należą do popularnych przetworów. Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki. Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu. Składniki na 3 litrowe słoiki: 1 brokuł kilka baldachów kopru z nasionami kilka ząbków czosnku
Codziennik KuchennyUwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno – zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy
Zasmakuj KuchniUwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy
Zasmakuj KuchniPrzetworów czas zacząć...tzn ..przetwarzanie już zaczęte..robiłam już kompoty i dżemy z truskawek..ale nie wstawiłam przepisów...czasu zabrakło...Wczoraj dostałam troszkę ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł
Moje domowe kucharzenie