nadzieje, że rozsmakujecie się w mojej cukinii i wrócicie po więcej. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6 zł SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 5 pomidorów koktajlowych lub daktylowych 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka płatków parmezanu oliwa z oliwek sól(...)cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy
kulinarnyJaSałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami. Normal 0 21 false false false
Kuchnia Bon Appetitjajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu(...)suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaimieniny rodziców. Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Bardzo polecam, póki są jeszcze w warzywniakach szparagi. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki pół pęczka zielonych szparagów garść ziaren słonecznika Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól(...)pół. Wrzucić na osolony i ocukrzony wrzątek i ugotować na pół twardo (najpierw wrzucić środkowe części, a po minucie główki). Odcedzić, przelać zimną wodą. ?Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pomidorki pokroić w plastry. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, fasolę przepłukać. Z rzodkiewek uciąć nać i pokroić w plastry. W salaterce umieścić fasolę, kukurydzę, pomidorki, rzodkiewki i szparagi. Polać sałatkę
Czerwień i błękitdodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia suszone pomidory z pestkami dyni 1 puszka tuńczyka ser feta pomidorki koktajlowe sól różowa młotkowana kolendra z pieprzem olej kokosowy do smażenia/pieczenia Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora(...)wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam pomidorki
kruche babeczkiporcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera naciowego, 3 łyżki cebulek marynowanych, 1 czerwona cebula, 3 łyżki oliwek (zielone, czarne) w plasterkach, 6 pomidorków koktajlowych, listki świeżej bazylii, kilka rzodkiewek, 1 łyżka sezamu czarnego, kilka liści świeżego czosnku niedźwiedziego, dressing: 70 ml oleju rzepakowego, ½ soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść(...)miksujemy kilka sek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej, oliwki, pokrojoną w paski paprykę i rzodkiewkę, oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki, cebulę, seler w plasterkach i marynowane cebulki. Całość mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem, oraz dodajemy listki bazylii i czosnku niedźwiedziego. Sałatkę podajemy z dressingiem z oleju i czosnku
Moniki Smakołykiszklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta(...)smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy
Czary - gary w kuchnimała papryka czerwona 1 duża cebula 200g pieczarek starty ser do posypania 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup) 1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie: Na początku robimy zaczyn: drożdże, cukier(...)olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się
Amatorka kuchennatorebki przyprawy do gyrosa 200 ml oleju słonecznikowego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku Sos : 1/3 szklanki musztardy 2/3 szklanki jogurtu 3 łyżeczki majonezu szczypta czosnku granulowanego Dodatki : pomidorki koktajlowe sałata lodowa ser kozi 2 szalotki ogórek Przygotowanie Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem(...)cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku. Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki. Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem, dodałem
R'n'G Kitchensoczysta, chrupiąca i można nią się zajadać w postaci szaszłyków. Szybkie, proste do zrobienia. 2 kolby kukurydzy 1 pierś z kurczaka 1 cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 4 pomidorki koktajlowe marynata: sól, pieprz papryka wędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju sos: 150 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz natka pietruszki Marynata: Pierś z kurczaka(...)minut do lodówki. Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę w kostkę dużą, cebulę na plastry. Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian kukurydzę, kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorka i tak do końca patyczka.Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do kurczaka i grilluję na grillu elektrycznym obracając od czasu do czasu. sos: Do miseczki przelewam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz
wesoła kuchniaSkładniki: piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą(...)rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni. Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 – 6 minut. Podawać
stajnia gołębie od kuchnikotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka(...)podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10 minut. • Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy
To co kochamzybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w zalewie, 2 awokado, 2 limonki, 2-4 chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru, sól(...)biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać, tuńczyka odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z syropem z agawy i sosem rybnym. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku
SzczyptaSmaQdania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis. Składniki na 2 porcje: 30-35 dag fileta z łososia 200g pomidorków koktajlowych 30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu) 1 ząbek czosnku 180g śmietanki 30 % sól pieprz pieprz cytrynowy olej Przygotowanie: Łososia pokrój na 2 lub 4 kawałki w zależności(...)Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól i popieprz do smaku
Fabryka pomysłówdanie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni(...)wtedy stanie się gorzki. Następnie dodać do niego ugotowaną fasolkę i dokłądnie wymieszać. Cukinie pokroić w niezbyt grube plastry i zgrilować (ja zrobiłam to na zamykanym grilu elektrycznym). Pomidorki przesmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy, aż zrobią się miękkie, a skórka zacznie się marszczyć. Fasolkę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć zgrilowaną cukinię i pomidorki. Wszystko oprószyć solą
Codzienne GotowanieSkładniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża dymka 150 ml mleka kokosowego 3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć(...)minut) Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min w zależności czy krewetki są świeże czy mrożone Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki lub pomidora w kostkę oraz pieczarki . Dodaj do garnka. Gotuj 3 min Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Na koniec
AZgotuj!łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (można zastąpić zmieloną mąką z cieciorki lub kaszy jęczmiennej) sól kala namak do smaku (u mnie ½ łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak dokładnie umyj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej bulion. Wrzuć cebulę, a kiedy nieco zmięknie, dodaj(...)razu pokruszone tofu. Całość zamieszaj i podsmaż jeszcze 3 minuty. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw jeszcze do smaku solą kala namak. Przełóż na talerz, udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami i posyp szczypiorkiem. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiPamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy) 1 papryka żółta 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem) 1/3 pora mozzarella 125 g 1/3 papryczki pepperoni bez pestek 1/2 pęczka natki pietruszki 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 3. Łódeczki posypać pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut. 4. W czasie, kiedy bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć 2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie. 5. Zdjąć z ognia, wymieszać
Powiedz dietom niegrillu ogródkowym, na patelni grillowej lub po prostu na kratce w piekarniku. 1 niewielki kabaczek 1, 5 czerwonej dużej papryki 30 dag piersi z kurczaka 2 cebule 20 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą(...)zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu
Humanistka w kuchnisamym podaniem polać winegretem. Taka przekąska na jeden kęs zawsze cieszy się powodzeniem:) KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI KORECZKI 20 kulek mini mozzarelli 20 plasterków salami 20 szt małych pomidorków koktajlowych 20 listków świeżej bazylii 20 szt małych wykałaczek SOS 1/4 szkl oliwy z oliwek 1,5 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku szczypiorek, kilka listków bazylii sól, pieprz(...)słoik i potrząsnąć, aż wszystkie składniki się połączą. Posmakować i doprawić do smaku wedle uznania. Na wykałaczkę nabić kolejno kulkę mozzarelli, plasterek salami włożony na cztery, liść bazylii i pomidorka. Polać sosem i podawać. Artykuł KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniachwil. Kurczak ma wyrazisty posmak pietruszki, lubczyku i cytryny. 500 g fileta z piersi kurczaka Liść lubczyku Natka pietruszki (suszona) 2 łyżki soku z cytryny 1 żółta papryka 10 pomidorków koktajlowych ½ pęczka natki pietruszki 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka) 1 szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi(...)odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym do miękkości makaronem
VioletoweKucharzenieniedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce. 1 opakowanie szpinaku baby 1/3 szklanki kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 garść kiełek z rzodkiewki 1 burak pieczony 3 pomidory suszone 4 rzodkiewki oliwa z suszonych pomidorów majonez sos vinaigrette ser lazur natka pietruszki kwiatki bratka sól, pieprz(...)szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniacebula 8 jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól(...)musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście sałaty (nie kroimy), rukolę, pokrojone w 1/2 pomidorki, pokrojone jajka (najlepiej w ćwiartki), oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka oraz kawałki anchois. Rozłożyć także fasolkę (gotujemy ją wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie
Pociąg Do Kuchniosobiście bardziej smakuje na ciepło, ale tylko dla tego że uwielbiam smak ciepłych pomidorków ze świeżą oliwą. SKŁADNIKI dla 2 osób: - 2 porcje ugotowanej kaszy jaglanej - 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku - młody bób Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy(...)wodną będą się ulatniać wszystkie substancje wzdymające, jak i dzięki temu zabiegowi pozostanie jasno zielony. - oliwki kroimy na plasterki - na rozgrzanej patelni podsmażamy obrany ze skórek bób z pomidorkami i oliwkami, dosłownie 3 do 4 minutek, pomidorki dobrze jest nakłuć, wtedy dodatkowo puszczą sok i nadadzą aromatu daniu. Podsmażone ciepłe warzywa, wykładamy na gorącą kaszę, polewamy odrobiną oliwy
SMYKWKUCHNIbagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, pieczywo chrupkie żytnie, serek śmietankowy, chrzan w słoiczku, pasztet , borówki w słoiczku, kapary Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić. Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć(...)cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą warstwą serka, na nim ułożyć odsączoną z oleju szprotkę. Udekorować listkiem pietruszki, cząstką cytryny i połówką lub ćwiartką pomidorka. Serek śmietankowy wymieszać (do smaku) z chrzanem, posmarować nim pieczywo chrupkie. Ułożyć na nim plasterek pasztetu. Udekorować borówką i kaparem. talerze z slate plate
królestwo garówpapieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę(...)dyniowym purre. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę kurkumy. Na przestudzony, upieczony spód tarty przekładamy szpinak, na niego dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość zalewamy dyniowym purre z jajkami. Dekorujemy pomidorkami przekrojonymi na pół oraz paskami pieczonej dyni. Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st. Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!