szczególna noc, wypełniona magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy
W kuchni Katieprzerosła moje najśmielsze oczekiwania i bardzo Wam za to dziękuję. Obiecuję też w związku z tym więcej takich propozycji, ale tymczasem znów coś słodkiego. Dziś będzie to szybkie ciacho bez pieczenia. Idealne kiedy np. sąsiadka, przyjaciółka, rodzina bliższa lub dalsza dzwoni w niedzielę rano i radośnie zapowiada poobiednią wizytę ;) Robi się je etapami i w tak zwanym międzyczasie bez stresu
Ratunku obiadpodziwiać. Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni umieją, a ja nie. Co jest do cholery?! Pomijam bajzel jaki potrafię wyprodukować, no ale bez jaj!! Też chcę piec! Minął dzień i minęła noc. I żywi pozazdrościli umarłym. Czy jakoś tak. Wkroczyłam do kuchni z postanowieniem zrobienia ciasta. Poczytałam przepisy, szlag mnie trafił i entuzjazm(...)puszystą masę. Dodajemy mus z dyni, przyprawy i miód. Znowu łączymy na gładko. Wsypujemy na początek 2 szklanki mąk, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię
ladykitchenpowierzchni, zostawiając pasek z jednego boku pusty. Ryż wyrównujemy (najlepiej lekko uklepać) układamy na środku pasek melona, łososia i pasek sera (lub tofu). Dodajemy wasabi (dzieci wolą bez ;). Rolkę zwijamy dosyć ciasno, rozpoczynając od boku wypełnionego ryżem, w kierunku boku pustego. Kroimy na plastry około 1,5 - 2 cm. Podajemy z sosem sojowym - my używamy bezglutenowego np. Tamari
głodny alergikMinął weekend. Czas moralnie wątpliwych decyzji, złego prowadzenia się i jeszcze gorszego towarzystwa. Budzicie się w poniedziałek rano i stwierdzacie, że na Facebooku należycie do grupy „Pokoje bez klamek” i, co gorsza, jesteście przewodniczącą. Targają wami wyrzuty sumienia, mdłości, kac i solenne obietnice poprawy. Zupełnie jak mną po obejrzeniu wszystkich odcinków „Dynastii”. Obietnice poprawy wiążą się ze zmianą trybu życia(...)jest publicznemu oświadczeniu, że jesteśmy nosicielami gruźlicy i dżumy i właśnie zamierzamy kichnąć. Pełna panika. Chciałam napisać posta bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny
ladykitchenPavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis(...)idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy
Z miłości do słodkościdodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika, pokroić na kanapki i pozostawić do wystudzenia. Idealnie smakuje do wszelakich past (nam bardzo smakował z pastą z fasoli- smalec wegański). Ale pyszny jest również
Smaczne Zdrowemasy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki(...)stopni C ).Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania. Ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista.Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć na kremie rozetki z piany. Bezę opalić palnikiem lub zapiec w mocno rozgrzanym piekarniku w opcji opiekanie/grill.Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowogodzinnym wyrastaniu. Rano są nadal wspaniale chrupiące, tyle, że już nie ciepłe ale i tak bardzo świeże. Ja znalazłam je tutaj , choć autorem jest jeszcze ktoś inny. Przepis Praktycznie bez modyfikacji, jedyna różnica jest taka, że ja nie dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło(...)rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego
Smaczne Zdrowedodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg.Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowerazu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem
Smaczne Zdrowebułki tartej lub czerstwej moczonej w wodzie ale od kilku lat już tego nie praktykujemy. Gdy użyjemy do ich przygotowania część mięsa z łopatki to klopsiki zwiążą nam rewelacyjnie bez mącznych dodatków. Ja kupuję tylko sprawdzone mięso z max.2-dniową ważnością, sprzedawane na tackach, nie zamykane hermetycznie, nigdy nie kupuję mięsa, w którym są jakieś dziwne zagęszczacze a mięsa
Smaczne ZdrowePyszne, kruche ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z
Smaczne Zdrowepapierem, przykrywamy garnek pokrywką i ostrożnie umieszczamy go w piekarniku. Pieczemy w ten sposób ok. 45 minut. Następnie garnek wysuwamy z piekarnika , zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy nasz chlebek (już bez przykrywki) by się ładnie przyrumienił ok.20-30 minut. Ja piekłam 20 minut. Bardzo ostrożnie wyjmujemy upieczony chlebek z garnkiem z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie chlebek wyjmujemy z papierem(...)studzimy na kratce. Delikatnie odklejamy papier. Minusem takiego pieczenia jest niestety przyklejenie się papieru (ale bez obaw , przy odrobinie trudu idzie go ładnie poodrywać) ale za to niewątpliwą zaletą jest dużo łatwiejsze przełożenie chleba po wyrastaniu do nagrzanego garnka. No i otrzymujemy chleb nieobsypany mąką (co dla niektórych ma znaczenie...) Sposób przekładania chleba z ręcznika oraz więcej szczegółów zamieściłam tutaj
Smaczne Zdrowespecjalność kantońska na bazie ekstraktu z ostryg, soli, karmelu i skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu(...)potraw pikantnych. Sosy rybne różnią jasnością - im jaśniejszy tym najczęściej lepszy gatunkowo. Po otwarciu butelki z sosem rybnym, należy ją przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu. SOS SOJOWY- Bez niego nie ma południowoazjatyckiej kuchni. Jego dwie podstawowe wersje to jasny (lekki) i ciemny (ciężki), oprócz tego istnieje wiele innych odmian (np. gęsty żółty lub czarny). jest wyrabiany ze sfermentowanych ziaren
ClauditteMissCooking