pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:101/200)

Makaron czosnkowy z serem blue 226

sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.  Składniki: 2 porcje150 g makaronu tara telle,1 główka czosnku,50 g sera blue,8 pomidorków koktajlowych,3 mini papryczki,świeże listki oregano,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie:Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki(...)czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem, fetą i kabanosami 202

pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw. Składniki: 3 garście makaronu, np. świderków 1 podwójny kabanos płaski prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu(...)użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem W kubku dobrze połączyć ze sobą

Czerwień i błękit
Omlety z sałatką grecką – wysokobiałkowe danie z porcją warzyw. 156

grecką? Z sałatą, oliwkami, czerwoną cebulą, serem feta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację. Składniki: 3 jajka sól, pieprz garść mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych garść oliwek 50g sera feta łyżeczka masła Sposób przygotowania: Jajka ubij widelcem razem z solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień(...)mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe

wysmienity
Sałatka z fasolką i bobem 128

lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce.  1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni boczek przesmażam(...)gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
Dorada z patelni, z rybą North Fish 129

Dorada, oliwa, 4 oliwki, 4 pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, 100 ml białego wina wytrawnego, pieprz, sól, natka kolendry Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z rybą z Nort Fisch.  Podczas spotkania, pod okiem szefa kuchni Wiktora Żybuli przygotowaliśmy doradę z patelni. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny. Rybę oczyść, umyć. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać(...)położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować.  Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły

królestwo garów
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 152

solą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo(...)ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez

Gotowanie i blogowanie
Krewetki z maślanym czosnkiem 122

rukolą, roszponką, makaronem czy położyć na grzanki.  Składniki: 20 krewetek 200g makaronu orkiszowego od Symbio 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu 5 dużych ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych pieprz  Makaron gotujemy al dente, zostawiamy na durszlaku. Krewetki myjemy, oczyszczamy, wycinamy czarną nitkę. Możemy odciąć również ogonki. Czosnek kroimy na plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy(...)doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu.  Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła.  Na zdjęciach: talerz

Gotowanie i blogowanie
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 112

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę(...)przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę  oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy zupę

Simple Dish
Sałatka z Kaszy Jęczmiennej z Serem Feta 159

pyszną i zdrową sałatkę z kaszy jęczmiennej i sera feta. Jest prosta w przygotowaniu a bardzo syta i zdrowa. Będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (przed gotowaniem) 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 cebula (około 100 g) około 30 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy lub oleju kilka listków bazylii sól, pieprz Link do filmu(...)www.youtube.com/watch?v=8_J5072oRuY Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Oliwki kroję na mniejsze kawałki (w plasterki). Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Ser feta kroję w nie za dużą kostkę. Umyte listki bazylii drobno siekam. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki z zimną kaszą jęczmienną daję

Uwaga Babcia Gotuje
śródziemnomorska sałatka z ziemniaków 102

składniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków oregano sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy, aż będzie miękka i przekładamy do innego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy i przekładamy(...)papryki. Ziemniaki przekładamy na patelnię, chwilkę podsmażamy i również przekładamy do papryki. Na końcu chwilkę podsmażamy pomidorki, przekładamy do podsmażonych warzyw. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy oliwkami, listkami oregano. Oprószamy pieprzem oraz solą do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Tortellini w sosie serowym 144

sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie   Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony(...)się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki. Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.  Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła

R'n'G Kitchen
Faszerowane kajzerki 123

Składniki: (na 2 porcje) 2 kajzerki 4 pomidory koktajlowe 3 pieczarki 2 plasterki szynki 4-5 plasterków cukini świeża natka pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 20 g żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku(...)centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko

KreatywnePiny
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 155

szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie(...)wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pomidorkami, serem i grzankami 147

Składniki:  2 porcje pół opakowania miksu sałat z rukolą  10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu  łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano   Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy(...)następnie dodajemy wszystkie składniki i zioła wg uznania. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy.   Pestki podprażamy na suchej patelni. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w paski. Bagietkę kroimy pod ukosem, następnie odrobinę smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni do zrumienienia, przy obracaniu na drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach

Gotuj z Agnes
Orkiszowa sałatka z warzywami 131

bardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję(...)końcu dodaję czosnek sprasowany i wyłączam gaz, doprawiam sola, pieprzem. Cukinię myję, nie obieram i kroję w cienkie paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki

wesoła kuchnia