przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:78/144)

Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 245

Lekko ostre, lekko słodkie, mocno ogórkowe. Czyli po prostu ogórki w musztardzie, jedne z naszych ulubionych. Kto by pomyślał, że musztarda tak dobrze zagra z

Marder&Marder Manufacture
Ogórki z liściem dębu, pikle dębowe 252

Bardzo lubię nowości kulinarne, więc kiedy zobaczyłam tą wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i

Apetyczna babeczka
Mizeria na zimę 1304

Polecam pyszną mizerię z dodatkiem koperku na zimę. Wystarczy ogórki osączyć z zalewy i dodać śmietany. Osobiście do mizerii nigdy nie dodaje żadnego cukru czy

Monia miesza i gotuje
Ogórki z marchewką w zalewie octowej 278

Sezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki.     Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki w zalewie octowej z goździkami 276

Obecne upały są wyjątkowo wyczerpujące. Niestety (albo i "stety"), ogórkom w maminym ogródku nie przeszkadzają. Wszystkich zjeść się na kanapce nie da, ale przecież nie

Życie zamknięte w smaku
Koreczki ogórkowe na zimę 259

Koreczki ogórkowe na zimę Pyszna sałatka na zimę z ogórków z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i selera. Słodka, świetna jako dodatek do obiadu, i idealna

na moim stole...
Sałatka warzywna z ogórkami do słoików na zimę 2212

Kolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli. Składniki: 4 kg  młodych ogórków, ½ kg cebuli, 5 czerwonych

Tradycyjna Kuchnia
Test przyprawy do konserwowania ogórków 128

Jakiś czas temu zaproponowano mi przetestowanie przyprawy do konserwowania ogórków firmy Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po

Wielki apetyt
Sałatka warzywna w papryce 203

   Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. 

Maminek kulinarny
Jak zrobić dżem? 394

robieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam(...)agar-agar. Napiszę wam o każdej i dowiecie się, dlaczego najbardziej lubię pektyny. Na początek temat drażliwy, czyli PASTERYZACJA Pasteryzuję każdy słoik. Daje mi to pewność, że w moich przetworach nic nie wynajduje koła, penicyliny i demokracji i któregoś dnia, po wejściu do spiżarki, nie wręczy mi nakazu eksmisji. Pasteryzuję dwoma metodami. Garnek – duży garnek wykładam ścierkami, wsadzam słoiczki, między

ladykitchen
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 242

zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz  warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru, która obowiązuje mnie na minimum 2 miesiące (czas trwania odczulania), związana

W kuchni Karmel-itki
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 1016

samymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią.  Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;) Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki

kolorowotorcikowo
Smalczyk domowy 189

Taki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak   większość chętnie się   tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam(...)WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło) W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy. Dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Kiszone marchewki 198

Opis Kiszone marchewki : Kiszone marchewki stanowią świętą alternatywę dla kiszonej kapusty, ogórków, buraków, papryki, pomidorów czy cytryn. W smaku jest bardzo słodka i zarówno delikatna. Najlepsza jest taka po 5-6 dniach kiszenia. Wtedy jest jeszcze bardziej chrupiąca, słodka i pyszniejsza. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, ale również jako samodzielna przekąska do pochrupania. Kiszone warzywa(...)kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie. Jest cennym źródłem kwasu mlekowego, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na surówki . Składniki : 1 kg marchewki 2 l przegotowanej, ciepłej wody 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 czubate łyżki soli Opis przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Marynowane podgrzybki 210

Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z podgrzybkami . Składniki : 500 g podgrzybków 180 ml octu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne