zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym domu... Nastraja na ten magiczny, świąteczny czas... :) Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł(...)chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków
Kolorowy Przepisowniksmaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie(...)sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki(...)cytrynowej skórki i dodajemy do twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie pestki, a cytrynę kroimy na drobne fragmenty. Tortille przez chwilę pojedynczo podgrzewamy – w mikrofali, w piekarniku albo na rozgrzanej teflonowej patelni, bez tłuszczu. Powinny zmięknąć i stać się plastyczne. Jeśli zaraz po wyjęciu z opakowania zechcecie je poskładać, na zimno– połamią
Karo in the Kitchensałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Dzięki temu także i kolejnego dnia, (a święta nie kończą się przecież na Wigilii), sałatka będzie nadal świeża(...)Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku. Dlaczego polecam kukurydzę Bonduelle? Bo w moich sałatkach ważna jest jakość produktów, a kukurydza Bonduelle: jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru), jest chrupiąca, lecz nie twarda, dodaje sałatkom delikatnej chrupkości
Codzienna kuchnia niecodziennapierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie(...)piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw na kwadrans do dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową
Food Squaresamo jak chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam go do papierowej torby i odłożyłam
Smaczne ZdroweSernik bez spodu, bardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi. Składniki na sernik: 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka ) 6 jajek 120 g masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej szklanka drobnego cukru(...)150st. pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polecam również przepis na sernik , na herbatnikach, który również można przygotować bez spodu , a zawiera mniej składników i przygotowuje się go błyskawicznie Przepis znajdziecie tutaj Artykuł Sernik bez spodu pochodzi z serwisu
NiePieprz.plczerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie(...)jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji
Karo in the Kitchenszkodliwe, obiecałam, że będziemy teraz w domu przygotowywać takie potrawy, jakie dzieci lubią z fast food'ów, a różnica będzie taka, że zawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki(...)brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej strony smakowitychleb.pl Oto czego potrzebujemy: 500 g mąki pszennej np. typ 550, ale nawet z najpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka
I tu będę miała takie teWiem, wiem, częstochowskie rymy bez polotu. Robienie kwaśnych min w pełni uzasadnione. Szczególnie w sprawie rabarbaru. Cudownie kwaśne warzywko wręcz prosi się by podjadać go w towarzystwie słodkości. Pamiętam kawałki zjadane po zanurzeniu w miseczce cukru. Takie chrupiące wykręcające twarz kwasiury, brr, pycha! Właśnie tak smakuje dzieciństwo, przynajmniej kiedyś smakowało. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem i ucieszyłam się bardzo, kiedy(...)może uznacie, że warto jeszcze lekko dosłodzić mus, ale nie przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku
I tu będę miała takie tebędę ściemniać, ale ze śniadaniami to jestem trochę na bakier. Początek dnia zaczynam kawą, mało zdrowe, ale bez kawy średnio funkcjonuję. Śniadania, hmmm zwykle przypominam sobie o nich o jedenastej albo o trzynastej w południe. To wszystko zależy czy jestem w domu czy w pracy. Po prostu nie chce mi się jeść rano, pewnie przez tą kawę. Ale przepraszam(...)zawsze to są jajka na miękko, ta faza trwa już od kilku lat. Nie, nie znudziły mi się :) Więc jak widać bywa różnie. Tak sobie pomyślałam, że może Dawid Bez, autor książki "Śniadnlove" mnie zmobilizuje do popracowania nad tym pierwszym, ale bardzo ważnym posiłkiem. Książka podziałała natychmiastowo, po przeczytaniu kilku stron, na których zawarte są informacje jak układać
Blondynka Gotujemoje ulubi ōne kōmyntatorki zaroski 3 pedzōm 4 : „To niy je dō mie, joł je za zgniōło 5 .” Ja, joł wiym, że jak czowiek widzi, że trza cojś rychtować bez 3 godziny, to zaroz dostołwo gyńsij skōrki, ale przeca to wcale niy znaczy, że bez 3 godziny trza stołć przi piecu. Jak joł żech to warzōł, to żech tyn schab(...)jednyj citrōłny 8 połra gałōnzek oregano sōl i pieprz Te warzynie to je trocha inspirowane francuskim sous-vide (czytej: su vid ), a oznaczo to warzynie miysa we woreczkach bez luftu 9 . Żeby tak to wszysko narychtować, to trza by mieć sprzynt za połra tysiyncy złotych, a my przeca sōm szporowliwi 10 i sie znojdymy trocha tōńszo wersja. Joł żech
Chop w kuchniWiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam
MyCookBook.plDzień dobry kochani dość wcześnie ale...pożywnie! Warto zacząć śniadanie od czegoś wyjątkowego, szczególnie jeśli jest sobota i można sobie na to pozwolić. Bez biegu, bez pośpiechu, bez stresu. Uwielbiam takie śniadania jeść i serwować! Dziś zrobiłam wszystkich wspaniałe muesli na mleku z całą masą dobroci :-) składniki muesli wysokobłonnikowe z jagodami goji i morwą e-condimenta mieszanka studencka
Z Kuchni Do Kuchnipyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego(...)zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
moj przepis na