moimi ulubionymi pomocnikami przy codziennej walce w kuchni.Uwielbiam drewno, nie tylko w kuchni. A w szczególności, gdy jest ono surowe, niczym nie pokryte, ukazujące prostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy to klasyka, która jest jednocześnie piękna, jak i ekologiczna i naturalna. A w obecnych czasach trend na ekologię rośnie w siłę.Poza tym drewniane(...)zdjęciem na adres karmel-itka@wp.pl, wpisując w tytule "KONKURS U KARMEL-ITKI".5. Na zdjęciu potrawy musi pojawić się karteczka z następującą informacją "KONKURS U KARMEL-ITKI". Przepisy bez zdjęcia lub ze zdjęciem bez karteczki nie będą brane pod uwagę.6. Prace należy przesyłać w dniach od 16.04. 2014 do 16.05.2014, do godziny 23:59, podając jednocześnie w treści imię
W kuchni Karmel-itkijajkiem, żeby nie uszkodzić tej powłoki. W dniu, w którym otrzymałam zestaw naczyń granitowych mój kuchenny światopogląd dotyczący tej materii stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę(...)kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład. Dlaczego tak się dzieje? Granitowa seria posiada powłokę non stick. To działa! Granit jest odporny na zarysowania, więc bez wyrzutów sumienia możemy w pośpiechu złapać nawet stalowe sztućce i działać nimi po granicie. Patelnie Ballarini linii Granitium możemy wkładać do nagrzanego do max 160 stopni piekarnika i rączka
Blondynka GotujeTruskawkowiec bez pieczenia to ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta(...)odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA
Smakołyki Berenikiosobnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy 300g pokrojonych (wystarczy na pół) truskawek. Smażymy tak 2 minuty, po tym czasie rozbijamy je widelcem, dodajemy słodzidło i mleko kokosowe (bez 2 łyżek). Po ok. 10 minutach gotowania, dodajemy kolejne 100g truskawek. Gotujemy kolejną minutę i dodajemy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej dokładnie rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnego mleka kokosowego. Gdy sos zrobi
Fill The Bowlcudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko dla czekoladoholików. Mnie smakowała zarówno z dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750
Smaczne ZdroweMąż wspierając mnie w przymusowej diecie nie oczekiwał słodkich wypieków, ale i tak postanowiłam popełnić jakiś drobiazg, który moglibyśmy razem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę. I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego
Kuchenne zapiski Edytyjeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście
Smaczne Zdrowejeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki(...)herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania
Świat CiastaDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be Strongprzygotowaniu, ma piękny czerwony kolor i intensywnie truskawkowy smak, a do tego nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków. Sorbet można przygotować z użyciem maszyny do lodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija(...)schłodzić, przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta - gotowy sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki - sorbet można również przygotować bez maszyny: - mus przełożyć do szczelnego dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki - przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować sorbet i miksować
Smakołyki Berenikiodstawiamy na ok 10 minut do przestygnięcia, przekładamy do misy malaksera i blendujemy na gladką masę. Podczas blendowania dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Staramy się uzyskać jak najgładszą masę bez grudek. Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie (cały czas miksując) dodajemy(...)roztopioną czekoladę, masę z kaszy gryczanej i mąkę. Powinna powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut lub do "suchego patyczka".W tym czasie umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy z listkami mięty
Zawsze głodna!który wymaga od nas niewiele wysiłku. Jeśli kochacie serniki, a nie macie zbytnio czasu lub sił na spędzanie czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :) Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak
Kulinarne Przebojetortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smarujemy), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej
Smaczne Zdroweuroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Torcik migdałowo
mojewypiekiinietylko