pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw. Składniki: 3 garście makaronu, np. świderków 1 podwójny kabanos płaski prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu(...)użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem W kubku dobrze połączyć ze sobą
Czerwień i błękitgrecką? Z sałatą, oliwkami, czerwoną cebulą, serem feta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację. Składniki: 3 jajka sól, pieprz garść mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych garść oliwek 50g sera feta łyżeczka masła Sposób przygotowania: Jajka ubij widelcem razem z solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień(...)mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe
wysmienitylekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni boczek przesmażam(...)gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniaDorada, oliwa, 4 oliwki, 4 pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, 100 ml białego wina wytrawnego, pieprz, sól, natka kolendry Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z rybą z Nort Fisch. Podczas spotkania, pod okiem szefa kuchni Wiktora Żybuli przygotowaliśmy doradę z patelni. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny. Rybę oczyść, umyć. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać(...)położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować. Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
królestwo garówsolą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo(...)ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez
Gotowanie i blogowanierukolą, roszponką, makaronem czy położyć na grzanki. Składniki: 20 krewetek 200g makaronu orkiszowego od Symbio 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu 5 dużych ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych pieprz Makaron gotujemy al dente, zostawiamy na durszlaku. Krewetki myjemy, oczyszczamy, wycinamy czarną nitkę. Możemy odciąć również ogonki. Czosnek kroimy na plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy(...)doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu. Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła. Na zdjęciach: talerz
Gotowanie i blogowaniekawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę(...)przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy zupę
Simple Dishpyszną i zdrową sałatkę z kaszy jęczmiennej i sera feta. Jest prosta w przygotowaniu a bardzo syta i zdrowa. Będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (przed gotowaniem) 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 cebula (około 100 g) około 30 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy lub oleju kilka listków bazylii sól, pieprz Link do filmu(...)www.youtube.com/watch?v=8_J5072oRuY Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Oliwki kroję na mniejsze kawałki (w plasterki). Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Ser feta kroję w nie za dużą kostkę. Umyte listki bazylii drobno siekam. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki z zimną kaszą jęczmienną daję
Uwaga Babcia Gotujeskładniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków oregano sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy, aż będzie miękka i przekładamy do innego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy i przekładamy(...)papryki. Ziemniaki przekładamy na patelnię, chwilkę podsmażamy i również przekładamy do papryki. Na końcu chwilkę podsmażamy pomidorki, przekładamy do podsmażonych warzyw. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy oliwkami, listkami oregano. Oprószamy pieprzem oraz solą do smaku
Domowy Smak Jedzeniasosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony(...)się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki. Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki. Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła
R'n'G KitchenSkładniki: (na 2 porcje) 2 kajzerki 4 pomidory koktajlowe 3 pieczarki 2 plasterki szynki 4-5 plasterków cukini świeża natka pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 20 g żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku(...)centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko
KreatywnePinyszklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie(...)wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 porcje pół opakowania miksu sałat z rukolą 10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy(...)następnie dodajemy wszystkie składniki i zioła wg uznania. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy. Pestki podprażamy na suchej patelni. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w paski. Bagietkę kroimy pod ukosem, następnie odrobinę smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni do zrumienienia, przy obracaniu na drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach
Gotuj z Agnesbardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję(...)końcu dodaję czosnek sprasowany i wyłączam gaz, doprawiam sola, pieprzem. Cukinię myję, nie obieram i kroję w cienkie paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki
wesoła kuchniaWłoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil. Składniki dla dwóch osób: 400 g gnocchi/kopytek 100 g boczku 1 zielona papryka garść pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy świeża bazylia i pietruszka parmezan Przygotowanie: Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko(...)Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki. Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. Podawać z lampką ulubionego wina
Ze smakiem i z pasjąsmażenia Pesto z rukoli: garść rukoli 1 łyżka nasion słonecznika 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka parmezanu szczypta soli i pieprzu Do podania: kilka listków rukoli pomidorki koktajlowe jajko ugotowane w koszulce* Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę niewielkie placuszki po 2 minuty(...)talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce. Smacznego, Klaudia. *Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu
Mango Papajawszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne oliwki pomidorki koktajlowe 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo i kroimy w plastry(...)oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól). Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatitywiele bardziej niż wszystkie majonezowe. Sałatka wymaga niewielu składników, ale ich zestawienie wychodzi bardzo smaczne. Składniki: dwie garście rukoli garść pistacji 200 g ulubionego niebieskiego sera pleśniowego 250 g pomidorków koktajlowych 2 papryki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką
e-PrzepisyKulinarneSzybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia(...)śmietany 12% - 100 ml mleka - sól, cukier Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy masłem klarowanym i oliwą wymieszaną z musztardą, miodem, sokiem z limety i solą. Układamy pomidorki. Zapiekamy 13-17 min w temp 220 stopni C. Frytki pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Ogórki szatkujemy na plasterki, zalewamy sosem z jogurtu, śmietany i mleka. Doprawiamy. Posypujemy świeżą
SMYKWKUCHNIokoło 30min. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka tymianek S&P 8 plasterków szynki parmeńskiej 200g kuskusu 250ml wrzącej wody 1/2 małej czerwonej cebuli 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny 1łyżeczka oliwy z oliwek Filety z kurczaka posypujemy pieprzem i tymiankiem. Każdy z filetów obwijamy szynką. Smażymy na gorącej patelni, kładąc w pierwszej kolejności(...)szynki. Smażymy aż szynka będzie chrupiąca. Kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 min. po tym czasie mieszamy widelcem aby był sypki. Dodajemy poszatkowaną cebulę i na pół przekrojone pomidorki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także oliwę z oliwek i sok z cytryny. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pyszna sałatka z rukolą kurczakiem i pomidorkami. Ja bardzo lubię rukolę, a gdy dodałam kurczaka i pomidorki, to była rewelacyjna sałatkaSałatka z kurczakiem i pomidorkami SKŁADNIKI:pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )pierś z kurczaka - 1 podwójnasałata rukola - 200 gprzyprawa do gyrosatłuszcz do smażeniaSOSsos sałatkowy francuski winegretoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE:Rukolę opłukać, osączyć na sicie(...)posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu. Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie ułożyć pomidorki i kurczaka. SOS Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem polać sałatkę sosem
Kuchnia Danusi