odkrywcą!:D). Masło orzechowe, które skradło moje serce, jest zrobione z migdałów, orzeszków ziemnych oraz nerkowców. Brzmi zwyczajnie, skład niczym nie zaskakuje, ALE SMAK... niesamowity! Najpyszniejsza rzecz jaką jadłam- bez dwóch zdań. Koniec kropka.Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco: -w 100g mamy 585,3kcal w tym 20,6g białka, 48,9g tłuszczu, 23,7g węglowodanów oraz
peanutbuttermonsterżytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który(...)makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę
Smaczne Zdroweorzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ.W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu
peanutbuttermonsterTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło
Mania Gotowaniacukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy
Smaczne Zdrowepieczenia dołączyć wcale nie trzeba mieć bloga - wystarczy konto na FB. Tym razem jednak coś mnie strasznie wkurzyło i mimo, że chleb jakoś się udał to nie obyło się bez poważnych zgrzytów... Zobacz co jeszcze piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ! W miniony weekend zadaniem było upieczenie chleba orkiszowego z pomidorami. Nie miałam czasu poszukać mąki orkiszowej, ale śmiało(...)zajrzałam - teraz już mam nauczkę na przyszłość... Bo tu właśnie pojawił się problem. Okazało się bowiem, że "osoba" na wpisie której bazowaliśmy, zmieniła niektóre ilości składników bez podania przyczyny. Opis wykonania sugerował, że ciasto będzie miało zupełnie inną konsystencję niż to miało miejsce w rzeczywistości. Nie sądzę, żeby zwyczajnie się pomyliła bo zmienione były 2 pozycje - ilości
Smaczna Pyzagoździków całych10g mielonego kardamonupłaska łyżeczka pieprzu czarnego3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka3g ziarenek kolendry- 1 łyżka10g kakao- 1 łyżkaWszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej
peanutbuttermonsterpodróż do słonecznej Italii, móc rozkoszować się przysmakiem z dodatkami rodem z pięknych, słonecznych okolic i chociaż na chwilę zapomnieć o widokach zza okna i panującej aurze.Kuchnia wegańska to bez wątpienia bogactwo wielu ciekawych smaków i połączeń, zwłaszcza jeśli chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez ciasteczka z amarantusa, pralinki orzechowe
peanutbuttermonsterPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki:Spód:250 g masła3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku
Oryginalny smakwasze bułki (zalecamy raczej mniejszą średnicę, gdyż struktura bułek nie jest dość sztywna i przy większych rozmiarach może się po prostu rozpaść).W tym momencie macie dwie opcje:WERSJA BEZ JAJKA, jeśli chcecie bardziej chrupiącą bułkę. Niestety ryzykujecie, iż w przypadku niedostatecznego ubicia makaronu w formie, bułki będą się nieco rozpadały. My wybraliśmy właśnie tą i wszystko poszło dobrze.WERSJA(...)bułeczki nie wychodzą tak chrupkie jak w pierwszym przypadku. W tej wersji wystarczy dodać jedno jajko do zimnego makaronu, wymieszać i dalej postępować tak samo jak w wersji bez jajka.Na dnie pojemników rozprowadzamy odrobinę oleju i wrzucamy tyle makaronu, aby połowa „bułki” miała grubość ok. 1,5 cm.Następnie przykrywamy ją kawałkiem folii i mocno dociskamy kubkiem lub puszką
Nerds Kitchenszklanka mąki bezglutenowej na ciastka)- cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo,- proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczkaDODATKI:- ser mascarpone,- miód,- dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ,- cynamon.WYKONANIE BISZKOPTA:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3(...)tniemy na odpowiedniej wielkości części.2. Rozcinamy go w środku, nie dochodząc do końca - powstaje nam 'koperta'.3. Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem.4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie.5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie".Jaki jest biszkopt szpinakowy?CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry. Smak trudno jest określić - jest
Wypisz WymalujZamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia, bez liczenia kalorii i jeszcze, jakby tego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi(...)przecież tortu na obiad (i to szpinakowego), nie spotyka się często. U nas, to jednak nikogo nie dziwi, a wciąż zachwyca. Delikatne smakowe kompozycje otuliły nasze zmysły i to bez wyjątków. Wszystko zostało zaspokojone i nie mówimy tu tylko o głodzie! :) Węch, oczy i dłonie również zostały usatysfakcjonowane, a my - kulinarne buntowniczki zostałyśmy docenione i pochwalone. Załodze (domownikom) smakowało
Wypisz Wymalujskładniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła
peanutbuttermonsterrodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru(...)Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto
Poezja smaku