jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku :) Wpisy zostawiajcie pod tym postem. Konkurs trwa
Aga w kuchniPodobno przygotowywanie przetworów na zimę uspokaja, wycisza i relaksuje. Postanowiliśmy to sprawdzić i faktycznie tak jest a widok pełnej spiżarni daje satysfakcję. Mieliśmy już ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersji podstawowej, czyli ogórków konserwowych. Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru
Maminek kulinarnyNieważne. Jedno jest pewne, są to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli ktoś lubi ostre i pikantne, to na pewno podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy
W kuchennym oknie Ewyksiążkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie(...)używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty
Ugotowane pozamiataneMłoda cukinia jest pyszna. Zamknięta w słoiki może śmiało konkurować z ogórkiem. Polecam! Zwłaszcza żółciutką! Co nam trzeba? Około 5-6 małych cukinii – żółtych (ale
LatosiowydomSKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik
Gotowanie PatkiImbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych
Tradycyjna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka
Di gotujeSezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na
Z miłości do słodkościRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną
Magiczne Życie MartyUrlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą. Składniki: -4 kg ogórków
Maminek kulinarnyKolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są
Monia miesza i gotujeWydawać by się mogło, że to żadna filozofia. Okazuje się jednak, że kiszone ogórki bardzo łatwo jest zepsuć.. (przekonałam się na własnej skórze..
Kuchenna KontrrewolucyaKiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny
Pyry na GazMożna ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie(...)słoik Zalewa *: 4 szkl. wody 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 40 dkg cukru * Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym
Codziennik Kuchenny