składniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła
peanutbuttermonsterrodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru(...)Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto
Poezja smakuugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż
peanutbuttermonsterchodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne kropleki pary
Z Kuchni Do Kuchniwrzucenia, będąc wiecznie głodna nie mogłam się zmotywować do ich dodania ;) Ten przepis jest świeżutki, bo dzisiejszy, ale jako że po raz pierwszy udało mi się coś zrobić bez cudzych przepisów (bo żaden mi się nie podobał), tylko na podstawie własnej koncepcji, uzyskał pierwszeństwo. Wszystko to za sprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła mi takie oto cudeńko(...)kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie nam potrzebna i wycinamy z niego same kwiaty. Płuczemy je, a następnie ładujemy do garnka, zalewamy
Kulinarne zapędy Kokosanieczubate) szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej) (270 g) 150 g margaryny (używałam Kasi) trochę ponad 0,5 szklanki cukru pudru (90 g) 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g) płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru(...)drugiej keksówki, wierzch posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do piekarnika, pieczemy 15 min w temp 180 (mogą piec się razem) potem wyjmujemy pierwszą część ciasta a ciasto z bezą zostawiamy jeszcze na 20 min (przykręcamy piekarnik do 160 stopni). 4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki. 5. Gdy ciasto
Malowane smakiembaba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne
Smaczne Zdrowejako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki sera gouda 1 papryka bez skórki zioła prowansalskie sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta olej do smażenia Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody(...)osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny
Kulinarny karnet Christopheramusimy się spieszyć i w ogóle jest ładnie pięknie. Trudniej robi się, kiedy kończy się weekend i zaczyna się nowy tydzień. Śniadanie to u mnie nic innego jak owsianka. Bez względu na dzień tygodnia, codziennie rano gotuję uprzednio przygotowaną mieszankę. W dni szkolne, poprzedniego wieczoru, najczęściej przygotowuję sobie również obiad. Tutaj nieoceniona jest rola wspomnianego lunch box'a. Niezależnie
peanutbuttermonsterwiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę czekolady czy porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje
peanutbuttermonsterstanowi on podstawową bazę, którą można dowolnie modyfikować i tworzyć przeróżne cudeńka.Do ich smażenia nigdy nie używam tłuszczu- porządna patelnia teflonowa daje radę, wszystko bardzo ładnie wychodzi, także bez obaw, niczego nie spalicie jeśli macie dobry sprzęt. SKŁADNIKI NA 8-9 MAŁYCH NALEŚNIKÓW: 20g mąki owsianej(można także użyć otrębów żytnich) 1 łyżka sezamu 100g jogurtu naturalnego 0% cukru
peanutbuttermonsterwielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować
peanutbuttermonsterłyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z lnem i sezamem Dodać miód, jogurt, białka jaj i wszystko zmiksować na jednolitą masę Można dodać również cynamon Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na zwykłej Po około minucie przekręcić na drugą stronę Tak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi owocami, wymienionym wyżej nabiałem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę- wszystko
peanutbuttermonster