Cześć! Udało mi się wygospodarować troszkę czasu na gotowanie i popisanie. Sezon na przetwory to złodziej czasu. Gdzie się nie obejrzę to coś dojrzewa, coś trzeba zerwać z krzaka, wyszorować i zapakować w słoiki. Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko
Pieprzyć z FantazjąCześć! Udało mi się wygospodarować troszkę czasu na gotowanie i popisanie. Sezon na przetwory to złodziej czasu. Gdzie się nie obejrzę to coś dojrzewa, coś trzeba zerwać z krzaka, wyszorować i zapakować w słoiki. Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko
Pieprzyć z FantazjąPóźniej tylko robię rundki z kuchni do spiżarni :D Czuję, że dwa tygodnie będzie samej zabawy z ogórkami :D Ale za to zimą.....no właśnie, teraz troszkę roboty a zimą będę tęsknić do takich robótek i zajadać się przetworami :D Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkładniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków
w mojej kuchniSkładniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami
PychotkaaaJeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika
PychotkaaaPrzepis ten wykorzystuję od lat. Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają
Smaki EwyTen przepis dostałam od mojej znajomej- muszę przyznać że jest rewelacyjny! Tak przygotowanych ogórków używam przez cały rok- dodając do zup (słynnej ogórkowej), ale także
Tradycyjna KuchniaTo był totalny przekręt i eksperyment, bo w mieszkaniu miałam mnóstwo świeżych ogórków, które obrodziły w ubiegłym roku niesamowicie i dość chłodne lato w mojej
Weekendy w domu i ogrodzieTa zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało
Jadło i czytadłoSałatka z cukini po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z
Kuchnia z widokiem na ogródNadarza się okazja by przetwory które mam jeszcze w zapasie uzyskały nową szatę :) Bo okres świąteczny sprzyja wyjazdom i odwiedzinom, a wtedy mogę pokazać i ofiarować rodzinie czy znajomym swoje przysmaki zamknięte w słojach. Aby było wiadomo, że te ogórki, papryki, truskawki są moje robię im etykiety. Można bardziej fachowo, bo druk etykiet to nie moja domena :) Ale staram(...)ciągle nie jest to dla mnie łatwe zadanie. Ja znam się bardziej na kulinariach: pieczeniu, gotowaniu i robieniu w porze bogatej w owoce i warzywa właśnie takich smacznych przetworów. Znam blogi które mogą być w tej dziedzinie inspiracją nie tylko dla mnie, ale samo patrzenie to za mało. Bo do robienia pięknych dekoracji potrzebny jest zmysł artystyczny i zręczne ręce
Proste PotrawySałatka węgierska to kolejna moja propozycja na przetwory na zimę. Tym razem jest to kolorowa sałatka wielowarzywna do przygotowania której wykorzystałam niektóre warzywa z własnego ogrodu, a są to ogórki, kapusta i cebula, natomiast papryka ze sklepu. Jak to zwykle z sałatkami bywa – wszystkie warzywa trzeba pokroić, jednak w tym przypadku nie musimy obierać ogórków, dzięki czemu
Danka Pichcibędzie ścięte a żółtko nadal płynne. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szakszuka z cukinią 2020-08-15 Jak pasteryzować przetwory w piekarniku? Sprawdź jakie to proste! 2020-07-27 Pieczony filet z pstrąga 2020-07-26 Kotlety mielone 2020-07-13 Ogórki kiszone najczęstsze błędy jakie psują smak 2020-06-29 Chrupiące gofry – jak z nad Bałtyku
To Musisz WiedziećCześć Kochani,lato w pełni, a że lato-to przetwory. Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę. Robię ją co roku, jest wspaniała. Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki. Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak. Zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitajcie :) przychodzę dzisiaj do Was z książką kulinarną, idealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła. Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron. Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy jak wiele produktów i warzyw można zakisić. Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji
Sama słodycz i szczypta chilizastanawia się, co to są sardele. Sardela, to nic innego, jak ryba morska z rodziny sardelowatych. Przetwory z sardeli europejskiej nazywane są anchois (czyt. ãszua ) Co potrzeba: 4 średnie ziemniaki, 5 jajek ugotowanych na twardo, 4 średnie kiszone ogórki, 1 słoiczek bobu w oliwie (150g po odsączeniu), 1 słoiczek sardeli w oliwie (55g po odsączeniu), 2 czubate łyżki majonezu
Bułka z Chlebempotrzeb. 4. Staram się jak najmniej niszczyć warzywa obróbką termiczną . 5. W miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki
Qlinarnie i Qlinarniewyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
Pichceniomaniajest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku :) Wpisy zostawiajcie pod tym postem. Konkurs trwa
Aga w kuchniPodobno przygotowywanie przetworów na zimę uspokaja, wycisza i relaksuje. Postanowiliśmy to sprawdzić i faktycznie tak jest a widok pełnej spiżarni daje satysfakcję. Mieliśmy już ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersji podstawowej, czyli ogórków konserwowych. Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru
Maminek kulinarny