przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:27/300)

Truskawkowe ciasto z serkiem i bezą 150

albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się(...)posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki).Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę.Biała ubijamy, gdy powstanie piana, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na upieczone ciasto wykładamy przygotowaną bezę i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy tort bezowy 200

dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się w niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji  jej urodzin. Wyszedł lepiej niż(...)wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowując bezę.Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy. Gdy masa będzie sztywna dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, ciągnącej się masy. Którą następnie wykładamy na wierzch każdego

Słodkie Przyjemności
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 180

małe co nieco. Mając do wyboru miseczkę owoców, którą się z nikim nie podzielę, a kawałkiem domowego wypieku z równie dużą porcją owoców, dodatkowo z domowym budyniem i puszystą bezą obsypaną złocistą kruszonką chyba nie trudno stwierdzić co wybrałam. Fakt, witaminy z owoców w większości uleciały, ale smak zdecydowanie pozostał. No i sprawiłam przyjemność większej (nawet całkiem dużej) grupie osób(...)zajmuje u mnie dość wysokie (chyba nawet pierwsza trójka!) miejsce ulubionych ciast ever, dlatego pomyślałam, że może również i Wam przypadnie do gustu. Przygotowanie chwile zajmuje, cóż ubicie idealnej bezy i przygotowanie budyniu, już chwilę pochłonie, dlatego wydaję mi się, że najlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Tarta dyniowo-mandarynkowa 147

postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto(...)soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza.Składniki:200 g dyni90 g cukru3 łyżki wody2 mandarynki3 żółtka2 łyżki mąki kukurydzianejŁyżka mąki ziemniaczanej3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko

Słodkie Przyjemności
Najzdrowsze pralinki, czyli wegańskich słodyczy ciąg dalszy 366

zalety bo to mieszanka tłuszczu z tłuszczem, z dodatkiem tłuszczu trans i cukru oraz śladową ilością orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy. Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną wielką filozofią. Kierujemy się tutaj przede wszystkim własnymi upodobaniami. W mojej interpretacji składniki to miks migdałów, masła orzechowego, orzechów brazylijskich

peanutbuttermonster
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 305

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 208

stopni. Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut. W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru. Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce. Pomagając sobie ściereczką zwinąć

Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 221

piersi kurczaka  500 g czosnekcukier  2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać(...)blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Słoneczny chleb kukurydziany 145

Chleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru(...)tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 377

niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto.U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj.Piekłam w formach 26cm.Składniki ciasta:- 550g mąki orkiszowej, u mnie typ750

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto ze śliwkami 247

fotografować. Najchętniej robiłabym to w nocy... tylko w nocy światła słonecznego brak i zdjęcia do kibla.    Dziś się udało. I jest satysfakcja, że obydwoje jemy domowe jedzenie, bez polepszaczy, bez tłuszczy trans i innego badziewia.       Potrzebujesz: Szklanka i 1/4 mąki pół kostki masła żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać

Matka Żywicielka
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 183

uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki(...)gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik

Ze smakiem i z pasją
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 200

bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie...  Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 213

tego nie wyjdzie. Pod czujnym okiem mojej Mamy, której nie obce było to zajęcie, stworzyłam swoje pierwsze domowe masełko. Śmietanka się nie zmarnowała, a zyskaliśmy przepyszny domowy produkt, bez barwników, konserwantów, itp. Moja pierwsza śmietanka miała 30%, teraz kupuję już 36%, otrzymujemy z niej więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania z 1 litra śmietanki(...)masło często otrzymywane jest ze słodkiej śmietany, ma wyczuwalny posmak mleka. Po otrzymaniu masła zyskujemy jeszcze jeden super produkt (nic się nie marnuje) - pyszną, kremową maślankę. Obydwa produktu są bez laktozy. Składniki:- 1 litr śmietany kremówki, najlepiej 36%- ok.2-3 łyżki jogurtu (u mnie grecki)- szczypta soliEtap pierwszy - ukwaszenie:Kremówkę przelewamy do naczynia, w którym będzie się kwasiła. Ja wykorzystuję

Smaczne Zdrowe
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 185

Zawsze byłam wielką fanką kisielu, nawet tego bez żadnego konkretnego smaku (tylko takie były w czasach mojego dzieciństwa) taki kisiel ze "ścierki" , jak go teraz nazywam. Moim dzieciom trudno to zrozumieć, teraz wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Różne smaki, kolory, może niezbyt to wszystko zdrowe ale smaczne z pewnością. Dla starszych gdy były małe przygotowywałam kisiel na bazie kompotu malinowego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania