przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:77/144)

Sałatka z kapusty 164

   Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3

Maminek kulinarny
Korniszony w koncentracie 114

Pokazałam Wam już w jaki sposób robię kiszone ogórki, a teraz zdradzę Wam nasz (a właściwie męża:)) ulubiony przepis na korniszony. Moja mama robiła je

Z miłości do słodkości
Ogórki w occie z włoszczyzną i "Życie jak malowane" 167

względem zdecydowanych smaków członek rodziny, co dowodzi, że są pyszne. Spotkałam się z określeniem, że są to ogórki po żydowsku, choć nie mam pojęcia, dlaczego. Niezależnie od nazwy zróbcie sobie kilka słoików i przekonajcie się sami o wyjątkowości smaku tych przetworów. Składniki : Zalewa 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka(...)liścia pora 3 talarki marchewki ząbek czosnku kawałek (ok. 2 cm chrzanu) Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować, rozpuszczając cukier w płynie. Zalewę odstawić do schłodzenia. Zgrabne ogórki moczyć w zimnej wodzie przez godzinę lub dwie. Do słoików włożyć wymienione wyżej dodatki, a następnie włożyć ogórki (nie mogą wystawać poza szyjkę słoika). Zawartość słoików zalać schłodzoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Koreczki z ogórków i papryki do słoików 96

Przetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry  oraz konserwowe . Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów

Danka Pichci
Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką 108

kolejny wariant surówki z białej kapusty. Drukuj Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kiszone ogórki wg. klasztornego przepisu siostry Anieli 7880

przeznaczonej do kwaszenia ogórków można dodać odrobinę cukru (na 1 litr maleńka szczypta), co przyspieszy proces fermentacji. Koniecznie pamiętajmy o namoczeniu ogórków w zimnej wodzie przed kwaszeniem, co zapobiegnie ubywaniu wody w słoikach. źródło wiedzy: "Przetwory, które leczą" z recepturami o. Grzegorza Sroki

Kulinarne przemyslenia
Kolorowa sałatka na zimę 178

Hej! Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺ , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz

Tylko pysznie
Kiszone warzywa na zimę. 330

sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.  Na moim blogu znajdziecie przepis na  ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny

Codziennik Kuchenny
Surówka z sałaty i ogórka w sosie jogurtowym 146

Surówka z sałaty i ogórka w sosie jogurtowym Pyszna i niezwykle prosta surówka z sałaty lodowej , ogórka i sosu jogurtowego . Każdy kto ma ogródek warzywny wie co to klęska urodzaju sałaty Nie da się jej przejeść , a na przetwory się nie nadaje …. Więc , jeśli nie macie królików , tak jak ja Polecam ten przepis , nawet lekko gorzkawa sałata będzie pyszna

Ogrodnik w podróży
Ogórki małosolne z koperkiem 719

obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam do przygotowania ogórków małosolnych z ognistą przyprawą   oraz sałatki ziemniaczanej z bobem i ogórkami małosolnymi. Ogórki małosolne

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem z Remuladą duńską 164

grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie 3 małe ogórki kiszone garść oliwek zielonych 1 mała cebula czerwona 2 łyżki Remulady duńskiej FOLWARK 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz

Grunt to przepis!
Dżem z brzoskwiń 145

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka szwedzka na zimę – sałatka z ogórków do słoików 195

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka szwedzka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ogórki: Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, w mniejszej misce ogórki mogą się nie pomieścić). Teraz przygotuję zalewę: Dokładnie umytą natkę pietruszki, drobno siekam(...)zalewę dodaję do ogórków, mieszam i dostawiam na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu mieszam. Końcowe przygotowanie sałatki: Do wcześniej wyparzonych słoików daję po kilka ziarenek pieprzu i po szczypcie gorczycy. Nakładam ogórki które delikatnie ugniatam w słoiku. Zalewę która pozostała w misce równo rozlewam do każdego słoika, tak żeby ogórki były przykryte. Brzeg

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron penne z pesto i cukinią 116

Każdy sprawdzi się wspaniale. W moim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią

Kulinarne przygody Gatity